OD SERCA DLA SERCA, PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA

 

Serce od wieków postrzegane jest jako organ odpowiedzialny za emocje i miłość, dlatego stało się walentynkowym symbolem. Należy jednak pamięta, że jest to najważniejszy narząd w organizmie. Działa jak motor pompujący krew. Prawidłowo krążąca, czysta krew chroni organizm od wielu poważnych schorzeń i chorób.

Znaczny udział w  chorobach sercowo-naczyniowych ma nieprawidłowy styl życia. Brak aktywności fizycznej i zaniedbania w odżywianiu, przejawiające się zwiększonym spożyciem żywności przetworzonej, tłuszczy trans,  fastfoodów, słodkich przekąsek.

Udowodniono naukowo, że zwiększenie ryzyka wystąpienia dolegliwości sercowo-naczyniowych zazwyczaj jest wynikiem nadmiernego spożycia cukru. Wpływa on bezpośrednio na podniesione ciśnienie krwi, wysoki poziom trójglicerydów i cholesterolu, w tym zwiększonego stężenia utlenionego „złego” cholesterolu LDL oraz niskiego stężenia „dobrego” cholesterolu HDL, oraz wysokiego poziomu trójglicerydów . Trójglicerydy powstają głównie z fruktozy, której jemy więcej niż kiedyś przez wszechobecny syrop glukozowo-fruktozowy.

Wysokie spożycie cukru prowadzi do wystąpienia hiperglikemii, czyli wysokiego poziomu cukru we krwi. W dłużej perspektywie taki podwyższonym poziom prowadzi do stwardnienia naczyń, zwężenia, stanów zapalnych. A to już prosta droga do rozwoju choroby wieńcowej, niedotlenienia kończyn i zawału. W wyniku hiperglikemii uszkodzeniu ulegają naczynia krwionośne w oczach, nerkach czy układzie nerwowym, w wyniku czego rozwijają się takie powikłania, jak retinopatia, nefropatia i neuropatia cukrzycowa. Cukrzyca bardzo przyspiesza procesy miażdżycowe – nasila procesy zapalne, w wyniku których narasta blaszka miażdżycowa. Miażdżyca stopniowo zwęża średnicę naczyń wieńcowych. To utrudnia przepływ krwi wraz z substancjami odżywczymi do serca i prowadzi do rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

Cukier to nie wszystko, należy również zwalczać pozostałe czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, którym jest między innymi niedobór kwasów tłuszczowych omega-3. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 mają działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i hamujące procesy krzepnięcia i uelastyczniają naczynia krwionośne.  Niestety kwasy te nie są syntetyzowane w organizmie człowieka, dlatego trzeba je dostarczać wraz z dietą. Naturalnymi produktami, które zawierają te kwasy, są przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, halibut czy tuńczyk, skorupiaki, orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, nasiona chia, oleje roślinne- olej lniany, rzepakowy, konopny.

Badania nad Eskimosami wykazały, że ich śmiertelność spowodowana chorobami serca i układu krążenia jest wyjątkowo niska. Ich dieta jest w znacznym stopniu oparta o ryby morskie, które mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3. Inne badania kontrolne przeprowadzone we Włoszech na 11324 osobach po zawale serca wykazały, że u osób, które przyjmowały suplement z kwasem tłuszczowym Omega-3 ryzyko nagłej śmierci na skutek zawału serca obniżyło się o 45%, a ryzyko zgonów bez względu na przyczynę – o 20%.

W celu niwelowania stanów zapalnych i chorób układu krążenia bardzo ważna jest zbilansowana dieta oraz suplementacja, której opracowanie umożliwi rzetelna diagnostyka profilu kwasów tłuszczowych we krwi. Badanie Omega Test pozwala określić stężenie kawasów tłuszczowych, m. in. omega-3, na poziomie komórkowym, podpowie jakie rodzaje tłuszczów należy wykorzystywać w diecie, a jakich unikać. Samo monitorowanie poziomu spożycia kwasów tuszowych może okazać się niewystarczające w kontekście dobrego stanu zdrowia i samopoczucia, dlatego warto wykonać w tym kierunku diagnostykę.

Choroby układu krążenia- miażdżyca, zawał serca, udar mózgu mają również swoja przyczynę w szkodliwym działaniu wolnych rodników. Konkretnie, gdy jest ich zbyt dużo w porównaniu do antyoksydantów. Są one produkowane w organizmie podczas trwania stresu oksydacyjnego, czyli braku równowagi między utleniaczami a przeciwutleniaczami. Namnażaniu wolnych rodników sprzyja palenie papierosów, stres, częste opalanie się, nieprawidłowa  dieta, zanieczyszczone środowisko czy trwające w organizmie stany zapalne.

Antyoksydanty naturalnie występują przede wszystkim w surowych warzywach i owocach- pomidorach, papryce, brokułach, burakach, szpinaku, marchwi, aroni, dzikiej róży, wiśniach, śliwkach, truskawkach, malinach i jeżynach. Jednym z najsilniejszych antyoksydantów jest witamina C, jak również witaminy A i E, które działają przeciwutleniająco.

Kolejnymi sprzymierzeńcami w walce z wolnymi rodnikami są minerały – mangan, cynk, selen, które występują przede wszystkim w orzechach i ziarnach. Ochronę przed wolnymi rodnikami zapewniają koenzym Q10, karotenoidy i polifenole. Koenzym Q10 występuje naturalnie w organizmie człowieka, ale warto go dodatkowo przyjmować z ryb i roślin strączkowych. Karotenoidy odpowiadają za żółtą, pomarańczową i czerwoną barwę roślin, dlatego  łatwo znaleźć je w natce pietruszki, szczypiorku, szpinaku, dyni, papryce, czerwonych grejpfrutach, mango oraz marchwi. Flawonoidy znajdują się w warzywach, owocach, roślinach strączkowych, orzechach, gorzkiej czekoladzie, a także w zielonej i czarnej herbacie, czerwonym winie, kakao (ale bez cukru), kawie.
Jagody goji, zielona herbata, łosoś, nasiona chia, gorzkie kakao, jagody, truskawki, buraki, ziarna słonecznika, orzechy brazylijskie, jagody acai, granat i natka pietruszki, to 13 produktów pełnych antyoksydantów, które powinny znaleźć się w diecie chroniącej zdrowie i piękny wygląd.

Aby zmniejszyć poziom stresu oksydacyjnego należy unikać cukru i żywności przetworzonej, starając się utrzymać stężenie glukozy we krwi na odpowiednim poziomie. Warto znaleźć czas na ćwiczenia i spędzenie czasu na świeżym powietrzu, które pomogą rozładować stres. A najważniejszym punktem powinno być przyjrzenie się swojej diecie- zniwelowanie błędów żywieniowych oraz wprowadzenie produktów bogatych w antyoksydanty i kwasy omega-3.

Klinika Diety Gryszki może Ci w tym pomóc, przez ustalenie planu żywieniowego dla Twojego serca. Zielonej Żywności bogatej w antyoksydanty. Możesz u nas  również zamówić badanie stężenia kawasów tłuszczowych we krwi- Omega Test, dzięki któremu dowiesz się jakie masz braki i pomożemy je wyrównać komponując spersonalizowany jadłospis.

 

Z okazji walentynek przekazujemy Wam kilka przepisów „ Przez żołądek do Serca „

OWSIANKA OMEGA

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka siemienia konopnego
  • 1/2 startego lub pokrojonego w kostkę jabłka
  • łyżka oleju lnianego
  • szczypta cynamonu 

Przygotowanie
Płatki owsiane  zalej szklanką wody i postaw na małym ogniu.  Gotuj 5 min. Pod koniec gotowanie dodaj starte jabłko, cynamon. Przełóż do miseczki, posyp pestkami dyni i polej olejem lnianym. Jeśli potrzebujesz bardziej słodkiej owsianki zamiast cukru dodaj 1-2 pokrojone daktyle, które dodasz w trakcie gotowania owsianki.

Pamiętaj – unikaj cukru!!! to najbardziej niebezpieczny produkt  przyczyniający się do stanów zapalne naczyń krwionośnych i miażdżycy.

Płatki owsiane ze względu na zawartość błonnika pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi a także wpływają korzystnie na pracę jelit.

 

CIASTECZKA SERDUSZKA ANTYOKSYDACYJNE Z BŁONNIKIEM I KWASAMI OMEGA

Składniki na około 45 ciasteczek:

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu
  • 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • garść zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka zmielonych goździków na pyłek,
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki należy wsypać do naczynia, wymieszać. Ciasto może być klejące, ale nie należy dodawać mąki, bo ciasteczka wyjdą za suche.
  2. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm
  3. Wykrawać różne kształty ciasteczek. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości ciasteczek, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce.
  4. Ciasteczka po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci. Jeśli w domu jest dość sucho, schowaj ciasteczka do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek- będą chłonęły wilgoć z owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach!

 

A przepis na „ZŁOTĄ MIESZANKĘ „ na cholesterol i zdrowe jelita  znajdziesz  na naszej stronie.

MIESZANKA NA CHOLESTEROL I ZDROWE JELITA

Codzienna porcja tej mieszanki zadba o wasze piękno od środka i na zewnątrz.

Mgr Iwona Gryszkin, mgr Agnieszka Antoniewicz

Kliniak Diety Gryszkin

 


klinikadiety