LWIA GRZYWA

SOPLÓWKA JEŻOWATA – LWIA GRZYWA (Hericium erinaceus)

Jeden z najdziwaczniejszych grzybów Hericium erinaceus czyli solówka jeżowata robi wrażenie nie tylko na miłośnikach kuchni, lecz także na naukowcach z całego świata. Wchodzące w jego skład 32 aromatyczne związki nadają grzybowi egzotyczny smak, przypominający owoce morza, z lekko cytrynowym niuansem. Mikolodzy natomiast cenią go za bogactwo biostymulatorów i nadzwyczajne właściwości lecznicze.

Jest to pasożyt, rosnący gównie późną jesienią na obszarach gnijących lub ranach (pasożyt ran, jako że zagnieżdża się na ranach drzew) starych buków i dębów, lub obumarłego drewna. Jako grzyb saprotrof, powoduje murszenie zagrożonego drzewa. Może również pojawiać się na orzechowcach i jabłoniach. Z zasady rośnie samotnie, pokazując kilka mięsistych, cebulkowych owocni o wielkości 10-2 cm, jedną na drugiej. Faktura przypomina korek. Trzon jest praktycznie niewidoczny („bezłodygowy”). Cała owocnia wydaje się na początku biała, następnie staje się różowa lub żółtawa do rdzawo-brązowej. Na powierzchni rosną 2-5 cm białe, siwe kolce, które pokrywają gęsto cały korpus. Ma bogaty i przyjemny zapach. Jako że jego naturalne środowisko występowania jest coraz mniejsze, jest gatunkiem zagrożonym, a więc chronionym. Na Węgrzech badania nad hodowlą rolniczą prowadzi Laboratorium Badawcze Narodowego Królewskiego Stowarzyszenia Grzybów. W Niemczech, Korei i Chinach uzyskano już pionierskie rezultaty jeśli chodzi o hodowlę grzyba soplówki jeżowatej.

 

 

Główne składniki

Immunomodulujące β-glukany, zwłaszcza β-glukoksylan, sterole (pochodne ergostanu), β-sitosterol, C-28 sterol, diterpeny (hericenony A-H oraz erinacyny)

 

Główne działanie

Ekstrakty i frakcje wyodrębnione z owocników i grzybni mają korzystne działanie anty-mikrobowe, immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwgazowe i anty-mutageniczne; mają korzystny wpływ na metabolizm tłuszczu, hamowanie gromadzenia się trombocytów (zapobiegają gromadzeniu) oraz stymulują syntezę wzrostu nerwów, jak również poprawiają funkcje poznawcze oraz spowalniają starzenie się skóry, co wykazały badania na zwierzętach oraz z udziałem ludzi.

 

Wykorzystanie

W Chinach grzyb ten jest postrzegany nie tylko jako wspaniały grzyb jadalny, ale również jako ważny grzyb leczniczy. Badania naukowców japońskich chińskich dowodzą, że dzięki swoim właściwością immunostymulującym, spowalnia wzrost nowotworów (przełyku, żołądka i jelit), będąc wykorzystywanym w leczeniu pomocniczym. Odgrywa rolę w regeneracji komórek nerwowych. Jako czynnik antyoksydacyjny, neutralizuje wolne rodniki tlenu. Działa podwójnie przy zapaleniu żołądka, zwłaszcza jeśli jest ono spowodowane infekcją Helicobacter pyroli: nie tylko wzmacnia system odpornościowy, ale zwalcza samą bakterię. Jego właściwości przeciwzapalne, doskonałe jeśli chodzi o choroby żołądka i układu pokarmowego, jak również obniżenie cukru we krwi (hipoglikemiczne) są wykorzystywane w formie wyciągów lub tabletek z grzybni.

 

Co to jest spolówka jeżowata?

Solówka jeżowata (Hericium erinaceus) jest bardzo smacznym, jadalnym grzybem, bardzo docenianym zarówno przez Tradycyjną Medycynę Chińską (TCM) jaki obecną praktykę kliniczną. Niektóre źródła wskazują, ze w Chinach jest spożywany od czasów dynastii Shang.

 

Czy grzyb spolówka jeżowata jest ziołem grzejącym?

Grzyb spolówka jeżowata jest rodzaju neutralnego, ani grzejącego, ani chłodzącego. Nie są znane żadne skutki uboczne, tak więc może być spożywany regularnie, codziennie i przez długi okres.

 

Jakie są aktywne składniki grzybów solówka jeżowata?

Zawiera bogatą różnorodność składników odżywczych i aktywnych związków, takich jak polisacharydy immunomodulujące i antynowotworowe (do tej pory zidentyfikowano ponad 20), jak również hericenony i erinacyny, które powodują stymulację syntezy wzrostu nerwów, odpowiedzialną za poprawę funkcji poznawczej.

 

Jakie skutki dla organizmu przynoszą polisacharydy?

Ostatnio przeprowadzone badania medyczne wykazują, ze polisacharydy niektórych grzybów wykazują cechy immunomodulujące. Polisacharydy występujące w grzybie solówka jeżowata i niektórych powiązanych gatunkach mają również działanie antynowotworowe. Według odkryć Mizuno i współpracowników, polisacharydy uzyskane z owocni grzyba mogą mieć korzystne działanie w leczeniu raka żołądka, przełyku i skóry.

 

Jak grzyb soplówka jeżowata wspomaga funkcjonowanie mózgu?

Na podstawie badania hericenonów zawartych w tym grzybie (zwłaszcza hericenonów C-H), stwierdza się:

-stymulację produkcji czynnika wzrostu nerwów,

-a zatem wspomaganie regeneracji komórek nerwowych,

-a więc poprawę funkcjonowania mózgu.

Wynika z tego, że grzyb splówka jeżowata i ekstrakty z niego uzyskiwane mogą korzystnie wpływać na zapobieganie chorobie Alzheimera i otępieniu starczemu oraz łagodzić objawy, które już występują.

 

Czy ten grzyb korzystnie wspiera układ odpornościowy?

Tak. Seria publikacji naukowych potwierdza, że polisacharydy w różnych gatunkach grzybów efektywnie wspomagają optymalne funkcjonowanie systemu odpornościowego. Oprócz tego, ze grzyb spolówka jeżowata zawiera wartościowe i biologicznie aktywne wskaźniki, których wydajność jest dowiedziona naukowo.

 

Czy grzyb spolówka jeżowata może wspomóc obniżenie poziomu cukru we krwi i cholesterolu?

Tak. Jak dowiódł Wang i współpracownicy, grzybnia soplówki jeżowatej zawiera aktywne związki, które potrafią obniżać poziom cukru we krwi. Yang i współpracownicy dowiedli, że grzyb posiada właściwości zmniejszające poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi dzieki egzo0bio polimerom z zanurzonej kultury grzybni tego grzyba.

 

Jakimi kryteriami należy się kierować przy wyborze produktu grzyba solówka jeżowata?

  • Składa się z wyselekcjonowanych szczepów H. erinaceus wysokiej jakości.
  • Unikalne organiczne odżywianie podczas całego procesu hodowli.
  • Całościowe zarządzanie Jakością, od hodowli do produktu końcowego.
  • Produkcja w zakładzie posiadających certyfikat Dobrej Praktyki Produkcji (GMP), z własnym laboratorium i sprzętem najwyższej jakości.
  • Przetwarzanie w zaawansowanej technologii, które zachowuje składniki odżywcze.
  • Bez dodatków chemicznych i konserwantów.
  • 100 % pochodzenie roślinne i mineralne, w produkcie grzyba solówka jeżowata hodowanego organicznie.
  • Certyfikat HALAL.
  • Łatwe trawienie i wchłanianie przez organizm.
  • Odpowiedni dla osób w każdym wieku, również przy długim stosowaniu.

 

Jak można upewnić się co do jakości produktu z solówką jeżowatą?

Solówka jeżowata jest przetwarzana na tabletki według ścisłego przepisu, następnie pakowana w szczelne butelki. Personel techniczny producenta przeprowadza codziennie sprawdziany jakości na każdym etapie produkcji, po produkt końcowy. Dzięki tej procedurze można być pewnym, że jakość i czystość produktów soplówki jeżowatej jest zapewniona.

 

 

 

 


klinikadiety