Święta w dnie moczanowej

Świąteczny czas to okres kiedy może dojść do ataku dny moczanowej.

Szczególnie w tym okresie powinny uważać osoby z takimi schorzeniami, jak właśnie dna moczanowa, wysoki poziom kwasu moczowego, osoby z problemami nerek, z nadciśnieniem tętniczym itp.

Gdy stężenie kwasu moczowego we krwi wzrośnie powyżej 6,8 mg/dl (hiperurykemia) może nastąpić zjawisko odkładania się jego kryształków w stawach i ścięgnach, co powoduje dolegliwości bólowe i obrzęk. Najczęściej jest to związane ze zmniejszeniem jego wydalania przez nerki lub zwiększoną podażą puryn w diecie. 

Osobom cierpiącym na podagrę przyda się informacja o tym, ile kwasu moczowego powstanie w organizmie po spożyciu wybranego produktu. Zaleca się wybierać tylko te produkty, które doprowadzą do wytworzenia mniej niż 50 mg tego związku. Pożywienie, z którego powstaje około 50-100 mg kwasu moczowego trzeba ograniczyć. Zupełnie niewskazane jest natomiast spożywanie produktów, które dostarczą organizmowi porcję tego składnika większą niż 100 mg.

Na liście produktów zakazanych znajdują się przede wszystkim:

  • tłuste i wędzone ryby, m.in. karp, śledzie, makrela, sardynki, łosoś, krewetki
  • mięso: cielęcina, jagnięcina, wołowina, wieprzowina, kurczak pieczony, dziczyzna, gęś, zając, mięso w postaci konserw i wywarów
  • smalec i słonina
  • warzywa: brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kukurydza, papryka, por, szpinak, soja
  • owoce: rabarbar
  • grzyby: pieczarki, boczniaki, prawdziwki
  • czekolada
  • przyprawy korzenne i ostre, pieprz, musztarda
  • napoje: kawa, kakao, mocna herbata, płynna czekolada, nierozcieńczone soki owocowe, słodkie napoje gazowana

Osobom chorującym na dnę moczanową zaleca się ograniczenie spożycia puryn do 300-400 mg kwasu moczowego na dobę.
Natomiast przy atakach dny lub przy bardzo wysokim stężeniu kwasu moczowego we krwi, należy wprowadzić ostrą dietę, dostarczającą dziennie do 120mg kwasu moczowego.

Przykładowo mały, mieszczący się na dłoni filet rybny może dostarczyć 200 mg kwasu moczowego, a nawet więcej. W związku z tym uzasadnione jest zmniejszenie spożycia ryb u osób z dną moczanową, a koniecznie wybór tych o jak najniższej zawartości puryn.

Świąteczne pokarmy są bardzo bogate w związki purynowe, dlatego do kolacji wigilijnej należy usiąść z rozwagą.

Całkowita zawartość puryn w mg kwasu moczowego na 100 g produktu:

  • śledzie w  oleju – 480
  • śledź – 190                                         
  • karp – 160
  • groch – 95
  • fasola biała , nasiona suche – 128
  • kapusta kiszona – 16
  • borowik szlachetny – 92
  • pieczarki – 58  
  • mak – 170
  • drożdże do pieczenia (10 g) – 68
Czyli przykładowo sama  kolacja wigilijna może zawierać około 700 mg kwasu moczowego.

Jeśli w tym okresie dodatkowo nie ma ruchu, jest zwiększone spożycie alkoholu, czy innych świątecznych potraw można doprowadzić organizm do przeciążenia.

Dlatego naszą rada jest:

  • umiar i małe porcje
  • przerwy między posiłkami, organizm musi przetrawić to co mu zalega
  • korzystajcie z surówek przed posiłkiem
  • dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie dzbanka wody z plasterkami cytryny i należy popijać miedzy posiłkami.
  • można wspomóc się suplementacją w postaci wyciągów z pigwy ( pigwa pomaga w eliminacji kwasu moczowego -np tabletki z pigwy dostaniecie w sklepie zielarskim
  • koniecznie wspierajcie wątrobę- Ostropest plamisty łyżeczka po posiłku będzie ratunkiem dla wątroby
  • Pomiędzy ciężkimi posiłkami dobrze jest wypić herbatkę, która wspomoże trawienie. Może być z pojedynczego zioła: skórki gorzkiej mandarynki lub pomarańczy, nasion kopru
  • nie zapomnijcie o ruchu, poprawia to krążenie i eliminuje zastoje
  • ostatni posiłek nie powinien być spożyty tuż przed snem, gdyż zatrzymywanie kwasu moczowego zwiększa się w godzinach nocnych.

A tak naprawdę po świętach przyda się każdemu zadbać o zredukowanie nadmiarów kwasów w swoim organizmie, dlatego już dziś możecie umawiać się do nas na poświąteczny detoks.


klinikadiety