Jedliście kiedykolwiek ciasto marchewkowe?
Jeśli tak to na pewno, że podbiło Wasze kubki smakowe 🙂
A jeśli nie mieliście jeszcze okazji, to mamy dla Was prosty przepis do wykorzystania 🙂
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki na tortownicę (22 cm średnicy):
- Mąka pszenna graham (typ 1850) – 2 szklanki
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Drobno starta marchew – 2 szklanki
- Orzechy włoskie – 1/2 szklanki
- Jabłko – 1 sztuka (pokrojone lub starte na tarce)
- Olej rzepakowy – 1/4 szklanki
- Ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka)
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Jaja – 4 sztuki
- Miód – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Marchew myjmy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę – skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka i miód – ubijamy jeszcze przez chwilkę.
- Do ubitych jaj dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie partiami startą marchewkę i jabłko. Dodajemy orzechy, olej i delikatnie mieszamy.
- Ciasto przelej do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. godzinę do suchego patyczka.
Smacznego 🙂