Baza Wiedzy

Blog ma cel informacyjny i nie może być traktowany jako porada medyczna, a treści w nim zawarte nie zastąpią wizyty lekarskiej ani diagnostyki. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem. Nie ponosi odpowiedzialności za zaniedbania, błędy interpretacyjne, czy nieścisłości, które mogą pojawić się w tekstach. Zawsze sugerujemy indywidualna konsultację ze specjalistą w celu dopasowania zaleceń.

Śniadaniowy omlet kokosowy

Omlet na mące kokosowej to smaczny pomysł na rozpoczęcie dnia.Dodatek mąki kokosowej sprawia, że posiłek jest bardziej syty. Doskonale smakuje w towarzystwie świeżych owoców lub ulubionej konfitury. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki mąki kokosowej szczypta soli garść jagód garść borówek Dwa jajka roztrzepać na puszystą masę, dodać 2 łyżki mąki kokosowej, szczyptę soli.Wylać na rozgrzaną patelnię, […]

Czytaj całość

Metamorfoza Emilki

Emilka lat 9  Trisomia 21 Emilka od kiedy skończyła 6 lat nabierała na wadzę oraz w obwodzie, pomimo że nie jadała słodyczy ani niezdrowej żywności. Za to lubiła kakao, jogurty, mleko, kanapki z serkiem białym oraz tosty. DLATEGO GDY PO PIERWSZEJ WIZYCIE ODSTAWIŁYŚMY NABIAŁ TO BYŁAM ZASKOCZONA, ŻE PO DWÓCH MIESIĄCACH EMILKA ZACZĘŁA GUBIĆ W […]

Czytaj całość

Metamorfoza Julii

Jestem Jula, mam 15 lat. Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu lekkim, genetycznie czystą z zaburzeniami neurologicznymi.Swoją przygodę z dietą rozpoczęłam rok temu w kwietniu. Moja początkowa waga wynosiła ponad 110 kg, a dnia dzisiejszego ważę 95 kg. Moja dietetyczka Iwona zastosowała u mnie całkowite wykluczenie nabiału (mimo dobrych wyników oraz braku uczulenia na białko/gluten) i dietę rozdzielną, która polega na […]

Czytaj całość

Szlachetne Zdrowie cz 1. A co prababcia na to?

Dziękujemy, że uczestniczyliście z nami w webinarium poświęconym tematowi  „Zdrowia”  pokazanym z nieco innej strony. Mamy nadzieję, że poruszona tematyka zaciekawiła Was i będziecie chcieli uczestniczyć w dalszej drodze. Pod poniższym linkiem przekazujemy nagranie dr Edyty Szczuki z pierwszego cyklu ” Szlachetne Zdrowie cz 1. A co prababcia na to?” https://youtu.be/jBXIMF_o27I Obserwujcie nasz Fanpage, na […]

Czytaj całość

SKROBIA OPORNA I JEJ WPŁYW NA JELITA. CZY BAĆ SIĘ WĘGLOWODANÓW ?

Skrobia jest to węglowodan, materiał zapasowy roślin, składający się z glukoz połączonych wiązaniami alfa glikozydowymi. Występuje w formie dwóch frakcji: prostej amylozy i rozgałęzionej amylopektyny. Skrobie pod wpływem enzymów rozkłada się do glukozy. Nie cała skrobia, którą jemy zostanie strawiona. Innymi słowy, jest oporna na trawienie. Ten typ skrobi, oraz produkty jej rozkładu, które nie […]

Czytaj całość

Żyworódka – kalanchoe

Żyworódka (inaczej kalanchoe), jest gatunkiem rośliny z rodziny gruboszowatych. Wywodzi się z Madagaskaru, obecnie rośnie dziko głównie w Azji, Australii, na wyspach Oceanu Spokojnego i Ameryce Środkowej. W innych częściach świata, w tym Polsce występuje jako roślina doniczkowa i nie jest zbyt wymagająca – nie za bardzo lubi wodę, wystarczy ją podlewać raz w tygodniu, […]

Czytaj całość

Boczniaki – urozmaicenie na talerzu czy grzyby lecznicze?

Boczniaki to nietypowe, bardzo popularne grzyby w polskiej kuchni.  Nie bez powodu cieszą się dużym zainteresowaniem, gdyż oprócz walorów smakowych, posiadają niezwykłe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Wyróżniają się spora zawartością witamin i składników mineralnych oraz białka, dzięki czemu mogą zastąpić mięso czy ryby w daniach wegetariańskich. Boczniaki można spotkać od listopada do lutego na […]

Czytaj całość

Skóra – zwierciadło duszy

Skóra stanowi odbicie naszego wnętrza. Ma zdolność regeneracji i spełnia rolę ochronną, jednak nie jest pancerzem, który należy pielęgnować “środkami antykorozyjnymi” zawierającymi ropę naftową, sporządzonymi z wazeliny, parafiny i stearyny. Nawet jeśli jest chora, zawsze trzeba ją traktować w sposób przyjazny. Istnieje wiele czynników przynoszących skórze cierpienie, na przykład ropienie, rany cięte, ukąszenia owadów, oparzenia […]

Czytaj całość

JAK ODŻYWIAĆ SIĘ NA WIOSNĘ I WSPOMÓC OCZYSZCZANIE WĄTROBY

Wiosna to czas, kiedy każdy z nas powinien przeprowadzić generalny porządek w swoim organizmie, porządkując nawyki związane z przyjmowaniem ciężkich zimowych potraw. W tym czasie na specjalną uwagę zasługuje regeneracja wątroby i pęcherzyka żółciowego. Według medycyny chińskiej ta para narządów przyporządkowanych jest właśnie wiośnie. Z talerza powinny zniknąć lub należy ograniczyć udział pokarmów mięsnych i […]

Czytaj całość

POSTĘPOWANIE ŻYWIENIOWE U DZIECI ZE SPEKTRUM AUTYZMU

Autor: Iwona Gryszkin, dietetyk Klinika Diety Gryszkin, Wrocław Streszczenie: Celem opracowania jest opisanie i podsumowanie znaczenia diety w terapiach stosowanych dla schorzeń autystycznych w oparciu o literaturę i własne doświadczenia. Opracowanie zostało podzielone na 3 zasadnicze części. W pierwszej części opisane zostały najbardziej rozpowszechnione elementy wiedzy o autyzmie. W szczególności omówiono w niej, istotne z […]

Czytaj całość

Zaburzenia metaboliczne, stres oksydacyjny, stany zapalne u dzieci ze spektrum autyzmu (ASD)

Abstrakt Autor: Iwona Gryszkin, dietetyk Klinika Diety Gryszkin, Wrocław Praca przedstawia zagadnienia dotyczące wpływu czynników środowiskowych, żywieniowych i genetycznych na rozwój autyzmu. Omawiane zagadnienia pochodzą z własnych kilkuletnich obserwacji, jak również przeglądu literatury naukowej i poglądowej dotyczącej autyzmu i metabolizmu komorowego. Można wnioskować, że u podłoża dysfunkcji autystycznych leżą nie tylko problemy żywieniowe, ale procesy, […]

Czytaj całość

Kakaowe ciasto z ciecierzycy

SKŁADNIKI: odsączona, ugotowana ciecierzyca (300 g) 3 jajka 1 banan 1/2 szkl. cukru trzcinowego 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody (proszku do pieczenia) 4 łyżki zmielonych migdałów (lub płatków) kilka kropli aromatu waniliowego  łyżka mąki z sorgo (lub innej) ¼ kostki roztopionego masła tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny Rozgrzać piekarnik do 180oC.  Wszystkie […]

Czytaj całość