Zastanawiasz się czasem co możesz zjeść? Niekiedy o różnych porach dnia pojawia się ochota na “coś innego”, lekkiego i szybkiego do przygotowania. Masz problemy z wysokim cholesterolem? Te propozycje są dla Ciebie.
Owsianka
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- łyżka pestek dyni
- 1/2 startego lub pokrojonego w kostkę jabłka
- łyżka oleju lnianego
- szczypta cynamonu
Przygotowanie
Płatki owsiane zalej szklanką wody i postaw na małym ogniu. Gotuj 5 min. Pod koniec gotowanie dodaj starte jabłko, cynamon. Przełóż do miseczki, posyp pestkami dyni i polej olejem lnianym. Jeśli potrzebujesz bardziej słodkiej owsianki zamiast cukru dodaj 1-2 pokrojone daktyle, które dodasz w trakcie gotowania owsianki.
Pamiętaj – unikaj cukru!!! to najbardziej niebezpieczny produkt przyczyniający się do stanów zapalne naczyń krwionośnych i miażdżycy.
Płatki owsiane ze względu na zawartość błonnika pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi a także wpływają korzystnie na pracę jelit.
Pamiętaj że jeśli jesteś na diecie bezglutenowej możesz skorzystać z wersji płatków owsianych bezglutenowych, dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością.
Ryba z brokułami
Składniki:
- 150 g filetu z dorsza
- pół brokuła
- sok z cytryny
- łyżka oleju lnianego
- 1 łyżeczka
- koperek posiekany
- 1 łyżeczka sezamu
Przygotowanie
Rybę i brokuł ugotować na parze. Przełożyć na talerz. Rybę skropić sokiem z cytryny. Brokuł skropic olejem lnianym i posypać sezamem. Doprawić szczyptą soli i posikanym koperkiem.
Nieprzecenione kwasy tłuszczowe omega 3 w rybach i oleju lnianym
- Kwasy omega-3 obniżają poziom cholesterolu złego (LDL),ale przede wszystkim obniżają poziom triglicerydów. Mają silne działanie przeciwzapalne, co jest wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Najważniejsze z nich stanowią wyjątkowy budulec komórek. Poprawiają pracę mózgu, serca, zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów, przeciwdziałają procesom zapalnym w tętnicach, zmniejszając tempo rozwoju miażdżycy. Stosuje się je w leczeniu łagodnego nadciśnienia tętniczego, astmy oskrzelowej, atopowego zapalenia skóry.
Kasza gryczana ze szpinakiem, pomidorkami i ziarnami
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 łyżki soczewicy lub fasoli ( w sytuacjach awaryjnych może być ze słoika, puszki )
- 2 garści szpinaku
- 5 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka podprażonych ziaren: słonecznik, dynia
- szczypta soli
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
Ugotować kaszę gryczaną. Osobno w rondlu na 1 łyżce oleju rzepakowego zeszklić czosnek, pod koniec dodać szpinak, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Na koniec wsypać podprażone ziarna i posiekaną natkę pietruszki. Można doprawić solą ale nie trzeba.
Potrawa jest wyśmienita zarówno na ciepło jako danie lub na zimno jako sałatka. To również dobry pomysł na zabranie w pojemniku do pracy.
Właściwości kaszy gryczanej
Zawiera m.in.: białka bogate w egzogenne aminokwasy – lizynę, metioninę i tryptofan, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Dzięki aminokwasom ma właściwości obniżające poziom cholesterolu. Częste spożywanie kaszy gryczanej wzmacnia naczynia krwionośne i zwiększa ich szczelność ze względu na zawartość rutyny.
Smacznego!