KASZTANY JADALNE I CIASTECZKA Z MĄKI KASZTANOWEJ

Kasztany jadalne (marony to najszlachetniejsza ich odmiana, dostarczająca najsmaczniejszych owoców), w odróżnieniu od tych zwykłych, z których jesienią robimy ludziki, mają sercowaty kształt z „dziubkiem” na końcu Nazywany drzewem chlebowym we Francji czy w Portugalii przez wieki zapewniał podstawową żywność.

Owoce kasztana sprawdzą się we wszelkich, nawet ciężkich, chorobach związanych z osłabieniem odporności i wycieńczeniem organizmu . Owoce te powinny być dla każdego uzupełnieniem i urozmaiceniem codziennej diety, tym bardziej, że są bogate w witaminy i mikroelementy. Oprócz swych walorów odżywczych, wykazują działanie lecznicze – różnorodne w zależności od swej postaci: świeże owoce zawierają najwięcej „sił wzmacniających” szczególnie nerwy, np. w postaci mąki kasztanowej – wzmacniają serce, gotowane – „osłabiony i pusty mózg”, pieczone – wzmacniają trzustkę. Kasztany są, jak widać, w świecie dietetyki i medycyny, produktem bardzo wysoko cenionym.  A przy tym – i chcemy szczególnie podkreślić  –  są smaczne!!

Jak widać kasztany są dobre  dla ciała i ducha:) a także rozgrzewają, gdyż, jeśli chodzi o „termikę” pożywienia – kasztany zaliczamy do produktów ogrzewających.

 

CIASTECZKA Z MĄKI KASZTANOWEJ



Składniki:

1 szklanka mąki kasztanowej
1 szklanka płatków migdałów (zmielonych)
1/2 szklanki brązowego cukru
3 owoce kardamonu*
1/3 kostki zimnego masła**
1 żółtko
2-3 łyżki soku z pomarańczy lub wody

Piekarnik wstawiamy na 190ºC.
W misce mieszamy mąkę, zmielone płatki migdałów i cukier. Kardamon rozcieramy w moździerzu, dodajemy do suchych składników. Masło kroimy w kostkę i dorzucamy do miski. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto, dodając w razie potrzeby sok z pomarańczy. (Ciasto można też przygotować w malakserze.)
Wałkujemy na grubość ok. 5-7 mm i wycinamy ciastka. Przekładamy je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcemy uzyskać ładny wzorek, można dodatkowo użyć pieczątkę do robienia wzorków.Pieczemy ok. 10-12 min, aż brzegi ciastek będą złociste. Po wyjęciu blachy z piekarnika, należy chwilę odczekać przed przełożeniem ciastek na kratkę.

Smacznego!


Iwona Gryszkin

Dietetyk z 14 letnim doświadczeniem. Iwona Gryszkin ukończyła studia magisterskie na Wydziale Nauk o Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz podyplomowe studia dietetyczne na Akademii Medycznej w Poznaniu. Specjalizuję się w prowadzeniu i opracowywaniu programów dietetycznych towarzyszących terapiom medycznym w obszarach schorzeń metabolicznych, gastrologicznych jak i kardiologicznych.