Baza Wiedzy

Blog ma cel informacyjny i nie może być traktowany jako porada medyczna, a treści w nim zawarte nie zastąpią wizyty lekarskiej ani diagnostyki. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem. Nie ponosi odpowiedzialności za zaniedbania, błędy interpretacyjne, czy nieścisłości, które mogą pojawić się w tekstach. Zawsze sugerujemy indywidualna konsultację ze specjalistą w celu dopasowania zaleceń.

IMBIR – naturalny suplement diety

Imbir to bardzo znana roślina, używana od co najmniej 5000 lat. Imbir opisywali już Chińczycy w księgach medycznych datowanych na 2700 rok p. n. e. Stosowała go hinduska medycyna Ayurwedy, znali i cenili starożytni Grecy i rzymianie. Świeże kłącza są wykorzystywane w celach spożywczych, suszony zmielony imbir to popularna przyprawa. W tradycyjnej medycynie stosowano imbir […]

Czytaj całość

POST PRZERYWANY IF (intermittent fasting)

Czym jest post przerywany? Post przerywany to model żywieniowy, który zakłada powstrzymywanie się od jedzenia w określonym czasie – przez konkretną liczbę godzin w ciągu dnia lub przez określoną liczbę dni tygodnia. Często jest stosowany jako element diety odchudzającej. W czasie postu w godzinach poszczenia można spożywać bezkaloryczne napoje, takich jak woda, kawa i herbata. […]

Czytaj całość

Odżywianie latem – termika pożywienia, produkty, wsparcie naturalnymi ziołami i wyciągami z grzybów medycznych

Dbałość o właściwe zdrowe odżywianie jest ważna dla prawidłowego wzrastania oraz utrzymania dobrego stanu zdrowia. Pozwala uniknąć wielu chorób, które rozwijają się niekiedy przez wiele lat jako skutek spożywania nadmiernej lub zbyt małej ilości określonych składników pokarmowych. Odżywianie zgodnie z porami roku jest jednym z filarów dietetyki według Tradycyjnej medycyny Chińskiej. Według reguły medycyny i […]

Czytaj całość

Rabarbar – właściwości i wykorzystanie

Rabarbar – pierwsze wiosenne warzywo – tak warzywo, choć smakuje jak słodko-kwaśny owoc. Pochodzi najprawdopodobniej z Syberii, ale uprawiany jest w całej Europie orz w Ameryce. Jest nazywany również rzewieniem. Należy do roślin wieloletnich z rodziny rdestowatych. Ma charakterystyczne duże liście na długich, sztywnych i twardych łodygach. W miarę jak dojrzewania łodygi rabarbaru zmieniają kolor […]

Czytaj całość

Leczenie alergii grzybami witalnymi

Pytanie nadesłane do redakcji: Podobno w niektórych gatunkach grzybów (np. w odmianie Reishi) zawarte są trójperteny, czyli substancje, które mogą redukować produkcję histaminy u alergika. W procesie reakcji alergicznych, to właśnie jej uwolnienie powoduje m.in. anafilaksję, astmę, pokrzywkę, katar sienny. Trójperteny, hamując produkcję histaminy w organizmie, zapobiegają wystąpieniu reakcji alergicznych. Czy są jakieś badania potwierdzające skuteczność leczenia alergii grzybami witalnymi? […]

Czytaj całość

JAK ODŻYWIAĆ SIĘ NA WIOSNĘ I WSPOMÓC OCZYSZCZANIE WĄTROBY

Wiosna to czas, kiedy każdy z nas powinien przeprowadzić generalny porządek w swoim organizmie, porządkując nawyki związane z przyjmowaniem ciężkich zimowych potraw. W tym czasie na specjalną uwagę zasługuje regeneracja wątroby i pęcherzyka żółciowego. Według medycyny chińskiej ta para narządów przyporządkowanych jest właśnie wiośnie. Z talerza powinny zniknąć lub należy ograniczyć udział pokarmów mięsnych i […]

Czytaj całość

Roladki wołowe

Składniki: Poniższy przepis można zmodyfikować, dodając własne dodatki lub eliminując te, które dana osoba nie toleruje. wołowina: kruche mięso ze schabu lub udziec skórki chleba (można pominąć) boczek ogórki kiszone cebula suszone grzyby olej rzepakowy mąka (można pominąć) sól i pieprz Przygotowanie: Wołowinę na roladki pokroić w plastry, najlepiej w poprzek włókien. Bardzo!!! cienko ubić tłuczkiem. Mięso posolić […]

Czytaj całość

Insulinoopornośc u dzieci

Coraz częściej zauważamy problem insulinooporności u dzieci. Do jej rozwoju przyczyniają się czynniki genetyczne i środowiskowe, czyli to co jemy i jak żyjemy. Zauważamy, że obecnie dzieci prowadzą siedzący tryb życia oraz spożywają nadmierną ilość kalorii, co w konsekwencji prowadzi do gromadzenia się tkanki tłuszczowej oraz wystąpienia nadwagi i otyłości. Tłuszczyk zaczyna się kumulować, a […]

Czytaj całość

9-dniowy detoks wątrobowy

Program skoncentrowany jest na odciążeniu wątroby, czyli jednego z ważniejszych organów wewnętrznych. Przez to, że jest odpowiedzialna za wiele funkcji, ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie. Jej głównym zadaniem jest detoksykacja organizmu- kiedy nie działa poprawnie, układ odpornościowy nie jest w stanie poradzić sobie z nadmiarem szkodliwych substancji, które mogą wywołać różne infekcje, ale […]

Czytaj całość

Święta w dnie moczanowej

Świąteczny czas to okres kiedy może dojść do ataku dny moczanowej. Szczególnie w tym okresie powinny uważać osoby z takimi schorzeniami, jak właśnie dna moczanowa, wysoki poziom kwasu moczowego, osoby z problemami nerek, z nadciśnieniem tętniczym itp. Gdy stężenie kwasu moczowego we krwi wzrośnie powyżej 6,8 mg/dl (hiperurykemia) może nastąpić zjawisko odkładania się jego kryształków […]

Czytaj całość

Makowiec bez spodu

Makowiec bez ciasta czyli makowiec bez spodu to pyszne rozwiązanie dla wszystkich osób, które mają problemy z gospodarką cukrowo-insulinową czy nie tolerują glutenu. To tradycyjny wypiek, który pachnie bakaliami, migdałami, makiem, wanilią, a przede wszystkim świętami. SKŁADNIKI: 0,2 kg maku, 0,2 kg masła klarowanego, 3 jajka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 paczki wiórków kokosowych, ½ […]

Czytaj całość