Rejestracja tel.: 664-969-066, 606 983 877
ul. Jana Długosza 4, 51-162 Wrocław

Centrum Dietetyczne

dla Dorosłych i Dzieci

slide slide slide

Oferta dla przedszkoli

Zdrowy pracownik

Szkolenia

zdrowy pracownik

Niezdrowe nawyki żywieniowe (w tym wysokokaloryczne posiłki, mało wartościowe), niski poziom aktywności fizycznej, odreagowywanie stresu i wypalenia zawodowego używkami, na czele z alkoholem, sterydami, środkami stymulującymi to styl życia wielu pracowników biznesu, nie tylko szczebla menadżerskiego.

Choroba wieńcowa, problemy z otyłością (dotyczące 60% dorosłych) czy z cukrzycą typu 2 są coraz częstsze. Wskaźniki umieralności z powodu chorób krążenia w Polsce są dwukrotnie wyższe niż w Europie Zachodniej.

Do tego dochodzą problemy z innymi chorobami jak astma i alergie, także nasilającymi się w środowisku zawodowym (klimatyzowane pomieszczenia, pleśń i roztocza w miejscu pracy itp.), nietolerancje pokarmowe i problemy jelitowe. Nie mają na ogół kompetencji, by wybierać produkty pełnowartościowe, rzadko sięgają po produkty ekologiczne, nie zwracają uwagi na skład kupowanej żywności ani jej pochodzenie. Na niezdrową dietę składają się także słodycze i pieczywo cukiernicze, słone przekąski, wysoki poziom spożyciaczerwonego mięsa.

WHO podaje, że 42% mężczyzn i 32% kobiet w Polsce boryka się z nadciśnieniem. Konieczność bycia aktywnym zawodowo do niemal siódmej dekady życia stawia wyzwanie, jakim jest troska o zdrowie dzisiejszych 30-, 40- i 50-latków.

Obok zdrowego żywienia promowanie całożyciowej aktywności fizycznej, higieny pracy oraz równowagi pomiędzy życiem prywatnym, a zawodowym staje się niezbędne w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, ale i dbałości pracodawców o kadry.

Nadmierne eksploatowanie organizmu skutkuje raptownym pogorszeniem samopoczucia, z którym często podejmuje się walkę samodzielnie, bez wsparcia lekarzy czy dietetyków, jednocześnie nadużywając leków przeciwbólowych i napojów energetyzujących. Pracoholizm dotyczy ponad 30% polskich pracowników.

 

Nasz autorski program skierowany jest głównie do wrocławskich i dolnośląskich firm różnych branż.

Uczymy:

# jak wyrabiać zdrowe nawyki w miejscu pracy (i pozbyć się tych niezdrowych),

# jak przygotowywać sobie zdrowe sycące i smaczne posiłki do pracy,

# jak najlepiej wykorzystać przerwę na lunch, jak oduczyć się podjadania

Programy dostosowujemy dość elastycznie do potrzeb firmy, w zależności od m.in. wielkości zespołu, specyfiki pracy czy wieku.

 

Celem programu

jest uświadomienie, że w środowisku pracy, w którym spędzamy ponad 1/3 naszego życia nie możemy zaniedbać dbałości o własne zdrowie, że planowanie posiłków i zdrowy harmonogram w ciągu doby ma duże znaczenie dla naszego organizmu. Problem chorób dietozależnych jest niestety wciąż bagatelizowany, a prowadzi do rozwoju szeregu chorób cywilizacyjnych - co szczególnie ma znaczenie w sytuacji, gdy musimy być zdrowi i sprawni, by móc wydajnie pracować do 67. roku życia.

DORADZAMY

  • jak powinien wyglądać catering w miejscu pracy;
  • jaka dieta sprzyja efektywnej pracy;
  • prowadzimy programy dla znerwicowanych, z problemami alkoholowymi, jelitowymi, osób nadpobudliwych oraz z różnego rodzaju schorzeniami
  • w zakresie psychodietetyki (dieta w stresie, wypaleniu zawodowym itp.)

 

NASZA OFERTA (pakiety do wyboru i negocjacji) obejmuje głównie warsztaty, debatę, opcjonalnie - również diagnozę potrzeb

np. w formule hybrydowej

szkolenie

Każdy z uczestników otrzyma pamiątkowy upominek - wzorcowe drugie śniadanie.

 

Zachęcamy do dbałości o zdrowie pracowników, o podniesienie ich wydajności, także wspierając działania w ramach społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR), skierowanej do osób tworzących Twoją firmę.

 

Proponujemy szkolenia w wersjach - 

  • 2-dniowa (2 kolejne dni lub w odstępie tygodnia)
  • 3-dniowa (3 kolejne dni lub w ciągu 3 kolejnych tygodni)

 

kontakt: szkolenia@klinika-diety.pl; tel. 664-969-066