Baza Wiedzy

Blog ma cel informacyjny i nie może być traktowany jako porada medyczna, a treści w nim zawarte nie zastąpią wizyty lekarskiej ani diagnostyki. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem. Nie ponosi odpowiedzialności za zaniedbania, błędy interpretacyjne, czy nieścisłości, które mogą pojawić się w tekstach. Zawsze sugerujemy indywidualna konsultację ze specjalistą w celu dopasowania zaleceń.

Żyworódka – kalanchoe

Żyworódka (inaczej kalanchoe), jest gatunkiem rośliny z rodziny gruboszowatych. Wywodzi się z Madagaskaru, obecnie rośnie dziko głównie w Azji, Australii, na wyspach Oceanu Spokojnego i Ameryce Środkowej. W innych częściach świata, w tym Polsce występuje jako roślina doniczkowa i nie jest zbyt wymagająca – nie za bardzo lubi wodę, wystarczy ją podlewać raz w tygodniu, […]

Czytaj całość

Boczniaki – urozmaicenie na talerzu czy grzyby lecznicze?

Boczniaki to nietypowe, bardzo popularne grzyby w polskiej kuchni.  Nie bez powodu cieszą się dużym zainteresowaniem, gdyż oprócz walorów smakowych, posiadają niezwykłe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Wyróżniają się spora zawartością witamin i składników mineralnych oraz białka, dzięki czemu mogą zastąpić mięso czy ryby w daniach wegetariańskich. Boczniaki można spotkać od listopada do lutego na […]

Czytaj całość

Skóra – zwierciadło duszy

Skóra stanowi odbicie naszego wnętrza. Ma zdolność regeneracji i spełnia rolę ochronną, jednak nie jest pancerzem, który należy pielęgnować “środkami antykorozyjnymi” zawierającymi ropę naftową, sporządzonymi z wazeliny, parafiny i stearyny. Nawet jeśli jest chora, zawsze trzeba ją traktować w sposób przyjazny. Istnieje wiele czynników przynoszących skórze cierpienie, na przykład ropienie, rany cięte, ukąszenia owadów, oparzenia […]

Czytaj całość

JAK ODŻYWIAĆ SIĘ NA WIOSNĘ I WSPOMÓC OCZYSZCZANIE WĄTROBY

Wiosna to czas, kiedy każdy z nas powinien przeprowadzić generalny porządek w swoim organizmie, porządkując nawyki związane z przyjmowaniem ciężkich zimowych potraw. W tym czasie na specjalną uwagę zasługuje regeneracja wątroby i pęcherzyka żółciowego. Według medycyny chińskiej ta para narządów przyporządkowanych jest właśnie wiośnie. Z talerza powinny zniknąć lub należy ograniczyć udział pokarmów mięsnych i […]

Czytaj całość

POSTĘPOWANIE ŻYWIENIOWE U DZIECI ZE SPEKTRUM AUTYZMU

Autor: Iwona Gryszkin, dietetyk Klinika Diety Gryszkin, Wrocław Streszczenie: Celem opracowania jest opisanie i podsumowanie znaczenia diety w terapiach stosowanych dla schorzeń autystycznych w oparciu o literaturę i własne doświadczenia. Opracowanie zostało podzielone na 3 zasadnicze części. W pierwszej części opisane zostały najbardziej rozpowszechnione elementy wiedzy o autyzmie. W szczególności omówiono w niej, istotne z […]

Czytaj całość

Zaburzenia metaboliczne, stres oksydacyjny, stany zapalne u dzieci ze spektrum autyzmu (ASD)

Abstrakt Autor: Iwona Gryszkin, dietetyk Klinika Diety Gryszkin, Wrocław Praca przedstawia zagadnienia dotyczące wpływu czynników środowiskowych, żywieniowych i genetycznych na rozwój autyzmu. Omawiane zagadnienia pochodzą z własnych kilkuletnich obserwacji, jak również przeglądu literatury naukowej i poglądowej dotyczącej autyzmu i metabolizmu komorowego. Można wnioskować, że u podłoża dysfunkcji autystycznych leżą nie tylko problemy żywieniowe, ale procesy, […]

Czytaj całość

Kakaowe ciasto z ciecierzycy

SKŁADNIKI: odsączona, ugotowana ciecierzyca (300 g) 3 jajka 1 banan 1/2 szkl. cukru trzcinowego 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody (proszku do pieczenia) 4 łyżki zmielonych migdałów (lub płatków) kilka kropli aromatu waniliowego  łyżka mąki z sorgo (lub innej) ¼ kostki roztopionego masła tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny Rozgrzać piekarnik do 180oC.  Wszystkie […]

Czytaj całość

MOC SOKU Z TRAWY JĘCZMIENNEJ GREEN WAYS

„Napoje z traw” Václav Ráthousky   Historia zielonych napojów W USA w latach dwudziestych XX wieku popularnym multiwitaminowym suplementem była trawa pszeniczna i jęczmienna. DO 1950 roku suplementy żywnościowe z traw były najlepiej sprzedawanymi multiwitaminowymi produktami w USA (Cerograss i Cerophyl). Ron Seibold, prezes firmy Pine Inetrntional, wyjaśnia: „Ludzie znali trawy zbożowe jako wysokiej jakości […]

Czytaj całość

KIEŁKI – SKARBNICA WITAMIN

MOC KIEŁKÓW Maleńkie ziarenka a z nich kiełki bogate w witaminy (A, B1, B2, B6, B9, B12, C, D), związki mineralne (cynku, fosforu, magnezu, potasu, selenu, wapnia i żelaza) i inne cenne składniki, których często brakuje w naszym organizmie. W czasie kiełkowania powstaje ogromna ilość enzymów, uaktywniają się białka, a substancje zapasowe stają się łatwiej […]

Czytaj całość

SAŁATKA WIOSENNA

Składniki (2-3 porcje): Szklanka komosy ryżowej Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku ½ papryki 1 pomidor 5 rzodkiewek 2 ogórki gruntowe Ocet balsamiczny 3 łyżeczki Olej lniany 2 łyżeczki Sól   Ugotuj komosę ryżową. Pokrój pietruszkę i koperek. Oczyść i pokrój warzywa. Dodaj ugotowana kaszę, dopraw do smaku, polej dressingiem.  

Czytaj całość

Omlet z jarmużem, szynką i pestkami słonecznika

Składniki: 1 liść jarmużu 2 plasterki szynki 1 łyżeczka pestek słonecznika 2 jajka 2 pieczarki (opcjonalnie) 2 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) 1 łyżeczka szczypiorku (opcjonalnie) Przygotowanie: Liść jarmużu porwać na drobne części chwilę poddusić na wodzie do zmięknięcia. Dodać pokrojone w kostkę plasterki szynki i pestki słonecznika. Całość zalać roztrzepanymi jajkami. Podpiec z obu stron. Wyłożyć […]

Czytaj całość

Zupa ogórkowa z kaszą

Składniki na 2 porcje: 5 średnich kiszonych ogórków (300 g) 1 średnia marchewka (100 g) 1 mały kawałek selera (60 g) ½ średniej czerwonej cebuli (50 g) 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (65 g) 5 szklanek wrzątku (1,25 l) Łyżka oliwy (10 g) 1 łyżeczka nasion koperku (1 g) – można zmielić Świeżo mielony pieprz […]

Czytaj całość