Baza Wiedzy

Blog ma cel informacyjny i nie może być traktowany jako porada medyczna, a treści w nim zawarte nie zastąpią wizyty lekarskiej ani diagnostyki. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem. Nie ponosi odpowiedzialności za zaniedbania, błędy interpretacyjne, czy nieścisłości, które mogą pojawić się w tekstach. Zawsze sugerujemy indywidualna konsultację ze specjalistą w celu dopasowania zaleceń.

DIETA I DIAGNOSTYKA W REUMATOIDALNYM ZAPALENIU STAWÓW

Diet in rheumatoid arthritis Summary Gut involvement in pathogenesis of rheumatoid arthritis (RA) was postulated long ago. Many clinical studies undertaken so far have cast more light on the influence of particular nutrients on the risk of development and activity of RA. Nevertheless there is still no efficacious additional dietary treatment for everyday use. In […]

Czytaj całość

Chłodnik litewski

Na ciepłe dni najlepszym wyborem są chłodniki. A oto przepis na najbardziej klasyczny z chłodników – chłodnik litewski. Składniki na 4 porcje: duży pęczek botwiny wraz z buraczkami 2 ogórki pęczek posiekanego koperku 1-2 ząbki czosnku cukier, sól i pieprz (do smaku) sok z połówki cytryny 0,75 l maślanki / kefiru / jogurtu naturalnego 2 […]

Czytaj całość

Właściwości Chlorelli i Zielonego Jęczmienia w wynikach badań

Dioksyny Najsilniejszy wpływ dioksyn jest obserwowany w systemie rozrodczym, systemie wydzielania wewnętrznego (hormonalnym) i systemie immunologicznym. Najbardziej wrażliwe ze wszystkich są noworodki i płody poddane ekspozycji w macicy. U ssaków pourodzeniowe zmiany funkcjonalne, włączając postępy w uczeniu się i rozwój systemu rozrodczego, są zjawiskami rozwojowymi najbardziej wrażliwymi na ekspozycję dioksynami w okresie przed narodzeniem. Rozwijający […]

Czytaj całość

INSULINOOPORNOŚĆ A STAN PRZEDCUKRZYCOWY

© Borgis – Postępy Nauk Medycznych 2/2017, s. 84-88 Luiza Napiórkowska1, *Edward Franek1, 2 Insulinooporność a stan przedcukrzycowy Insulin resistance and prediabetes 1Klinika Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii, Centralny Szpital Kliniczny Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Warszawie Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. Ewdard Franek 2Zespół Kliniczno-Badawczy Epigenetyki Człowieka, Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej […]

Czytaj całość

Orkiszowe pierogi z jagodami

W wersjach z i bez jajka, koniecznie na mące z leczniczych, prastarych odmian orkiszu. W podobny sposób można zrobić pierogi z wiśniami. Wersja bez jajka: 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej, półtorej szklanki gorącej wody (lub mleka, może być roślinne), 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli bez antyzbrylaczy. Wersja z jajkiem:  1 kg mąki orkiszowej, 1 wiejskie jajo, […]

Czytaj całość

SAŁATKA WIOSENNA

Składniki (2-3 porcje): Szklanka komosy ryżowej Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku ½ papryki 1 pomidor 5 rzodkiewek 2 ogórki gruntowe Ocet balsamiczny 3 łyżeczki Olej lniany 2 łyżeczki Sól   Ugotuj komosę ryżową. Pokrój pietruszkę i koperek. Oczyść i pokrój warzywa. Dodaj ugotowana kaszę, dopraw do smaku, polej dressingiem.  

Czytaj całość

Chlorella: 10 witamin, jakie zawiera i do czego są potrzebne w ciele

Chlorella to jednokomórkowa słodkowodna alga, która w tej postaci znajdowała się na Ziemi już przed kilkoma miliardami lat. Zawiera wiele cennych witamin, których nasz organizm potrzebuje, aby móc funkcjonować tak, jak powinien. Jakie witaminy dostarcza Chlorella do naszego organizmu i jakie mają znaczenie? Prezentujemy to w przejrzystym zestawieniu: 1. WITAMINA A GDZIE JESZCZE ZNAJDZIEMY TĘ […]

Czytaj całość

Kawa kontra Zielony Jęczmień, czyli płyn, który dostarcza energię?

Wypić rano klasyczny kubek czarnej kawy? A może raczej przygotować napój z Zielonego Jęczmienia? Jeśli jesteś zainteresowany tym, które z poniższych rozwiązań dadzą Twojemu ciału więcej energii, przeczytaj poniższy artykuł. Ten, kto stawia na kawę, może być zaskoczony.   JESTEŚ MIŁOŚNIKIEM KAWY? Należysz do miłośników dobrej kawy i uważasz, że dzień, który zaczyna się inaczej niż z […]

Czytaj całość

POKRZYWA

Wszechobecny chwast, parzące ziele i  źródło zdrowia. Pokrzywa jest rośliną jadalną. Młode liście pokrzywy dodawane są do sałatek lub przygotowuje się z nich zupę. Liście, ziele, korzenie, a także nasiona wykorzystuje się jako surowiec zielarki. Liście zbiera się przed kwitnieniem, korzenie jesienią. Rośliny wykorzystywane do produkcji leków są uprawiane na plantacjach. Pokrzywa ma między innymi […]

Czytaj całość

Woda to podstawa!

  Woda ma podstawowe znaczenie dla zdrowia i funkcjonowania organizmu. Organizm dorosłego człowieka składa się w około 60 % z wody, która występuje w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych i zewnątrzkomórkowych – krew, limfa, soki trawienne. Jej zawartość w organizmie waha się w granicach od 45 do 78 % i zmienia się z wiekiem. Woda spełnia funkcję ochronną […]

Czytaj całość

MNISZEK LEKARSKI

Mniszek lekarski lub mniszek pospolity jest najczęściej traktowany jako uciążliwy chwast, ale dzięki właściwością leczniczym znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej. Rośnie dziko na łąkach, trawnikach, przydrożach czy zaroślach. Liście mniszka lekarskiego na sałatkę i do suszenia najlepiej zbierać wczesną wiosną, zanim pojawią się pąki. Kwiaty zrywa się, gdy są w pełni rozwinięte. Korzenie roślin starszych […]

Czytaj całość

REISHI – NADZIEJA WSPÓŁCZESNEJ MEDYCYNY

Reishi Nadzieja Medycyny XXI wieku w leczeniu . . . fragment książki dr. A.Kwiecińskiego „W literaturze istnieje imponująca ilość doniesień na temat korzystnego działania grzybów Reishi na wątrobę. Grzyby Reishi wykazały korzystne działanie w terapii zapalenia wątroby szczególnie w przypadkach, w których nie doszło jeszcze do poważnych zaburzeń pracy wątroby. W badaniach klinicznych przeprowadzonych na […]

Czytaj całość