Makowiec świąteczny

Makowiec to jeden z najpopularniejszych bożonarodzeniowych wypieków. Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury. Wilgotna, aromatyczna i słodka – to właśnie ona nadaje charakter.

 

MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY

Składniki:

  • 0,2 kg maku
  • 0,2 kg masła klarowanego
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 paczki wiórków kokosowych
  • ½ laski wanilii
  • 3 twarde kwaśne jabłka
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki suszonych śliwek
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 orzechów laskowych
  • łyżka skorki pomarańczowej

 

Wykonanie:

Wieczorem wsypać mak do garnka, zalać dwoma litrami wrzątku i zostawić tak na noc, rano przecedzić mak przez bardzo geste sito lub przez gazę i zostawić tak na 2-3 godziny, jeśli jest na sitku albo ręcznie od razu wycisnąć jak jest na gazie.
Wyjąć masło klarowane z lodówki, rodzynki i śliwki włożyć do jakiegoś małego garnka, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką  na dwie minuty, potem odcedzić owoce na sitku, włączyć piekarnik i nastawić na 180 stopni
Odcedzony, w miarę suchy mak mielimy DWA razy w maszynce do mięsa.
Do dużej miski włożyć masło klarowane (musi być miękkie, ale nie płynne/półpłynne), jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych „oczkach”. Jajka wybić tak, żeby oddzielić żółtko od białka, żółtka dodajemy do masła, a białka osobno do miseczki.
Jeśli mamy laskę waniliowa to przeciąć ja w poprzek na dwie połówki, a potem jedna z nich przeciąć wzdłuż i delikatnie wybrać czubkiem nożyka czarne kropeczki ze środka (to jest ten smak waniliowy). Jeżeli nie mamy laski waniliowej, to wlać pół olejku do miski z masłem i żółtkami.
Masło z żółtkami  zmiksować mikserem aż się ładnie połączy i będzie miało jednolita konsystencje. Do masy masłowej dodać mak, miksować mikserem aż będzie ładnie i równo połączone, dorzucić orzechy, suszone owoce, skórkę pomarańczową i łyżką dobrze wymieszać.
Do masy makowo-orzechowo-owocowej dodać starte jabłka i 4 łyżeczki wiórków kokosowych.
Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy makowej i DELIKATNIE wymieszać.
Blaszkę do ciasta dokładnie wysmarować wewnątrz łyżką masła klarowanego i posypać dwoma łyżkami wiórków kokosowych – równomiernie potrząsać/ przechylać blaszkę pod różnymi kątami, aby wiórki obkleiły się równo.
Na blaszkę wylewamy ciasto makowe, wyrównujemy łyżką i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę.

 

Smacznego 🙂

 


klinikadiety