Baza Wiedzy

Blog ma cel informacyjny i nie może być traktowany jako porada medyczna, a treści w nim zawarte nie zastąpią wizyty lekarskiej ani diagnostyki. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem. Nie ponosi odpowiedzialności za zaniedbania, błędy interpretacyjne, czy nieścisłości, które mogą pojawić się w tekstach. Zawsze sugerujemy indywidualna konsultację ze specjalistą w celu dopasowania zaleceń.

Insulinoopornośc u dzieci

Coraz częściej zauważamy problem insulinooporności u dzieci. Do jej rozwoju przyczyniają się czynniki genetyczne i środowiskowe, czyli to co jemy i jak żyjemy. Zauważamy, że obecnie dzieci prowadzą siedzący tryb życia oraz spożywają nadmierną ilość kalorii, co w konsekwencji prowadzi do gromadzenia się tkanki tłuszczowej oraz wystąpienia nadwagi i otyłości. Tłuszczyk zaczyna się kumulować, a […]

Czytaj całość

9-dniowy detoks wątrobowy

Program skoncentrowany jest na odciążeniu wątroby, czyli jednego z ważniejszych organów wewnętrznych. Przez to, że jest odpowiedzialna za wiele funkcji, ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie. Jej głównym zadaniem jest detoksykacja organizmu- kiedy nie działa poprawnie, układ odpornościowy nie jest w stanie poradzić sobie z nadmiarem szkodliwych substancji, które mogą wywołać różne infekcje, ale […]

Czytaj całość

Święta w dnie moczanowej

Świąteczny czas to okres kiedy może dojść do ataku dny moczanowej. Szczególnie w tym okresie powinny uważać osoby z takimi schorzeniami, jak właśnie dna moczanowa, wysoki poziom kwasu moczowego, osoby z problemami nerek, z nadciśnieniem tętniczym itp. Gdy stężenie kwasu moczowego we krwi wzrośnie powyżej 6,8 mg/dl (hiperurykemia) może nastąpić zjawisko odkładania się jego kryształków […]

Czytaj całość

Makowiec bez spodu

Makowiec bez ciasta czyli makowiec bez spodu to pyszne rozwiązanie dla wszystkich osób, które mają problemy z gospodarką cukrowo-insulinową czy nie tolerują glutenu. To tradycyjny wypiek, który pachnie bakaliami, migdałami, makiem, wanilią, a przede wszystkim świętami. SKŁADNIKI: 0,2 kg maku, 0,2 kg masła klarowanego, 3 jajka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 paczki wiórków kokosowych, ½ […]

Czytaj całość

LUKRECJA

Gan Cao Nazwa łacińska:Glycyrrhizae, Radix Nazwa polska:Lukrecja, Korzeń Działanie i wskazania Lukrecja to zioło, które znalazło zastosowanie w medycynie naturalnej i kosmetyce. Głównym surowcem terapeutycznym jest korzeń lukrecji, w którym możemy znajdują się m.in. kwasy glicyryzynowe i glicyretynowe, saponiny, pektyny, flawonoidy oraz związki mineralne. Lukrecja jest stosowana jest jako środek wspomagający wykrztuszanie oraz wspomagający w […]

Czytaj całość

KARDAMON

Kardamon jest rośliną imbirowatą znaną od tysięcy lat, która ze względu na swoje właściwości lecznicze znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej i kuchni terapeutycznej. Przyprawą są nasiona znajdujące się w strączkach, które możemy kupić w całości lub w postaci zmielonej. Jeżeli mamy wybór najlepiej wybrać nasiona w strąkach, które zapewnią smak, aromat i cenne właściwości zdrowotne […]

Czytaj całość

Odrobaczanie za pomocą pestek dyni

Jak radzić sobie domowymi sposobami z pasożytami u ludzi i zwierząt? Choroby pasożytnicze zwykle przebiegają łagodnie i długotrwale. Dopiero w zaawansowanym stadium choroby pojawiają się: biegunki, bóle brzucha, wymioty czy nudności. Dlatego warto wcześniej skorzystać z domowych sposobów na odrobaczanie, szczególnie, że jesienią mamy dostęp do świeżych pestek z dyni. Pasożyty zasiedlające organizm ludzki wydzielają toksyny, zaburzają […]

Czytaj całość

Orkiszowe ciasto ze śliwkami

Składniki 100 gramów płatków orkiszowych lub owsianych 100 gramów mąki orkiszowej 20 gramów wiórków kokosowych 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki płynnego oleju kokosowego 7 łyżek napoju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500-600 gramów śliwek Składniki na kruszonkę: 100 gramów mąki orkiszowej 60 gramów stałego oleju kokosowego 2 łyżki brązowego […]

Czytaj całość

Śniadaniowy omlet kokosowy

Omlet na mące kokosowej to smaczny pomysł na rozpoczęcie dnia.Dodatek mąki kokosowej sprawia, że posiłek jest bardziej syty. Doskonale smakuje w towarzystwie świeżych owoców lub ulubionej konfitury. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki mąki kokosowej szczypta soli garść jagód garść borówek Dwa jajka roztrzepać na puszystą masę, dodać 2 łyżki mąki kokosowej, szczyptę soli.Wylać na rozgrzaną patelnię, […]

Czytaj całość

Metamorfoza Emilki

Emilka lat 9  Trisomia 21 Emilka od kiedy skończyła 6 lat nabierała na wadzę oraz w obwodzie, pomimo że nie jadała słodyczy ani niezdrowej żywności. Za to lubiła kakao, jogurty, mleko, kanapki z serkiem białym oraz tosty. DLATEGO GDY PO PIERWSZEJ WIZYCIE ODSTAWIŁYŚMY NABIAŁ TO BYŁAM ZASKOCZONA, ŻE PO DWÓCH MIESIĄCACH EMILKA ZACZĘŁA GUBIĆ W […]

Czytaj całość

Metamorfoza Julii

Jestem Jula, mam 15 lat. Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu lekkim, genetycznie czystą z zaburzeniami neurologicznymi.Swoją przygodę z dietą rozpoczęłam rok temu w kwietniu. Moja początkowa waga wynosiła ponad 110 kg, a dnia dzisiejszego ważę 95 kg. Moja dietetyczka Iwona zastosowała u mnie całkowite wykluczenie nabiału (mimo dobrych wyników oraz braku uczulenia na białko/gluten) i dietę rozdzielną, która polega na […]

Czytaj całość