Baza Wiedzy

Blog ma cel informacyjny i nie może być traktowany jako porada medyczna, a treści w nim zawarte nie zastąpią wizyty lekarskiej ani diagnostyki. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem. Nie ponosi odpowiedzialności za zaniedbania, błędy interpretacyjne, czy nieścisłości, które mogą pojawić się w tekstach. Zawsze sugerujemy indywidualna konsultację ze specjalistą w celu dopasowania zaleceń.

Nietolerancja mleka krowiego a przewlekłe zaparcia u dzieci

Iacono, F. Cavataio, G. Montalto, A. Florena, M. Tuminello, M. Soresi, A. Notarbartolo, A. Carroccio The New England Journal of Medicine, 1998; 339: 1100-1104 Opublikowano w Medycyna Praktyczna Pediatria 1999/01   Streszczenie Zaparcia są częstym objawem klinicznym u dzieci – w populacji do 12. roku życia stwierdza się je u 16-37% badanych. Najczęściej objawy występują […]

Czytaj całość

Makowiec świąteczny

Makowiec to jeden z najpopularniejszych bożonarodzeniowych wypieków. Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury. Wilgotna, aromatyczna i słodka – to właśnie ona nadaje charakter.   MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY Składniki: 0,2 kg maku 0,2 kg masła klarowanego 3 jaja 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 paczki wiórków kokosowych ½ laski wanilii 3 twarde […]

Czytaj całość

Biostymulujące właściwości entomopatogenicznych grzybów z rodzaju Cordyceps

Borgis – Postępy Fitoterapii 4/2011, s. 254-264 *Ewa Karpińska   Biostymulujące właściwości entomopatogenicznych grzybów z rodzaju Cordyceps Biostimulating actvitiy of entomopathogenic fungi of the genus Cordyceps   Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu Dyrektor Instytutu: prof. dr hab. Grzegorz Spychalski   Summary Since more than thousands years, on Tibetan Plateau, a rare and […]

Czytaj całość

LWIA GRZYWA

SOPLÓWKA JEŻOWATA – LWIA GRZYWA (Hericium erinaceus) Jeden z najdziwaczniejszych grzybów Hericium erinaceus czyli solówka jeżowata robi wrażenie nie tylko na miłośnikach kuchni, lecz także na naukowcach z całego świata. Wchodzące w jego skład 32 aromatyczne związki nadają grzybowi egzotyczny smak, przypominający owoce morza, z lekko cytrynowym niuansem. Mikolodzy natomiast cenią go za bogactwo biostymulatorów […]

Czytaj całość

Konferencja DXN – Ganoterapia

Zapraszamy na konferencję dotyczącą Ganoterapii już 14 grudnia do Wrocławia Związki bioaktywne i substancje odżywcze,zawarte w grzybach wykazują silne działanie prozdrowotne, co  zostało potwierdzone licznymi badaniami klinicznymi. Pragniemy podzielić się z Państwem naszą wiedzą i doświadczeniami. Będzie do tego okazja już niedługo na pierwszej w Polce konferencji dotyczącej Ganoterapii, której jesteśmy współorganizatorami.   Miejsce: Hotel […]

Czytaj całość

ZNACZENIE GRZYBÓW W TRADYCYJNEJ MEDYCYNIE WSCHODU

  Prozdrowotne właściwości niedoceniane na Zachodzie Można się spotkać z opiniami, że grzyby nie posiadają zbyt wielu właściwości odżywczych, a mogą być jedynie przyprawą. Jednak okazuje się, że grzyby posiadają mnóstwo składników wspierających organizm nawet przy bardzo ciężkich chorobach i są bardzo niedocenianym składnikiem diety. Ze względu na zawarte w nich białka, witaminy i minerały […]

Czytaj całość

ODPORNOŚĆ NA JESIEŃ

  Zauważyłeś/aś, że jesienią kolejki do lekarzy ostatnio się mnożą? Jest jesień, zrobiło się zimno, ciemno i ponuro. Statystycznie w tym czasie spada odporność, częściej pojawiają się infekcje, zapalenie oskrzeli, katar, przewlekły kaszel. Jak myślisz, dlaczego tak się dzieje? Spadek odporności w tym czasie może wynikać z kilku powodów. Po pierwsze  szybko robi się ciemno […]

Czytaj całość

CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

  Jedliście kiedykolwiek ciasto marchewkowe? Jeśli tak to na pewno, że podbiło Wasze kubki smakowe 🙂 A jeśli nie mieliście jeszcze okazji, to mamy dla Was prosty przepis do wykorzystania 🙂 CIASTO MARCHEWKOWE Składniki na tortownicę (22 cm średnicy): Mąka pszenna graham (typ 1850) – 2 szklanki Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Drobno starta marchew […]

Czytaj całość

Jesienne przepisy z wykorzystaniem grzybów

  Jesień w Polsce obfituje w przeróżne grzyby, które można wykorzystać w naszej kuchni. Dlatego mamy dla Was kilka propozycji na wykorzystanie darów lasu na talerzu. Należy jednak pamiętać, że potrawy z grzybów najlepiej zjeść w dniu, w którym zostały przygotowane.   KLASYCZNY OMLET Z KURKAMI Składniki: 2 jajka 100 g kurek umytych i pokrojonych […]

Czytaj całość