WIELKANOC

Święta to czas, który chcielibyśmy spędzić w gronie rodzinnym zachowując tradycję. Ostatnią rzeczą, o której myślimy w faworze wiosennych porządków i przygotowań jest utrzymanie diety. Dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka wielkanocnych przepisów w zdrowszej wersji. Jest to forma inspiracji i zachęcamy do własnych poszukiwań.

Jak przetrwać święta w formie?

  • Jedz małe porcje
  • Wybieraj drób zamiast tłustych wędlin i kiełbas
  • Pij wodę i napary ziołowe
  • Ruszaj się, nie siedź całego dnia przy stole
  • Przygotuj dietetyczne wersje tradycyjnych potraw

Żurek wielkanocny

Składniki 6 porcji

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 1 włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 plasterek suszonego borowika
  • przyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki suszonego majeranku, świeżo zmielony pieprz
  • 250 – 500 ml żurku (zakwasu żytniego)
  • ugotowane jajka, suszony majeranek

Przygotowanie

  • Do większego garnka włożyć obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, obraną cebulę i czosnek, suszonego borowika, przyprawy. Wlać 1,5 litra zimnej wody i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 40 minut do miękkości warzyw.
  • Dodać opłukaną białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zupę przecedzić przez sitko do czystego garnka.
  • Dodać żurek – zakwas (przed użyciem dokładnie wymieszać) w ilości do smaku i co chwilę mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Doprawić świeżym czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Podawać z pokrojoną kiełbasą, ugotowanym jajkiem i suszonym majerankiem. Do zupy można też dodać pokrojoną w kosteczkę ugotowaną w wywarze marchewkę.

Schab pieczony w rękawie

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • papryka słodka i ostra, majeranek, trochę pieprzu
  • oraz: rękaw do pieczenia mięsa

Przygotowanie

  • Schab umyć i wysuszyć. Podziurkować końcem noża. Miejsca nacięć wypełnić zmiażdżonym czosnkiem z 1/2 łyżeczki soli.
  • Mięso dobrze natrzeć 1 łyżeczką soli, przyprawami oraz olejem. Zamknąć szczelnie w naczyniu i wstawić do lodówki na 1 dobę.
  • Mięso przełożyć do rękawa, pozostawiając dużo wolnego miejsca, zamknąć klamrami i naciąć widelcem folię, aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia (niektóre rękawy do pieczenia mają specjalne pory, którymi ulatnia się para).
  • Piec przez 1 godzinę w 180 st. C (grzanie góra-dół).

Pasztet wegetariański

Składniki

  • 500 g marchewki
  • 1/3 suchej szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 250 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej z ok. 125 g suchej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 650 ml bulionu jarzynowego
  • 2 jajka

Przyprawy

  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie

  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić w garnku na oliwie. Dodać posiekany czosnek, obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz imbir. Smażyć przez ok. 2 – 3 minuty.
  • Wlać 250 ml bulionu i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie dodać resztę bulionu, suchą soczewicę oraz suchą kaszę jaglaną, doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i kurkumą.
  • Gotować przez ok. 15 minut, aż składniki będą miękkie i wchłoną cały płyn. W razie potrzeby odparować. Dokładnie ostudzić.
  • Odcedzoną ciecierzycę zmiksować blenderem. Dodać ugotowane warzywa z kaszą jaglaną, zmiksować (można w melakserze). Na koniec dodać jajka i dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić masą i piec przez ok. 1 godzinę. Ostudzić przed pokrojeniem.

Pasztet bezglutenowy

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 1 kg boczku surowego bez skóry i kości
  • 5 nóżek z kurczaka
  • 500 g wątróbki indyczej, kurzej, wieprzowej lub cielęcej
  • 6 jajek
  • 4 duże cebule
  • sól oraz pieprz czarny mielony lub ziołowy do smaku
  • około 10 liści laurowych
  • około 8-10 kulek ziela angielskiego
  • 1/4 otartej gałki muszkatowa

Przygotowanie:

  • Mięso umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki takie. Na dnie garnka ułożyć boczek, potem resztę. Dodać sól (na oko 1 płaską łyżkę), listki laurowe, ziele angielskie, troszkę pieprzu oraz obrane i przekrojone na pół cebule. Dodać taką ilość wody, żeby przykryła mięso i gotować na bardzo małym ogniu około 3 godzin. Po tym czasie wyłowić łyżką cedzakową mięso włożyć wątróbkę i gotuję około 15 minut. Mięso ostudzić musi być ciepłe, ale nie bardzo gorące.
  • Mięso i wątróbkę zmielić trzy razy razem z liśćmi laurowymi, cebulą i zielem angielskim.
  • Do masy pasztetu wrzucić żółtka, białka ubić na pianę.
  • Mięso mieszać dokładnie ze wszystkimi składnikami i ubita pianą. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką. To jest etap kiedy warto spróbować pasztet domowy, oceniając czy jakiejś przyprawy mu nie brakuje.
  • Mięso przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę do pieczenia lub do 4 mniejszych pojemników i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec prawie dwie godziny do czasu aż wierzch jest przyrumieniony a pasztet ścięty.

Pieczeń rzymska z indyka z jajkiem

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 surowe jajko + 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
  • 2 łyżki siemienia lnianego świeżo mielonego
  • 2 łyżki posiekanej natki lub czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka musztardy + 1 łyżeczka kminku

Przygotowanie

  • Odciąć zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na pół, opłukać, następnie pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Pora i czosnek posolić i zeszklić na oleju i maśle.
  • Wyłożyć na deskę i drobno posiekać z dodatkiem natki pietruszki lub czosnku niedźwiedziego. Dodać do mielonego mięsa.
  • Następnie dodać surowe jajko, siemię lniane, chrzan, paprykę w proszku. Doprawić zmielonym pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić składniki ręką.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową o długości ok. 25 cm posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę masy mięsnej, na środku ułożyć ugotowane na twardo i obrane jajka, delikatnie wcisnąć je w masę.
  • Przykryć resztą mięsa i uformować wzgórek. Wierzch posmarować musztardą i posypać kminkiem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut.

Humus z suszonymi pomidorami

Składniki

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub domowej)
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 1 łyżka pasty tahini lub masła migdałowego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Przygotowanie

  • Ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę włożyć do pojemnika blendera, dodać oliwę z suszonych pomidorów i zacząć miksować. Dodawać stopniowo po 1 – 2 łyżki zalewy z ciecierzycy gdyby było za ciężko miksować.
  • Gdy masa będzie już zgrubnie rozdrobniona dodać połowę posiekanych suszonych pomidorów, pastę tahini, obrany czosnek, oregano i kmin rzymski, doprawić solą i pieprzem. Ponownie zmiksować na gładką konsystencję.
  • Wymieszać z resztą posiekanych suszonych pomidorów. Przełożyć do miseczki i udekorować.

Propozycja podania
Do dekoracji np. kawałki suszonych pomidorów, nasiona kminu rzymskiego, oliwa z suszonych pomidorów.

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Składniki 4 porcje

  • 250 g świeżego szpinaku baby lub szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz, tarta gałka muszkatołowa
  • 2 jajka
  • 1/2 serka śmietankowego
  • 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
  • 100 g wędzonego łososia

Przygotowanie

  • Świeży szpinak opłukać i bardzo dokładnie osuszyć. Włożyć na dużą patelnię z dodatkiem masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając podgrzewać aż szpinak zwiędnie. Zmiksować w rozdrabniaczu lub w melakserze na małe drobinki szpinaku, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie ostudzić.
  • Mrożony szpinak należy dokładnie rozmrozić na sitku. Włożyć na patelnię z masłem i czosnkiem i smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Dokładnie ostudzić.
  • Do ostudzonego szpinaku dodać roztrzepane widelcem żółtka, wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
  • Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i położyć arkusz papieru do pieczenia. Otrzymaną masę szpinakową wyłożyć do formy i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni dna.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec przez ok. 10 minut. Wyłożyć na ściereczkę i odkleić papier do pieczenia. Od razu po upieczeniu zawinąć roladkę w ściereczkę i w takiej postaci całkowicie ostudzić.
  • Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki łososia i zawinąć roladkę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, lub też od razu pokroić na ok. 1,5 cm kawałki i podawać.

Jajka faszerowane awokado

Składniki 2 – 3 porcje

  • 5 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • zielenina do dekoracji np. kolendra, bazylia, rzeżucha

Przygotowanie

  • Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, zbić skorupki i zostawić do ostudzenia, w razie potrzeby zmienić wodę na zimniejszą. Obrać ze skorupek.
  • Z jajek wyciąć mniej więcej 1/3 część, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekać w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachować do wypełnienia farszem (można troszkę ściąć spód, gdyby jajko przewracało się na boki).
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i oprószyć solą. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wyjąć miąższ i pokroić go w kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny lub limonki, wymieszać z czosnkiem, posiekanymi jajkami, posiekanym szczypiorkiem i oliwą, doprawić solą i pieprzem.
  • Farsz nałożyć w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyć na półmisku. Udekorować zieleniną.

Wskazówki

Jajka można bardziej tradycyjnie przekroić na połówki, wyjąć żółtka i połączyć je z resztą składników.

Jajka faszerowane guacamole

Składniki 3 porcje

  • 5 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • kawałek papryczki chili lub 4 krople tabasco
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub szczypiorku
  • 1 mały pomidor (1/2 szklanki posiekanego)

Przygotowanie

  • Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, zbić skorupki i zostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem.
  • Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, miąższ wybrać łyżką i zgrubnie rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z limonki i dodać do żółtek.
  • Dodać starty czosnek, posiekaną chili lub tabasco, oliwę, kolendrę lub szczypiorek i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małą kosteczkę i odsączyć z soku. Dodać do pasty i delikatnie wymieszać.
  • Białka wypełnić farszem, następnie udekorować zieleniną i drobno pokrojoną papryczką chili.

Jajka faszerowane szynką

Składniki 2 porcje

  • 4 jajka
  • 100 g szynki
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanej bazylii lub 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 rzodkiewka

Przygotowanie

  • Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem.
  • Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę, posiekany szczypiorek, bazylię lub natkę, połączyć z oliwą. Doprawić solą i pieprzem.
  • Farszem wypełnić połówki białek i ułożyć na talerzu, udekorować rzodkiewką, szczypiorkiem lub bazylią.

Jajka zapiekane w formie na muffiny

Składniki 6 sztuk

  • 6 plasterków suszonej szynki (parmeńskiej, serrano)
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 6 jajek
  • 1 łyżka oleju

Do podania: sól, pieprz, rzeżucha, pieczywo

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wgłębienia formy na muffiny posmarować olejem, każde wgłębienie wyłożyć plasterkiem szynki, na dno położyć kawałek suszonego pomidora i wbić jajka. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, obkroić nożem koszyczki i wyjąć je na talerz. Podawać z solą, pieprzem, pieczywem i rzeżuchą. Można też położyć na liściach sałaty.

Muffiny jajeczne z papryką, cukinią i szpinakiem

Składniki 4 sztuki

  • szklanka liści szpinaku
  • 1/4 cukinii
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 2 jajka
  • 1/2 ząbka czosnku, startego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (lub 2 łyżki rzeżuchy)

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szpinak umyć i osuszyć, posiekać. Cukinię oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w małą kosteczkę.
  • W misce roztrzepać jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodać szpinak, cukinię oraz paprykę, wymieszać widelcem.
  • Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) natłuścić oliwą lub masłem, napełnić masą, piec przez 15 minut. Można też użyć silikonowych foremek bez natłuszczania.

Sałatka z jajkiem, awokado i ogórkiem

Składniki 2 porcje

  • 2 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • drobne listki sałaty, np. sałata batawska lub roszponka lub małe liście zwykłej sałaty
  • bazylia
  • czarne oliwki
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Ugotować jajka: do garnka wlać ciepłą wodę, włożyć jajka, przykryć i zagotować. Gotować przez 5 minut licząc od czasu zagotowania się wody. Jajka ochłodzić zimną wodą, zbić skorupkę i po chwili namoczenia w wodzie obrać.
  • Jajka pokroić na ćwiartki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotować sos mieszając składniki w miseczce.
  • Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki, skropić łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  • Ogórki umyć, obrać pozostawiając miejscami paseczki skórki. Pokroić na cienkie plasterki, oprószyć solą i skropić łyżeczką soku z cytryny. Awokado i ogórka wymieszać z połową sosu.
  • Na półmiskach ułożyć sałatę wymieszaną z bazylią. Dodać ogórki i awokado, ułożyć jajka, skropić resztą sosu i posypać plasterkami czarnych oliwek.

Sałatka z jajkami, suszonymi pomidorami, rzeżuchą i rzodkiewką

Składniki 2 porcje

  • 1/4 główki sałaty lodowej lub 1 główka sałaty rzymskiej
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 5 rzodkiewek
  • 4 jajka
  • kilka kawałków suszonych pomidorów
  • sos: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz
  • rzeżucha

Przygotowanie

  • Połączyć z pokrojoną sałatą oraz posiekanym szczypiorkiem i włożyć do szerokiej salaterki.
  • Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki oraz jajka ugotowane na twardo i pokrojone na połówki.
  • Dodać pokrojone na paseczki suszone pomidory (suche pomidory z woreczka należy wcześniej namoczyć we wrzątku przez ok. pół godziny).
  • Wymieszać wszystkie składniki sosu i polać po sałatce. Posypać rzeżuchą.

Sałatka z jajkami, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów

Składniki 4 porcje

  • 4 jajka
  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • pęczek rzodkiewki
  • 50 g kiełków słonecznika (1 opakowanie)
  • 50 g płatków migdałów
  • Oliwa z oliwek
  • 4 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

  • Jajka ugotować na twardo. Pokroić na ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć, pokroić, włożyć do szerokiej salaterki lub do dużego talerza. Ułożyć pokrojone na cienkie plasterki rzodkiewki i posypać kiełkami słonecznika.
  • Połączyć oliwę z koperkiem i polać po sałatce. Posypać płatkami migdałów, lekko zrumienionymi na suchej patelni. Doprawić solą przed samym podaniem.

Sałatka z brokułami, jajkiem i rzodkiewką

Składniki 2 porcje

  • pół torebki mieszanki sałat np. z rukolą i botwinką
  • 1/2 brokuła
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 2 jajka, ugotowane
  • oliwa, miód i sok z cytryny, sól i pieprz
  • 2 łyżki pestek dyni

Przygotowanie

  • Na talerzach wyłożyć umytą sałatę. Dodać różyczki ugotowanego brokuła (ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie) oraz pokrojone na plasterki rzodkiewki.
  • Doprawić wszystko solą, pieprzem, skropić mieszanką 2 łyżek oliwy extra vergine, 1 łyżki płynnego miodu i 1 łyżki soku z cytryny.
  • Ułożyć połówki ugotowanych jajek. Dodać pestki dyni.

Ćwikła z chrzanem

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 4 czubate łyżki tartego chrzanu
  • 1-2 łyżki soku cytrynowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotować buraki w mundurkach lub upiec buraki w piekarniku tak mniej więcej około 500 g zdrowych, czerwonych buraków. Gdy są miękkie po nakłuciu, ostudzić i obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do miski, dodać 5 łyżek startego chrzanu. Wymieszać dokładnie z kilkoma szczyptami soli i pieprzu.

Babka bezglutenowa

Składniki

  • 150 g masła
  • 8 łyżek cukru lub 5 łyżek ksylitolu
  • 5 jajek, oddzielone żółtka od białek
  • 60 g mąki jaglanej (lub mieszanki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 150 g zmielonych migdałów bez skórek
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Przygotowanie

  • Formę na babkę (ok. 2,5 litra pojemności) posmarować grubo masłem i oprószyć mąką jaglaną. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Masło roztopić, przestudzić, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą razem z z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały, ekstrakt i skórkę z cytryny. Zmiksować do połączenia się składników.
  • W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę i w 3 partiach dodać ją do masy, mieszać delikatnie łyżką lub krótko miksować na małych obrotach miksera. Przełożyć do przygotowanej formy i piec przez ok 45 minut.

Wskazówki
Do dekoracji można posypać mąką kokosową (na zdjęciu) lub polukrować i posypać prażonymi płatkami kokosa.

Babka Piaskowa (bez glutenu, bez cukru, wegańska)

Składniki suche:

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g tapioki (można użyć skrobię ziemniaczaną 80 g)
  • 100 g mąki jaglanej z uprażonej kaszy jaglanej
  • 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki karobu w proszku

Składniki mokre:

  • 125 ml oleju roślinnego
  • 150 mleka jaglanego (temperatura pokojowa)
  • 100 ml świeżego soku pomarańczowego lub naturalnego jabłkowego
  • 100 ml syropu z Agawy

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  • Mokre składniki mieszamy ze sobą (u mnie w kolejności: olej, mleko, syrop z Agawy, sok), bez wody!
  • Kaszę jaglaną (100 g ) prażymy a następnie mielimy na mąkę.
  •  Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy (nie dodajemy tu karobu!)
  • Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy, do momentu połączenia się składników
  • Foremkę smarujemy niewielką ilością oleju, oprószamy mąką lub kaszką kukurydzianą
  • Gotowe ciasto, w ilości 2/3 przelewamy do foremki
  • Do pozostałej 1/3 ciasta dodajemy karob i wodę, mieszamy
  • Ciemne ciasto dodajemy łyżkami do białego, delikatnie mieszamy widelcem
  • Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut (przed wyciągnięciem ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest suche, jeśli nie to zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut i ponownie sprawdzamy)
  • Upieczone ciasto, odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut, następnie wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i studzimy

Wielkanocne ciasteczka orkiszowe

Składniki na ok. 30 ciasteczek

  • 270 g mąki orkiszowej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
    • biały i czerwony lukier (do dekoracji ciastek)
    • mąka (do podsypywania blatu)
    • migdały

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewam przez sitko, dodaję cukier puder, pokrojone na kawałeczki zimne masło, sól, ekstrakt i wbijam jajko. Wszystko dokładnie zagniatam na plastyczną masę, jeśli ciasto będzie się bardzo kleić dodaję odrobinę mąki.
  • Ciasto formuję w dużą kulę, owijam folią spożywczą i wkładam na 1-2 h do lodówki ( na najniższą półkę).
  • Po tym czasie na podsypany mąką blat lub stolnicę przekładam ciasto, dzielę na 3 części i wałkuję na placki o grubości ok. 1,5 cm.
  • Wykrawam kształty ciasteczek.
Pomysły zostały zaczerpnięte ze strony https://www.kwestiasmaku.com/, a następnie edytowane.

klinikadiety