Iwona Gryszkin

Jestem dietetykiem od 2005 r, założycielką Kliniki Diety Gryszkin. Ukończyłam studia magisterskie na Wydziale Nauk o Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz podyplomowe studia dietetyczne na Akademii Medycznej w Poznaniu. Specjalizuję się w prowadzeniu i opracowywaniu programów dietetycznych towarzyszących terapiom medycznym w obszarach schorzeń metabolicznych,  kardiologicznych czy onkologicznych.

Do moich szczególnych osiągnięć należą autorskie terapie towarzyszące między innymi cukrzycy, choroby układu krążenia, hiperchoesterolemii, insulinooporności, Hashimoto, niepłodności jak i zaburzeń ze spektrum autyzmu. Jestem autorką  publikacji na temat terapii  żywieniowych,  zaburzeń metabolicznych u dzieci z autyzmem i zaburzeniami zachowania oraz publikacje o tematyce cukrzycy.

Od 2008 r we współpracy z lekarzem diabetologiem prowadzę pacjentów z cukrzycą, zaburzeniami metabolicznymi w poradni diabetologicznej. Odrębną grupę stanowią terapie prowadzone we współpracy z trenerami i rehabilitantami w programach sportowych i rehabilitacyjnych.

Pomagam lekarzom w prowadzeniu pacjentów za pomocą modyfikacji żywieniowej. Nie opieram się na modzie. Wykorzystuję diagnostykę, wiedzę naukową, doświadczenia i to co działa. Uczę pacjentów jak dbać o higienę odżywiania, ruchu i odpoczynku. Stawiam na prawidłową pracę przewodu pokarmowego, poprawę funkcji metabolicznych i lepsze wchłanianie składników odżywczych dzięki temu odżywiony organizm jest w stanie lepiej i dłużej funkcjonować.

Nie opieram się na modzie ale prowadzę terapie wykorzystując diagnostykę, wiedzę naukową, doświadczenia a nade wszystko to co działa. Pomagamy lekarzom w prowadzeniu trudnych przypadków. Uczymy naszych pacjentów jak dbać o higienę odżywiania, ruchu i odpoczynku.

Oczywiście uważam, że są to tematy bardzo istotne w codziennej praktyce, jednakże coraz więcej terapii musi mierzyć się konsekwencjami jakich doświadczamy z bezkrytycznego stosowania się do modnych i wybiórczych zasad zdrowego stylu życia. Coraz więcej osób szukających porady w moim gabinecie to ofiary modnych jednak niewłaściwie dobranych diet. Niby oczywiste, że bezkrytycznie podążając danym schematem bez ogólnej chociaż diagnostyki, konsultacji dietetycznej i lekarskiej tak samo można sobie pomóc jak i bezpowrotnie zaszkodzić.

Istnieje szereg zależności, które warunkują odpowiednie postępowanie żywieniowe. Z jednej strony jest to aktualny stan zdrowotny pacjenta, z drugiej zaś jego uwarunkowania genetyczne, typ metaboliczny, rodzaj wysiłku i poziom motywacji do zmiany.  Prawidłowe dobrane do rodzaju terapii pożywienie to przecież konieczna dawka dla odbudowy i pracy tak mięśni jak i mózgu.

Pomocna diagnostyka, dobry wywiad, doświadczenie i intuicja to kluczowe elementy w mojej pracy. Posiadam wiedzę oraz certyfikaty z zakresu kluczowych dla terapii dietetycznych, metod diagnostycznych. Jestem między innymi certyfikowanym konsultantem Testów MRT oraz konsultantem programów genetycznych, na bazie których ustalane są spersonalizowane zalecenia.

W szczególności poza podstawowymi i typowymi dla terapii medycznych badaniami posiadam w ofercie:

TESTY MRT

diagnostyka nadwrażliwości na pokarmy, test wykrywający pokarmy, składniki leków i dodatki do żywności które przy zetknięciu się z krwinką uwalniają mediatory stanu zapalnego. Eliminacja na określony czas pokarmów reaktywnych pomaga wyciszyć stan zapalny i wspomóc regenerację organizmu. Polecane w chorobach autoimmunizacyjnych, chorobach skóry, trądziku, migrenach.

iGENESIS

badanie genetyczne określający profil żywieniowy, typ metaboliczny, proporcje składników odżywczych, zapotrzebowanie na witaminy i minerały, skłonność do chorób, oraz zdolność detoksykacyjną organizmu. Dzięki temu badaniu można osiągnąć bardzo dobre korzyści zdrowotne zarówno u dzieci jak i dorosłych na każdym etapie.

OMEGA TEST

Badanie określający proporcje kwasów tłuszczowych we krwi i wyznacza optymalne zapotrzebowanie ilościowe. Polecane dla dzieci z zaburzeniami zachowania, dzieci z zespołem Downa choroby układu krążenia, zaburzenia odporności, podwyższony cholesterol, Hashimoto, stany zapalne, choroby skóry, depresja.

Dobieram naturalna suplementację, której celem jest wyrównanie niedoborów, wzmocnienie organizmu, czy wsparcie metabolizmu i pracy przewodu pokarmowego. Bazuje na sprawdzonych wieloletnich obserwacjach i potwierdzonych badaniach.

Z każdym pacjentem pracuje indywidualnie, uwzględniając jego stan zdrowia, nawyki, styl życia oraz preferencje żywieniowe. Potrafię wsłuchać się w potrzeby pacjenta i staram się, aby ułożony plan żywieniowy był efektywny, skuteczny i dopasowany do możliwości oraz umiejętności kulinarnych osoby.

Dzięki dostępowi do bogatego i nowoczesnego zaplecza diagnostycznego dobieram programy badań w zależności od indywidualnych potrzeb oraz możliwości.