Baza Wiedzy

Blog ma cel informacyjny i nie może być traktowany jako porada medyczna, a treści w nim zawarte nie zastąpią wizyty lekarskiej ani diagnostyki. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem. Nie ponosi odpowiedzialności za zaniedbania, błędy interpretacyjne, czy nieścisłości, które mogą pojawić się w tekstach. Zawsze sugerujemy indywidualna konsultację ze specjalistą w celu dopasowania zaleceń.

Czym jest Ganoterapia?

Ganoterapia wyznacza podstawy leczenia poprzez naturalne podejście, co oznacza niedziałanie lub nieingerowanie. Wykorzystuje podejście holistyczne lub naturalne w celu wzmocnienia układu odpornościowego organizmu, który jeśli działa prawidłowo, sam zwalcza choroby, bez skutków ubocznych. Ganoterapia opiera się na różnych produktach żywności funkcjonalnej, które razem pomagają budować mocny układ odpornościowy. Są to grzyby witalne Reishi (Ganoderma lucidum), Spirulina […]

Czytaj całość

AZOTANY I AZOTYNY W ŻYWNOŚCI

Regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa jest związane z większą częstością zachorowania na nowotwory złośliwe. Szczególnie narażone są osoby, które nie wyobrażają sobie codziennych posiłków bez udziału wędlin, parówek  lub smażonego mięsa. Warto mieć świadomość jaka ilość zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory i co można zrobić, aby je obniżyć. Żyjemy w czasach, w których do żywności dodaje się mnóstwo konserwantów. […]

Czytaj całość

Czym różni się Reishi RG od Reishi GL?

REISHI  (Ganoderma lucidum) – Lakownica lśniąca Lakownica lśniąca jest grzybem saprofitycznym lub względnym pasożytem, występującym na żywym i obumarłym drewnie drzew liściastych. W naturalnym klimacie rośnie w klimacie podzwrotnikowym i umiarkowanym, w lasach Azji, Stanów Zjednoczonych, Europy i Ameryki  Południowej. W krajach Dalekiego Wschodu często rośnie na obumarłych drzewach śliwy japońskiej Prunus salicyna. Grzyby reishi, […]

Czytaj całość

DIETA I DIAGNOSTYKA W REUMATOIDALNYM ZAPALENIU STAWÓW

Diet in rheumatoid arthritis Summary Gut involvement in pathogenesis of rheumatoid arthritis (RA) was postulated long ago. Many clinical studies undertaken so far have cast more light on the influence of particular nutrients on the risk of development and activity of RA. Nevertheless there is still no efficacious additional dietary treatment for everyday use. In […]

Czytaj całość

Chłodnik litewski

Na ciepłe dni najlepszym wyborem są chłodniki. A oto przepis na najbardziej klasyczny z chłodników – chłodnik litewski. Składniki na 4 porcje: duży pęczek botwiny wraz z buraczkami 2 ogórki pęczek posiekanego koperku 1-2 ząbki czosnku cukier, sól i pieprz (do smaku) sok z połówki cytryny 0,75 l maślanki / kefiru / jogurtu naturalnego 2 […]

Czytaj całość

Właściwości Chlorelli i Zielonego Jęczmienia w wynikach badań

Dioksyny Najsilniejszy wpływ dioksyn jest obserwowany w systemie rozrodczym, systemie wydzielania wewnętrznego (hormonalnym) i systemie immunologicznym. Najbardziej wrażliwe ze wszystkich są noworodki i płody poddane ekspozycji w macicy. U ssaków pourodzeniowe zmiany funkcjonalne, włączając postępy w uczeniu się i rozwój systemu rozrodczego, są zjawiskami rozwojowymi najbardziej wrażliwymi na ekspozycję dioksynami w okresie przed narodzeniem. Rozwijający […]

Czytaj całość

INSULINOOPORNOŚĆ A STAN PRZEDCUKRZYCOWY

© Borgis – Postępy Nauk Medycznych 2/2017, s. 84-88 Luiza Napiórkowska1, *Edward Franek1, 2 Insulinooporność a stan przedcukrzycowy Insulin resistance and prediabetes 1Klinika Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii, Centralny Szpital Kliniczny Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Warszawie Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. Ewdard Franek 2Zespół Kliniczno-Badawczy Epigenetyki Człowieka, Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej […]

Czytaj całość

Orkiszowe pierogi z jagodami

W wersjach z i bez jajka, koniecznie na mące z leczniczych, prastarych odmian orkiszu. W podobny sposób można zrobić pierogi z wiśniami. Wersja bez jajka: 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej, półtorej szklanki gorącej wody (lub mleka, może być roślinne), 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli bez antyzbrylaczy. Wersja z jajkiem:  1 kg mąki orkiszowej, 1 wiejskie jajo, […]

Czytaj całość

SAŁATKA WIOSENNA

Składniki (2-3 porcje): Szklanka komosy ryżowej Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku ½ papryki 1 pomidor 5 rzodkiewek 2 ogórki gruntowe Ocet balsamiczny 3 łyżeczki Olej lniany 2 łyżeczki Sól   Ugotuj komosę ryżową. Pokrój pietruszkę i koperek. Oczyść i pokrój warzywa. Dodaj ugotowana kaszę, dopraw do smaku, polej dressingiem.  

Czytaj całość

Chlorella: 10 witamin, jakie zawiera i do czego są potrzebne w ciele

Chlorella to jednokomórkowa słodkowodna alga, która w tej postaci znajdowała się na Ziemi już przed kilkoma miliardami lat. Zawiera wiele cennych witamin, których nasz organizm potrzebuje, aby móc funkcjonować tak, jak powinien. Jakie witaminy dostarcza Chlorella do naszego organizmu i jakie mają znaczenie? Prezentujemy to w przejrzystym zestawieniu: 1. WITAMINA A GDZIE JESZCZE ZNAJDZIEMY TĘ […]

Czytaj całość

Kawa kontra Zielony Jęczmień, czyli płyn, który dostarcza energię?

Wypić rano klasyczny kubek czarnej kawy? A może raczej przygotować napój z Zielonego Jęczmienia? Jeśli jesteś zainteresowany tym, które z poniższych rozwiązań dadzą Twojemu ciału więcej energii, przeczytaj poniższy artykuł. Ten, kto stawia na kawę, może być zaskoczony.   JESTEŚ MIŁOŚNIKIEM KAWY? Należysz do miłośników dobrej kawy i uważasz, że dzień, który zaczyna się inaczej niż z […]

Czytaj całość