ZNACZENIE GRZYBÓW W TRADYCYJNEJ MEDYCYNIE WSCHODU

 

Prozdrowotne właściwości niedoceniane na Zachodzie

Można się spotkać z opiniami, że grzyby nie posiadają zbyt wielu właściwości odżywczych, a mogą być jedynie przyprawą. Jednak okazuje się, że grzyby posiadają mnóstwo składników wspierających organizm nawet przy bardzo ciężkich chorobach i są bardzo niedocenianym składnikiem diety. Ze względu na zawarte w nich białka, witaminy i minerały są bardzo potrzebne dla organizmu ludzkiego. Na szczególną uwagę zasługują takie grzyby jak Reishi, Kordyceps, Shitake, Chaga, Maitake, Hericium i wiele innych. W medycynie chińskiej są stosowane od tysięcy lat, w Polsce są obecnie jeszcze mało znane, mimo, że niektóre występują również u nas, o czym niewiele osób wie. Występujące w Polsce grzyby witalne są w większości pod ochroną i nie można ich pozyskiwać na własną rękę oraz często wiedza o nich jest zbyt mała, żeby je zbierać, a tym bardziej przygotowywać do spożycia. Poniżej opisane zostanie kilka z najpopularniejszych grzybów witalnych.

 

REISHI  (Ganoderma lucidum) Lakownica lśniąca

Tradycja stosowanie Reishi w medycynie chińskiej sięga około 4000 lat wstecz – chińscy uzdrowiciele już dawno byli świadomi istnienia grzyba reishi. Nazywany jest w Azji „grzybem nieśmiertelności”, co nawiązuje do niezwykłych właściwości reishi powodujących znaczne spowolnienie efektów starzenia oraz posiadają wiele właściwości prozdrowotnych.

 

Prewencja nowotworów

Jedną z najcenniejszych właściwości prewencyjnych i terapeutycznych reishi jest działanie przeciwnowotworowe. Za główny mechanizm działania przeciwnowotworowego uznaje się wywołane polisacharydami zwiększenie aktywności systemu immunologicznego. W ciągu ostatnich lat ukazało się wiele prac na temat badań przedklinicznych przeciwnowotworowego działania wyciągów, w odniesieniu do różnych form raka. Podawanie chorym wyciągów z tego grzyba prowadziło u pacjentów do ustąpienia bólu, przywracało im apetyt, pozwalało na prawidłowe wypróżnianie się oraz na zdrowy sen, osiągnięto wiele efektów farmakologicznych, m. in. działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W badaniach klinicznych stwierdzono, że wyciąg z reishi zmniejsza ból u osób cierpiących na nerwobóle poopryszczkowe oraz silne bóle związane z półpaścem. Zmniejszenie pobudzenia przywspółczulnego układu nerwowego wykazano u 90 % pacjentów.

Grzyb reishi ma bardzo szeroki zakres działania przeciwbakteryjnego, przejawiając skuteczność na przykład w odniesieniu do Helicobacter pyroli czy Escherichia coli, które zakażają m. in. układ pokarmowy. Występujące w owocnikach RNA w stopniu znaczącym wzmaga produkcję interferonu, co prowadzi do przerwania procesu chorobowego wywołanego przez te bakterie.

 

Energia i witalność

Pozytywne działanie tego grzyba witalnego przejawia się m. in. w zwiększaniu przepływu energii w ciągu dnia, zmniejszonej wrażliwości na stres, poprawie wytrzymałości fizycznej, ożywienie umysłu oraz zdrowym śnie. Po zażywaniu reishi przez osoby cierpiące na bezsenność na tle nerwowym po 10 do 15 dniach kuracji nastapiła znaczna poprawa obejmująca od 87 % do 100 % pacjentów. Towarzyszyły temu wzrost apetytu, przyrost wagi ciała oraz ustąpienie bólów i zawrotów głowy. Pozytywne wyniki uzyskano również w przypadku pacjentów cierpiących na choroby umysłowe wywołane stresem psychologicznym. Szczególnie skuteczne okazuje się zastosowanie terapii z użyciem lakownicy, jako grzyba leczniczego o działaniu uspokajającym, w przypadku osób cierpiących na stany lękowe, jeśli towarzyszy im osłabienie organizmu. Grzyb reishi pozytywnie oddziałuje na stany depresyjne. W skali samooceny depresji Junga średni poziom uległ obniżeniu z 53,12 do 48,41, a według skali stosunków międzyludzkich (SRS) średni wskaźnik obniżył się z 21,26 do 15,45.

Badania kliniczne dokonane na 37 pacjentów cierpiących na bezsenność, zaniki pamięci, wyczerpanie fizyczne oraz palpitację serca, po trwającej od 4 do 6 tygodniu kuracji z użyciem wyciągu wykazało poprawę o 56,3 %. W nowszych badaniach wykazano, że wyciągi reishi nie tylko przeciwdziałały demencji, lecz także skutecznie zapobiegają starzeniu się organizmu. Wyciągi z owocników pozytywnie wpływają na centralny układ nerwowy, wykazując łagodne działanie uspokajające oraz pojawiając aktywność jako antagonista kofeiny i oddziałując relaksująco na układ mięśniowy. Korzystny wpływ wykorzystuje się w terapii neurastenii oraz związanych z nią symptomów, takich jak zmęczenie oraz osłabienie nerwowe. Pozytywne wyniki uzyskano równeiz w przypadku pacjentów cierpiących na choroby umysłowe wywołane stresem psychologicznym oraz chorobą Alzheimera.

Reishi znajduje zastosowanie w łagodzeniu problemów związanych z menopauzą, nieregularną miesiączką, bezsennością i napięciem nerwowym oraz okresem przekwitania, a także zmęczenia i depresji. Badania kliniczne z udziałem rozłupanych zarodników reishi wykazały, że są one bardzo skuteczne w kuracji menopauzy u kobiet oraz andropauzy u mężczyzn, objawiających się zmęczeniem, bezsennością, problemami związanymi ze zwężaniem naczyń krwionośnych, problemami nerwowymi i psychicznymi oraz zaburzeniami seksualnymi. Po trzech tygodniach kuracji przy użyciu zarodników pozytywne wyniki uzyskano u 85 % pacjentów w odniesieniu do ustąpienia zmęczenia, 70 % niestrawności, 37,5 % palpitacji, 52,5 % otępienia, 37,5 % podrażnienia nerwowego, 82,5 % depresji oraz 80 % – zaburzeń seksualnych.

 

Co się kryje w Reishi?

Zawierają bardzo dużo witamin i składników mineralnych, m. in. żelazo, magnez, wapń, cynk, miedź, mangan i german. Szczególnie ważna jest również obecność tzw. polisacharydów (beta-glukany) i trójterpenów, które mają olbrzymie znaczenie w przypadku leczenia wielu chorób, co potwierdzają opinie lekarzy.

Składają się między innymi z następujących substancji aktywnych:

  • Polisacharydy – wykazują właściwości immunostymulujące i hamują wzrost komórek nowotworowych.
  • Triterpenoidy – zawarte w grzybie reishi, tak zwane kwasy ganodermowe, posiadają zdolność obniżania poziomu cholesterolu i wysokiego ciśnienia krwi oraz działają przeciwalergicznie.
  • Ergosterol – prowitamina D2, jest to organiczny związek z grupy steroidów.
  • Lizozym – zwany jest również jako muramidaza, jest białkiem ketonowym, wpływa na odporność organizmu.
  • Kwaśna proteza – kontrola procesów biochemicznych oraz uczestnictwo w licznych procesach fizjologicznych.
  • Adenozyna – rozszerza naczynia krwionośne i wykazuje zdolność hamowania agregacji płytek krwi.
  • Alkaloidy – wykazują prozdrowotny wpływ na działanie układu nerwowego.
  • Kumaryna – ma działanie uspokajające i antyoksydacyjny.
  • Mannitol – jego zadanie to wpływać na obniżenie wysokiego ciśnienie.
  • Polipeptydy i inne rozmaite rodzaje białka – ogólne pozytywne oddziaływanie na procesy zachodzące w organizmie.
  • Liczne aminokwasy – wzmocnienie odporności, utrzymanie równowagi między tkanką mięśniową a tłuszczową w organizmie, walka z komórkami rakowymi, leczenie reumatyzmu, leczenie alergii, prewencja cukrzycy.
  • Witamina B1 – przemiana węglowodanów, regeneracja kondycji mięśni, gojenie się ran.
  • Witamina B2 – ryboflawina, jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, pomaga na zmęczenie oczu, wzmacnia układ odpornościowy.
  • Witamina B6 – wspomaga prace układu nerwowego, wpływa między innymi na sprawne myślenie.

Co jest w nich najcenniejsze?

W licznych publikacjach naukowych wymienia się wiele substancji czynnych występujących w owocnikach grzyba, obdarzonych właściwościami leczniczymi. Za najbardziej godne wagi uważa się polisacharydy.

Glukany są polisacharydami szeroko rozpowszechnionymi w organizmach żywych. Nalezą do wielocząsteczkowych związków zbudowanych z cząsteczek cukrów prostych połączonych ze sobą wiązaniami glikozydowymi typu α lub β.

W ostatnich latach szczególnie dużo uwagi poświęca się β-glukanom, o czym świadczą prowadzone na świecie liczne badania nad wpływem tych związków na zdrowie człowieka. Β-glukany stanowią składnik ścian komórkowych roślin, glonów, bakterii i grzybów. Wykazują bardzo szeroki zakres działania, który zależy m. in. od ich pochodzenia.

Beta glukan wykazuje działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Powoduje uaktywnienie się makrofagów, podstawowych komórek układu immunologicznego.  Substancja taka jak β-glukan jest polecanym środkiem wspomagającym przy wszystkich zaburzeniach organizmu związanych z obniżoną aktywnością układu odpornościowego. To również naturalny antybiotyk. W przeciwieństwie do innych preparatów substancja ta nie powoduje wyjałowienia układu odpornościowego oraz innych działań niepożądanych. Obniża poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. To przydatny środek dla osób cierpiących na cukrzycę. Stosowany jest również w celu wzmocnienia odporności u osób chorych na nowotwory. Β-glukan korzystnie wpływa także na serce i naczynia krwionośne.

 

Reishi według tradycyjnej chińskiej medycyny są wskazane przy schorzeniach takich jak:

  • Nowotwory,
  • Choroby serca, arytmia,
  • Schorzenia wątroby,
  • Wysokie ciśnienie krwi,
  • Wrzody,
  • Miażdżyca,
  • Stany zapalne stawów,
  • Bezsenność,
  • Neurastenia,
  • Egzema,
  • Dystrofia mięśniowa,
  • Astma,
  • Przewlekłe zapalenie oskrzeli,
  • Alergie.

 

Ciekawostki

W Polsce lakownica lśniąca występuje w województwie świętokrzyskim i jest pod ochroną.

Reishi znajduje się na pierwszym miejscu na liście 120 najskuteczniejszych roślin o działaniu leczniczym.

W Austrii, Chinach i Japonii grzyb reishi jest zarejestrowany jako lek.

Rząd japoński zaleca przyjmowanie grzyba reishi jako oficjalny lek uzupełniający terapię nowotworów.

W Chinach wrabia się z nich talizmany, które mają chronić właściciela i jego dom przed nieszczęściem.

 

CORDYCEPS (Cordyceps sinensis) Maczużnik chiński

To gatunek grzyba od lat wykorzystywany jako wsparcie dla osób aktywnie trenujących. Ten specyficzny dla górskich rejonów Tybetu grzyb przez lata pozostawał sekretem lokalnej ludności. Od setek lat wykorzystywany na Dalekim Wschodzie jako skuteczne wsparcie w walce z pogorszeniem nastroju i niemocą. Współczesne badania potwierdzają skuteczność tego grzyba w walce z objawami depresji. Naukowcy odkryli, że substancje zawarte w maczużniku chińskiem stymulują układ dopaminergiczny, co przekłada się na zwiększenie poczucia motywacji, zadowolenia i przyjemności. Co więcej, poprawa transmisji dopaminergicznej w obrębie mózgu wspomaga procesy uczenia oraz sprzyja zachowaniu równowagi hormonalnej.

 

Wykorzystanie w terapiach antynowotworowych

Maczużnik chiński może wspomaga leczenie raka. Odnalezienie skutecznego, nietoksycznego leku na raka stanowi jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Naukowcy sugerują, że regularne spożywanie odgrywa istotną rolę w zapobieganiu powstawania i leczenia nowotworów. Maczużnik chiński zawdzięcza swoje antyrakowe właściwości kordycepinie – pochodnej adenozyny. Z uwagi na minimalne różnice strukturalne pomiędzy obiema substancjami niektóre enzymy w procesie transkrypcji wbudowują kordycepinę do łańcucha RNA, co uniemożliwia odbudowanie komplementarnej zasady. Zahamowanie syntezy białek, zatrzymując wzrost guza. Co więcej najnowsze badania dowodzą, że kordycepina jest w stanie stymulować komórki nowotworowe do apoptozy – programowanej śmierci. Dzieje się to poprzez hamowanie szlaków metabolicznych zależnych od tlenku azotu. Stosowanie kordycepsu obniża efektywność wydzielania VEGF – czynniku wzrostu śródbłonka naczyniowego. Dzięki regulacji ilości tego białka sygnalizacyjnego pogorszone jest ukrwienie formującego się nowotworu, co znacznie spowalnia tempo jego wzrostu. Analiza składu grzyba  wykazała, ze cechuje się on wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Substancje o charakterze antyoksydacyjny zmniejszają stężenie wolnych rodników indukujących powstawanie i progresję niektórych typów nowotworów. Warto odnotować, że kordyceps jest wsparciem dla osób w trakcje kowalencyjnej terapii przeciwnowotworowej. Zaobserwowano, że w przypadku zażywania go podczas stosowanie Taxolu – popularnego środka stosowanego w kuracji raka jajnika i piersi – substancje zawarte w maczużniku chińskim redukują skutki uboczne, przyspieszając regenerację szpiku kostnego i przywracając fizjologiczną liczbę białych krwinek.

Co więcej, analiza składu chemicznego kordycepsy wykazała, ze jest on bogatym źródłem przeciwutleniaczy – związków odpowiadających za niwelowanie nadmiaru wolnych rodników w organizmie.  Z racji swoich antoksydacyjnych właściwości maczużnik chiński opóźnia starzenie się komórek, pozwalając na zachowanie młodzieńczej witalności przez długi czas.

 

Cordyceps jako naturalny afrodyzjak

Zgodnie ze statystykami obniżone libido i problemy z potencją to jedne z najczęstszych powodów wizyt u seksuologów. Lekarze w takich przypadkach zalecają stosowanie afrodyzjaków – substancji pozytywnie wpływających na popęd i wydajność seksualną. Specjaliści zalecają szczególnie produkty naturalne, podkreślając ich wysoką skuteczność idącą w parze z bezpośrednim stosowaniem.

Jednym z najsilniejszych aktywatorów libido jest testosteron – główny hormon płciowy mężczyzn, obecny także w organizmie kobiet. Istotnym faktem jest, że hormon ten nie powinien być podawany do organizmu z zewnątrz, gdyż takie działanie hamuje jego naturalną syntezę.

Właściwa ilość produkowanego hormonu przekłada się nie tylko na podwyższone libido, lecz także na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, wytrzymałość kości, wzrost masy mięśniowej, a u mężczyzn – także na zdrowie prostaty, jakość erekcji i produkcję plemników. Cordyceps pomaga utrzymać właściwy poziom testosteronu w organizmie – działa bezpośrednio na rozsiane w jądrach komórki śródmiąższowe Leydiga, których funkcją jest wytwarzanie testosteronu.

Poprawna erekcja uzależniona jest od napływu wystarczającej ilości krwi do prącia oraz powiększenia ciał jamistych. Seksuolodzy doszli do wniosku, że cordyceps może stanowić wsparcie w problemach z potencją nie tylko ze względu na podwyższenie poziomu testosteronu – udokumentowane jest, że maczużnik chiński ma działanie naczyniorozszerzające. Dzięki relaksacji naczyń krwionośnych grzyb ułatwia napływ krwi do członka i osiągnięcie wzwodu.

Należy zauważyć, że rozszerzenie naczyń nie jest jedynym sposobem w jaki cordyceps wzmaga potencję. Naukowcy twierdzą, że substancje czynne obecne w maczużniku chińskim działają bezpośrednio na śródbłonek naczyń, wspomagając wydzielanie azotu. Związek ten postrzegany jest jako główny mediator erekcji – od jego obecności zależą zarówno jakość, jak i długość wzwodu.

 

Zastosowanie cordycepsu w sporcie

Cordyceps wykorzystują zawodowi sportowcy, w pracy nad wydolnością organizmu i osiągnięciami sportowymi gdzie podstawą jest regularny trening i odpowiednia dieta oraz suplementacja. Zawodowi sportowcy coraz częściej ponad syntetyczne specyfiki przekładają naturalne produkty, doceniają ich większe bezpieczeństwo i znikomą toksyczność. Bardzo zalecany osobom intensywnie trenującym ponieważ powoduje zwiększenie wchłaniania glukozy z krwi do komórek mięśniowych. W mitochondriach glukoza wykorzystywana jest do procesów oddechowych, których najważniejszym produktem jest wysokoenergetyczny związek: adenozynotrifosforan – ATP. Zwiększone otrzymywanie ATP oznacza zwiększenie zapasu energii, co bezpośrednio przekłada się  na polepszenie wydolności i wytrzymałości organizmu.

Korzystne działanie maczużnika chińskiego interesuje tez sportowców zabiegających o rozbudowę tkanki mięśniowej. Badania dowiodły, że regularne spożywanie cordycepsu oddziałuje na komórki Leydiga znajdujące się w jądrach, nasilając syntezę testosteronu. Ten steroidowy hormon wykazuje działanie anaboliczne – stymuluje syntezę białka w komórkach, powodując przyrost masy mięśniowej.

 

Wpływ na układ oddechowy

Stosowany jest jako środek na problemy z oddychaniem. Pojawiający się w przebiegu astmy stan zapalny oskrzeli powoduje zmniejszenie ich światła, uniemożliwiając poprawny przepływ gazów, a co za tym idzie – ogranicza także natlenienie organizmu. Najnowsze badania przeprowadzone przez chińskich naukowców dowodzą, ze wskutek kuracji cordycepsem pacjenci asmatyczni wykazują znacznie niższe stężenie markerów stanu zapalnego, co jest jednoznaczne z wycofaniem objawów choroby. Dzięki poprawie czynności oskrzeli wymiana gazowa zachodzi efektywniej, co skutkuje lepszym utlenowaniem tkanek. Z uwagi na swoje silne przeciwzapalne właściwości maczużnik chiński polecany jest jako wsparcie konwencjonalnego leczenia astmy.

Włóknienie płuc jest chorobą, w przebiegu której dochodzi do stanu zapalnego pęcherzyków, a następnie do ich włóknienia. Badania wykazały, że substancje zawarte w maczużniku chińskim łagodzą przebieg choroby, hamując rozprzestrzenianie się włóknienia. Co więcej, może być z powodzeniem stosowany w profilaktyce włóknienia płuc, gdyż obniża stężenie wolnych rodników oraz cytokin, nie dopuszczając do rozwoju stanu zapalnego w obrębie pęcherzyków płucnych.

 

SHITAKE (Lentinula edodes) Twardownik japoński

Znany jest ze swoich leczniczych właściwości w tradycyjnej medycynie azjatyckiej od setek lat. Grzyby te wyraźnie zmniejszają zawartość cholesterolu w organizmie, dzięki czemu przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. Posiadają również szereg innych, cennych dla osób dbających o zdrowie właściwości prozdrowotnych.

W krajach dalekiego wschodu uznaje się, że grzyby shitake zapewniają człowiekowi zdrowie i spowalniają procesy starzenia się. Chińczycy i Japończycy tradycyjnie przez wieki składali je w darze cesarzowi, natomiast w latach 60. zeszłego wieku dzięki badaniom japońskich naukowców udowodniono przeciwnowotworowe działanie tych grzybów. Obecnie coraz częściej wyciąg z nich  wykorzystywany jest przy chemioterapii. Ma on na celu zmniejszenie toksycznego działania leków na zdrowe komórki organizmu i system immunologiczny.

W medycynie wschodu od kilkuset lat używa się go do wspomagania leczenia między innymi chorób serca i wysokiego ciśnienia, a urozmaicenie swojej diety tym grzybem zapobiega stwardnieniu tętnic i obniża poziom cholesterolu.

Dzięki unikalnym właściwościom leczniczym normalizują one ciśnienie tętnicze, poprawiają stan naczyń krwionośnych oraz tłumią patogenną florę w organizmie.

Grzyby shitake redukują poziom cholesterolu we krwi. Dzieje się tak ze względu na to, iż przyspieszają one jego metabolizm, co w konsekwencji prowadzi do szybszego wydalania cholesterolu z ludzkiego organizmu. Jego wpływ na poziom cholesterolu we krwi został potwierdzony już w roku 1966 w badaniach prowadzonych w Japonii. Naukowcy dowiedli, że obecna w grzybie eritadenina wyraźnie obniża stężenie tzw. „złego cholesterolu” (LDL) we krwi, oddziałując na wątrobę – pobudzony metabolizm tłuszczów skutkuje podwyższeniem zawartości cholesterolu w błonach komórkowych hepatocytów. Ponadto prace prowadzone przez Katedrę Nauk Biologicznych Uniwersytetu Rolniczego i Weterynaryjnego w Obihiro pokazują, że obecność eriadeniny w diecie znacząco zwiększa wydalanie cholesterolu z kałem, co bezpośrednio przekłada się na obniżenie stężenia LDL we krwi.

Na podstawie prowadzonych od wielu lat badań  klinicznych naukowcy jednoznacznie uznali, że uwzględnienie w diecie grzybów shitake może obniżyć poziom cholesterolu we krwi nawet o kilkanaście procent w przeciągu tygodnia. Lekarze i dietetycy twierdzą, że obniżony cholesterol utrzymuje się nawet po eliminacji twardownika japońskiego z jadłospisu, co wskazuje na jego długotrwałe działanie lecznicze.

Shitake to prawdziwe bogactwo łatwo przyswajalnych witamin i składników mineralnych, naturalnych enzymów, a także błonnika. W medycynie chińskiej znane jest jako „eliksir życia”, które dzięki swemu wyjątkowemu składowi przyczyniają się do odzyskiwania witalności, wigoru i pobudzania układu immunologicznego. Dodatkowo opóźniają procesy starzenia się organizmu, a dzięki wysokiej zawartości niacyny wspomagają pracę układu nerwowego.

Z uwagi na swój bogaty skład wspomagają one organizm w walce z anemią na kilka sposobów.  Twardownik japoński zawiera liczne witaminy z grupy B, które są kluczowe w regulacji procesu erytropoezy – wytwarzania czerwonych krwinek. Uzupełnienie niedoborów witamin poprzez spożywanie grzyba wpływa na poziom produkcji erytrocytów, co eliminuje niedokrwistość. Ponadto są bogate w żelazo, czyli kluczowy element hemoglobiny, niezbędny do poprawnego przebiegu produkcji czerwonych krwinek. Dostarczanie odpowiednich ilości żelaza jest ważne w zapobieganiu anemii, gdyż jego zbyt niski poziom powoduje niedokrwistość mikrocytarną – liczba erytrocytów ulega zmniejszeniu, a ich rozmiar jest znacznie zmniejszony, co dodatkowo upośledza ich funkcje. Waryo zauważyć, że w twardowniku japońskim znajdziemy również niespotykanie duże pokłady miedzi, któ®ej niedobór tez może być przyczyną anemii.

 

Grzyby shitake są od wielu lat stosowane w Japonii w prewencji i leczeniu:

-chorób nowotworowych,

-chorób serca i naczyń krwionośnych,

-chorób układu pokarmowego,

-nadciśnienia,

-chronicznego zmęczenia,

-anemii,

-alergii,

-reumatyzmu,

-osłabionej odporności fizycznej i psychicznej.

 

CHAGA (Inonotus obliquus) Błyskoporek podkorowy

Swoją „niezwykłą moc” czerpie od drzew, na których wyrasta. Rośnie na brzozach w chłodniejszych rejonach, w szczególności na terenach Syberii, Chin, Ameryce Północnej oraz Korei Północnej. Rosnąc na pniach brzozy przyswajają z kory drzew betulinę, którą następnie przekształcają w kwas betulinowy. Posiada on właściwości antynowotworowe, przeciwalergiczne przeciwzapalne, antywirusowe oraz przeciwkamiczne.

Ze względu na korzyści zdrowotne od wieków obecny jest i wykorzystywany w kulturze wschodniej oraz przez rdzennych Amerykanów. Cały czas odkrywane są i badane jogo właściwości, charakteryzujące się korzystnym potencjałem względem człowieka. Badania przeprowadzone w 1998 roku wykazały, iż grzyb ten hamuje rozrost guza mózgu n iszcząc „złośliwe” komórki, a zdrowe pozostawia w stanie nienaruszonym. Inne badania z kolei wykazały jego skuteczność w ochronie ludzkiego DNA. W medycynie chińskiej ekstrakt z grzyba chaga używany jest do wydłużania żywotności organizmu człowieka.

Grzyb chaga, uznawany za jedne z najsilniejszych grzybów witalnych, jest naturalnym bogactwem witamin z grupy B, potasu, miedzi, wapnia, żelaza oraz cynku. Grzyb ten zawiera także beta-glukany, które skutecznie stymulują do pracy układ immunologiczny, w konsekwencji czego rzadziej chorujemy. Chaga posiada także znaczące ilości ryboflawiny, kwasu nikotynowego i melaniny, oraz fenole, enzymy i sterole. Dodatkowo dzięki swym właściwościom adaptogennym skutecznie zwalcza problemy związane ze stresem i niepokojem.

 

Według medycyny naturalnej ma następujące działanie:

-wspiera zdrowie wątroby i serca,

-harmonizuje ciśnienie krwi,

-działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo,

-wspiera system odpornościowy,

-pomaga w konwencjonalnym leczeniu nowotworów,

Wspiera zdrowie jelit (zarówno cienkiego, jak i grubego).

 

 

MAGAZYN YANGO  – NUMER 1 (3), 2019, MATERIAŁ PROMOCYJNY


klinikadiety