CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

 

Jedliście kiedykolwiek ciasto marchewkowe?

Jeśli tak to na pewno, że podbiło Wasze kubki smakowe 🙂
A jeśli nie mieliście jeszcze okazji, to mamy dla Was prosty przepis do wykorzystania 🙂

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki na tortownicę (22 cm średnicy):

  • Mąka pszenna graham (typ 1850) – 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Drobno starta marchew – 2 szklanki
  • Orzechy włoskie – 1/2 szklanki
  • Jabłko – 1 sztuka (pokrojone lub starte na tarce)
  • Olej rzepakowy – 1/4 szklanki
  • Ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka)
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Jaja – 4 sztuki
  • Miód – 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  • Marchew myjmy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę – skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka i miód – ubijamy jeszcze przez chwilkę.
  • Do ubitych jaj dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie partiami startą marchewkę i jabłko. Dodajemy orzechy, olej i delikatnie mieszamy.
  • Ciasto przelej do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. godzinę do suchego patyczka.

Smacznego 🙂


klinikadiety