3 przepisy na śniadanie, obiad i kolację obniżające cholesterol

Zastanawiasz się czasem co możesz zjeść? Niekiedy o różnych porach dnia pojawia się ochota na “coś innego”, lekkiego i szybkiego do przygotowania. Masz problemy z wysokim cholesterolem? Te propozycje są dla Ciebie.

Owsianka

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • łyżka pestek dyni
  • 1/2 startego lub pokrojonego w kostkę jabłka
  • łyżka oleju lnianego
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

Płatki owsiane  zalej szklanką wody i postaw na małym ogniu.  Gotuj 5 min. Pod koniec gotowanie dodaj starte jabłko, cynamon. Przełóż do miseczki, posyp pestkami dyni i polej olejem lnianym. Jeśli potrzebujesz bardziej słodkiej owsianki zamiast cukru dodaj 1-2 pokrojone daktyle, które dodasz w trakcie gotowania owsianki.

 

Pamiętaj – unikaj cukru!!! to najbardziej niebezpieczny produkt  przyczyniający się do stanów zapalne naczyń krwionośnych i miażdżycy.

Płatki owsiane ze względu na zawartość błonnika pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi a także wpływają korzystnie na pracę jelit.

Pamiętaj że jeśli jesteś na diecie bezglutenowej  możesz skorzystać z wersji płatków owsianych bezglutenowych, dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością.

 

 

  Ryba z brokułami

Składniki:

  • 150 g filetu z dorsza
  • pół brokuła
  • sok z cytryny
  • łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka
  • koperek posiekany
  • 1 łyżeczka sezamu

Przygotowanie

Rybę i brokuł ugotować na parze. Przełożyć na talerz. Rybę  skropić sokiem z cytryny. Brokuł skropic olejem lnianym i posypać sezamem. Doprawić szczyptą soli i posikanym koperkiem.

 

Nieprzecenione kwasy tłuszczowe omega 3 w rybach i oleju lnianym

  • Kwasy omega-3 obniżają poziom cholesterolu złego (LDL),ale przede wszystkim obniżają poziom triglicerydów. Mają silne działanie przeciwzapalne, co jest wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Najważniejsze z nich stanowią wyjątkowy budulec  komórek. Poprawiają pracę mózgu, serca, zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów, przeciwdziałają procesom zapalnym w tętnicach, zmniejszając tempo rozwoju miażdżycy. Stosuje się je w leczeniu łagodnego nadciśnienia tętniczego, astmy oskrzelowej, atopowego zapalenia skóry.

Kasza gryczana ze szpinakiem, pomidorkami i ziarnami

Składniki:

  • 1  szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 łyżki soczewicy lub fasoli  ( w sytuacjach awaryjnych może być ze słoika, puszki )
  • 2 garści szpinaku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka podprażonych ziaren: słonecznik, dynia
  • szczypta soli
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Ugotować kaszę gryczaną.  Osobno w  rondlu na 1 łyżce oleju rzepakowego zeszklić czosnek, pod koniec dodać szpinak, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Na koniec wsypać podprażone ziarna i posiekaną natkę pietruszki. Można doprawić solą ale nie trzeba.

Potrawa jest wyśmienita zarówno na ciepło jako danie lub  na zimno jako sałatka. To również dobry pomysł na zabranie w pojemniku do pracy.

Właściwości kaszy gryczanej

Zawiera m.in.: białka bogate w egzogenne aminokwasy – lizynę, metioninę i tryptofan, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Dzięki aminokwasom ma właściwości obniżające poziom cholesterolu. Częste spożywanie kaszy gryczanej wzmacnia naczynia krwionośne i zwiększa ich szczelność ze względu na zawartość rutyny.

Smacznego!


Iwona Gryszkin

Dietetyk z 14 letnim doświadczeniem. Iwona Gryszkin ukończyła studia magisterskie na Wydziale Nauk o Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz podyplomowe studia dietetyczne na Akademii Medycznej w Poznaniu. Specjalizuję się w prowadzeniu i opracowywaniu programów dietetycznych towarzyszących terapiom medycznym w obszarach schorzeń metabolicznych, gastrologicznych jak i kardiologicznych.