Baza Wiedzy

Blog ma cel informacyjny i nie może być traktowany jako porada medyczna, a treści w nim zawarte nie zastąpią wizyty lekarskiej ani diagnostyki. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem. Nie ponosi odpowiedzialności za zaniedbania, błędy interpretacyjne, czy nieścisłości, które mogą pojawić się w tekstach. Zawsze sugerujemy indywidualna konsultację ze specjalistą w celu dopasowania zaleceń.

POKRZYWA

Wszechobecny chwast, parzące ziele i  źródło zdrowia. Pokrzywa jest rośliną jadalną. Młode liście pokrzywy dodawane są do sałatek lub przygotowuje się z nich zupę. Liście, ziele, korzenie, a także nasiona wykorzystuje się jako surowiec zielarki. Liście zbiera się przed kwitnieniem, korzenie jesienią. Rośliny wykorzystywane do produkcji leków są uprawiane na plantacjach. Pokrzywa ma między innymi […]

Czytaj całość

Woda to podstawa!

  Woda ma podstawowe znaczenie dla zdrowia i funkcjonowania organizmu. Organizm dorosłego człowieka składa się w około 60 % z wody, która występuje w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych i zewnątrzkomórkowych – krew, limfa, soki trawienne. Jej zawartość w organizmie waha się w granicach od 45 do 78 % i zmienia się z wiekiem. Woda spełnia funkcję ochronną […]

Czytaj całość

MNISZEK LEKARSKI

Mniszek lekarski lub mniszek pospolity jest najczęściej traktowany jako uciążliwy chwast, ale dzięki właściwością leczniczym znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej. Rośnie dziko na łąkach, trawnikach, przydrożach czy zaroślach. Liście mniszka lekarskiego na sałatkę i do suszenia najlepiej zbierać wczesną wiosną, zanim pojawią się pąki. Kwiaty zrywa się, gdy są w pełni rozwinięte. Korzenie roślin starszych […]

Czytaj całość

REISHI – NADZIEJA WSPÓŁCZESNEJ MEDYCYNY

Reishi Nadzieja Medycyny XXI wieku w leczeniu . . . fragment książki dr. A.Kwiecińskiego „W literaturze istnieje imponująca ilość doniesień na temat korzystnego działania grzybów Reishi na wątrobę. Grzyby Reishi wykazały korzystne działanie w terapii zapalenia wątroby szczególnie w przypadkach, w których nie doszło jeszcze do poważnych zaburzeń pracy wątroby. W badaniach klinicznych przeprowadzonych na […]

Czytaj całość

KIEŁKI – SKARBNICA WITAMIN

MOC KIEŁKÓW Maleńkie ziarenka a z nich kiełki bogate w witaminy (A, B1, B2, B6, B9, B12, C, D), związki mineralne (cynku, fosforu, magnezu, potasu, selenu, wapnia i żelaza) i inne cenne składniki, których często brakuje w naszym organizmie. W czasie kiełkowania powstaje ogromna ilość enzymów, uaktywniają się białka, a substancje zapasowe stają się łatwiej […]

Czytaj całość

OD SERCA DLA SERCA, PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA

  Serce od wieków postrzegane jest jako organ odpowiedzialny za emocje i miłość, dlatego stało się walentynkowym symbolem. Należy jednak pamięta, że jest to najważniejszy narząd w organizmie. Działa jak motor pompujący krew. Prawidłowo krążąca, czysta krew chroni organizm od wielu poważnych schorzeń i chorób. Znaczny udział w  chorobach sercowo-naczyniowych ma nieprawidłowy styl życia. Brak […]

Czytaj całość

Zupa ogórkowa z kaszą

Składniki na 2 porcje: 5 średnich kiszonych ogórków (300 g) 1 średnia marchewka (100 g) 1 mały kawałek selera (60 g) ½ średniej czerwonej cebuli (50 g) 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (65 g) 5 szklanek wrzątku (1,25 l) Łyżka oliwy (10 g) 1 łyżeczka nasion koperku (1 g) – można zmielić Świeżo mielony pieprz […]

Czytaj całość

Diagnoza z języka według medycyny chińskiej

  W tradycyjnej medycynie chińskiej wygląd języka jest podstawą diagnozowania wielu schorzeń. Warto więc obejrzeć język – najlepiej rano, przed jedzeniem czy umyciem zębów, w dziennym świetle.W ocenie wyglądu języka zwraca się uwagę na powierzchnię, kolor, a także wielkość. Co można wyczytać z wyglądu języka? Po pierwsze sprawdzamy, w jaki sposób dana osoba wystawia język […]

Czytaj całość

Burgery z cukinii indyka

SKŁADNIKI 400 g filetu indyka 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 cukinii lub 4 pieczarki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Mięso indyka zmielić w maszynce/melakserze/rozdrabniaczu. Dodać łyżkę zimnej wody i chwilę powyrabiać dłonią. Na patelni na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę […]

Czytaj całość

Owsianka z migdałami

Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka rodzynek garść borówek 8 migdałów 1 łyżeczka oleju lnianego cynamon 100 ml wody Przygotowanie: Płatki zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż wchłoną płyn, a owsianka stanie się gęsta (zajmie to kilka minut). Następnie dosładzamy miodem, dodajemy cynamon i mieszamy. Wierzch owsianki posypujemy migdałami, żurawiną i owocami.

Czytaj całość

Omlet z jarmużem, szynką i pestkami słonecznika

Składniki: 1 liść jarmużu 2 plasterki szynki 1 łyżeczka pestek słonecznika 2 jajka 2 pieczarki (opcjonalnie) 2 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) 1 łyżeczka szczypiorku (opcjonalnie) Przygotowanie: Liść jarmużu porwać na drobne części chwilę poddusić na wodzie do zmięknięcia. Dodać pokrojone w kostkę plasterki szynki i pestki słonecznika. Całość zalać roztrzepanymi jajkami. Podpiec z obu stron. Wyłożyć […]

Czytaj całość