SKŁADNIKI:
- odsączona, ugotowana ciecierzyca (300 g)
- 3 jajka
- 1 banan
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody (proszku do pieczenia)
- 4 łyżki zmielonych migdałów (lub płatków)
- kilka kropli aromatu waniliowego
- łyżka mąki z sorgo (lub innej)
- ¼ kostki roztopionego masła
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
- Rozgrzać piekarnik do 180oC.
- Wszystkie składniki (oprócz żurawiny i gorzkiej czekolady), wrzucić do blendera lub miksera i zmiksować na gładką masę.
- Dodać żurawinę oraz drobno posiekaną tabliczkę gorzkiej czekolady i rozmieszać.
- Następnie przygotowane ciasto przelać do małej keksówki (ok. 25cm długości).
- Piec ok. 30-35 minut.
Ciasto „wychodzi” miękkie i lekko wilgotne, robi się je ekspresowo i można jeść bez wyrzutów sumienia.
Jest delikatnie słodkie i dobrze smakuje z dodatkiem domowego dżemu.
