Baza Wiedzy

Gruszka cenny i smaczny owoc

Sezon gruszkowy trwa.  Drzewa uginają się od ich ciężaru. Niedługo jednak minie sezon i tylko będzie można pomarzyć o gruszce z ogródka. Dlatego jeśli chcecie delektować się jej smakiem,  zachęcam do korzystania z gruszki w rożnych odsłonach. Jest ona cennym źródło potasu, jodu i innych mikroelementów.  Polecana przy zaparciach. Dla dzieci i osób starszych najlepsza […]

Czytaj całość

9 -dniowy detoks kofeinowy. Daj odpocząć swojej wątrobie.

Jeżeli myśl o rzuceniu kofeiny wzbudza w tobie złość, to istnieje duża szansa, że jesteś od niej uzależniony. Oczywiście, możesz sobie powiedzieć, że jedna filiżanka kawy jeszcze nikomu nie zaszkodziła, że czytałeś dużo czasopism i raportów na temat tego, że kawa jest antyoksydantem i że nie wyobrażasz sobie żeby ją odstawić choćby na 9 dni, […]

Czytaj całość

Metamorfoza sylwetki Pana Wiesława.

Pan Wiesław trafił do Kliniki Diety z polecenia z wagą 130 kg, nadciśnieniem tętnicze, podwyższonym poziomem cukru oraz cholesterolu, bardzo słaba kondycją i zniechęceniem dotychczasowymi próbami redukcji wagi (wcześniej diety niskokaloryczne, które dawały krótkotrwały efekt). Pan Wiesław podjął z nami współpracę i już po pierwszym miesiącu były widoczne zmiany w postaci ubytku 5 kg wagi […]

Czytaj całość

Nieprawidłowy stosunek omega 3 do omega 6 przyczyną stanów zapalnych i chorób przewlekłych.

Nieprawidłowy stosunek omega 3 do omega 6 Z dotychczasowych obserwacji i badań mogę potwierdzić poniższe stwierdzenia. Wysoki stosunek omega-6 / omega-3, jaki występuje w dzisiejszych zachodnich dietach, sprzyja patogenezie wielu chorób przewlekłych, w tym chorobie sercowo-naczyniowej. Nadmierne spożycie kwasu linolowego (LA) prowadzi do utleniania lipoproteiny o małej gęstości (LDL), agregacji płytek krwi i koliduje z […]

Czytaj całość

Insulina i jej wpływ na choroby cywilizacyjne.

Zastanawiałeś się czy Twoje dotychczasowe odżywianie lub choroba nie wpłynęły na przeciążenie trzustki i teraz nie radzi sobie ona z nawet niewielką ilością węglowodanów? Zastanawiałaś się dlaczego nie możesz odmówić sobie słodyczy? Sprawdź czy  masz insulinnooporność lub hiperinsulinemię!  Możesz to zrobić wykonując jednocześnie krzywą cukrową i krzywą insulinową. Sama krzywa cukrowa może niewiele mówić ponieważ […]

Czytaj całość

Nie możesz schudnąć? Toksyny – wszechobecne i niebezpieczne. Szkodzą nawet nienarodzonym dzieciom.

Pięknie wyglądające warzywa, owoce kuszą nas swoim wyglądem i kolorem. Podobnie szybka przetworzona żywność która stanowi pozorne ułatwienie dnia codziennego. Wszyscy nabieramy się na te złudne marketingowe chwyty, a czasem po prostu nie chcemy dopuścić do świadomości, że tego typu żywność jest „zła”. Bo przecież nic się nie dzieje, tłumacząc że nie ma się dzisiaj […]

Czytaj całość

Wody smakowe- niebezpieczny zamiennik wody dla dzieci i dorosłych

Po przeczytaniu artykułu dowiesz się: Jaki skład zawierają popularne wody smakowe Jaki mogą być konsekwencje spożywania wód smakowych. Dlaczego wody smakowe mogą uzależniać i prowadzić do otyłości Dlaczego warto dbać o nawyk picia wody.   WODY SMAKOWE CZY TO DOBRY ZAMIENNIK WODY? Na polskim rynku napojów na dobre zagościła kategoria o wyraźnej tendencji wzrostowej rok […]

Czytaj całość

3 przepisy na śniadanie, obiad i kolację obniżające cholesterol

Zastanawiasz się czasem co możesz zjeść? Niekiedy o różnych porach dnia pojawia się ochota na “coś innego”, lekkiego i szybkiego do przygotowania. Masz problemy z wysokim cholesterolem? Te propozycje są dla Ciebie. Owsianka Składniki: 5 łyżek płatków owsianych łyżka pestek dyni 1/2 startego lub pokrojonego w kostkę jabłka łyżka oleju lnianego szczypta cynamonu Przygotowanie Płatki […]

Czytaj całość

Fruktoza przyczyną poważnych problemów metabolicznych!

FRUKTOZA – PRZYCZYNĄ STANÓW ZAPALNYCH, STŁUSZCZENIA WĄTROBY I ZABURZEŃ KONCENTRACJI. Na przestrzeni 10 lat wzrosło spożycie słodkich napojów gazowanych o 41%, a napojów owocowych i soków o 35%.  Obecnie aż 15% kalorii w diecie Amerykanów pochodzi z fruktozy i syropów glukozowo- fruktozowych . Konsekwencje nadmiernego spożycia fruktozy Otyłość Cukrzyca t.2 Insulinooporność Dna moczanowa Nadciśnienie Zwiększone […]

Czytaj całość

Gojnik na problemy z pamięcią i zawrotami głowy.

Mało znany o niezwykłych właściwościach Gojnik, inaczej szałwia libańska lub herbata górska. Jest źródłem składników mineralnych, m.in. żelaza, magnezu, cynku, potasu, sodu, miedzi, kobaltu. Szałwia libańska wpływa bardzo korzystnie na organizm: niweluje powstawanie wolnych rodników, usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego opóźnia procesy starzenia się, wspomaga układ krążenia, pomaga w walce z niedokrwistością, naturalnie reguluje […]

Czytaj całość