Kakaowe ciasto z ciecierzycy

SKŁADNIKI:

  • odsączona, ugotowana ciecierzyca (300 g)
  • 3 jajka
  • 1 banan
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody (proszku do pieczenia)
  • 4 łyżki zmielonych migdałów (lub płatków)
  • kilka kropli aromatu waniliowego 
  • łyżka mąki z sorgo (lub innej)
  • ¼ kostki roztopionego masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
  1. Rozgrzać piekarnik do 180oC. 
  2. Wszystkie składniki (oprócz żurawiny i gorzkiej czekolady), wrzucić do blendera lub miksera i zmiksować na gładką masę.
  3. Dodać żurawinę oraz drobno posiekaną tabliczkę gorzkiej czekolady i rozmieszać.
  4. Następnie przygotowane ciasto przelać do małej keksówki (ok. 25cm długości).
  5. Piec ok. 30-35 minut.

Ciasto „wychodzi” miękkie i lekko wilgotne, robi się je ekspresowo i można jeść bez wyrzutów sumienia. 
Jest delikatnie słodkie i dobrze smakuje z dodatkiem domowego dżemu.



klinikadiety