Baza Wiedzy

Blog ma cel informacyjny i nie może być traktowany jako porada medyczna, a treści w nim zawarte nie zastąpią wizyty lekarskiej ani diagnostyki. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem. Nie ponosi odpowiedzialności za zaniedbania, błędy interpretacyjne, czy nieścisłości, które mogą pojawić się w tekstach. Zawsze sugerujemy indywidualna konsultację ze specjalistą w celu dopasowania zaleceń.

Konferencja DXN – Ganoterapia

Zapraszamy na konferencję dotyczącą Ganoterapii już 14 grudnia do Wrocławia Związki bioaktywne i substancje odżywcze,zawarte w grzybach wykazują silne działanie prozdrowotne, co  zostało potwierdzone licznymi badaniami klinicznymi. Pragniemy podzielić się z Państwem naszą wiedzą i doświadczeniami. Będzie do tego okazja już niedługo na pierwszej w Polce konferencji dotyczącej Ganoterapii, której jesteśmy współorganizatorami.   Miejsce: Hotel […]

Czytaj całość

ZNACZENIE GRZYBÓW W TRADYCYJNEJ MEDYCYNIE WSCHODU

  Prozdrowotne właściwości niedoceniane na Zachodzie Można się spotkać z opiniami, że grzyby nie posiadają zbyt wielu właściwości odżywczych, a mogą być jedynie przyprawą. Jednak okazuje się, że grzyby posiadają mnóstwo składników wspierających organizm nawet przy bardzo ciężkich chorobach i są bardzo niedocenianym składnikiem diety. Ze względu na zawarte w nich białka, witaminy i minerały […]

Czytaj całość

ODPORNOŚĆ NA JESIEŃ

  Zauważyłeś/aś, że jesienią kolejki do lekarzy ostatnio się mnożą? Jest jesień, zrobiło się zimno, ciemno i ponuro. Statystycznie w tym czasie spada odporność, częściej pojawiają się infekcje, zapalenie oskrzeli, katar, przewlekły kaszel. Jak myślisz, dlaczego tak się dzieje? Spadek odporności w tym czasie może wynikać z kilku powodów. Po pierwsze  szybko robi się ciemno […]

Czytaj całość

CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

  Jedliście kiedykolwiek ciasto marchewkowe? Jeśli tak to na pewno, że podbiło Wasze kubki smakowe 🙂 A jeśli nie mieliście jeszcze okazji, to mamy dla Was prosty przepis do wykorzystania 🙂 CIASTO MARCHEWKOWE Składniki na tortownicę (22 cm średnicy): Mąka pszenna graham (typ 1850) – 2 szklanki Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Drobno starta marchew […]

Czytaj całość

Jesienne przepisy z wykorzystaniem grzybów

  Jesień w Polsce obfituje w przeróżne grzyby, które można wykorzystać w naszej kuchni. Dlatego mamy dla Was kilka propozycji na wykorzystanie darów lasu na talerzu. Należy jednak pamiętać, że potrawy z grzybów najlepiej zjeść w dniu, w którym zostały przygotowane.   KLASYCZNY OMLET Z KURKAMI Składniki: 2 jajka 100 g kurek umytych i pokrojonych […]

Czytaj całość

Czym jest Ganoterapia?

Ganoterapia wyznacza podstawy leczenia poprzez naturalne podejście, co oznacza niedziałanie lub nieingerowanie. Wykorzystuje podejście holistyczne lub naturalne w celu wzmocnienia układu odpornościowego organizmu, który jeśli działa prawidłowo, sam zwalcza choroby, bez skutków ubocznych. Ganoterapia opiera się na różnych produktach żywności funkcjonalnej, które razem pomagają budować mocny układ odpornościowy. Są to grzyby witalne Reishi (Ganoderma lucidum), Spirulina […]

Czytaj całość

AZOTANY I AZOTYNY W ŻYWNOŚCI

Regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa jest związane z większą częstością zachorowania na nowotwory złośliwe. Szczególnie narażone są osoby, które nie wyobrażają sobie codziennych posiłków bez udziału wędlin, parówek  lub smażonego mięsa. Warto mieć świadomość jaka ilość zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory i co można zrobić, aby je obniżyć. Żyjemy w czasach, w których do żywności dodaje się mnóstwo konserwantów. […]

Czytaj całość

Czym różni się Reishi RG od Reishi GL?

REISHI  (Ganoderma lucidum) – Lakownica lśniąca Lakownica lśniąca jest grzybem saprofitycznym lub względnym pasożytem, występującym na żywym i obumarłym drewnie drzew liściastych. W naturalnym klimacie rośnie w klimacie podzwrotnikowym i umiarkowanym, w lasach Azji, Stanów Zjednoczonych, Europy i Ameryki  Południowej. W krajach Dalekiego Wschodu często rośnie na obumarłych drzewach śliwy japońskiej Prunus salicyna. Grzyby reishi, […]

Czytaj całość