CZY WIESZ, ŻE…

Nierozpoznana celiakia przyczyną depresji i zaburzeń zachowania

Powszechnie stwierdzane odchylenia w stanie psychicznym u chorych z celiakią dotyczą przede wszystkim zaburzeń w sferze emocjonalno-popędowej. Pacjentów z celiakią często cechuje charakteropatia wyrażająca się negatywizmem, obraźliwością, apatią, mniejszą cierpliwością i wytrzymałością, poczuciem mniejszej wartości. Dodatkowo aż u 15% dorosłych pacjentów obserwuje się zaburzenia psychiatryczne. Najczęściej, bo aż u 10%, zespoły depresyjne. W pełnoobjawowej postaci choroby trzewnej zaburzenia zachowania widoczne są już w dzieciństwie. U chorych z niemą postacią celiakii objawy psychopatologiczne ujawniają się tylko w niewielkim nasileniu, co jest powodem ich częstego niedoceniania, a nawet lekceważenia. W większości przypadków pacjenci zdają sobie sprawę z własnej choroby dopiero w chwili, gdy pod wpływem przypadkowego wprowadzenia diety bezglutenowej uzyskują poprawę stanu psychicznego i własnej samooceny

Glutaminian sodu jako narkotyk

W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy stanów “high”, tylko wywołuje “tylko” sztuczny apetyt, zakłócając funkcjonowanie rdzenia mózgowego, który (układ limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego ciała a także odczucia a zatem i poczucie głodu. Poprzez wpływanie na układ limbiczny glutaminian powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego.

Insulinooporność a płodność

Wpływ stanu zdrowia na płodność kobiety zaznacza się na każdym etapie starań o dziecko. Zaburzenia stanu odżywienia oraz metaboliczne mogą utrudniać zarówno zajście w ciążę, jak i jej utrzymanie, komplikować poród i okres połogu. Takie problemy dotyczą nawet co piątego małżeństwa na świecie. Insulinooporność, jest jednym z czynników przyczyniających się do takiego stanu.

Ciekawe wdaje się że 60% otyłych kobiet i 40% kobiet bez otyłości posiada insulinooporność, w tym drugim przypadku rozpoznaje się ją dopiero w momencie kiedy pacjentka nie może zajść w ciąże. Ponad jedna trzecia pacjentek z PCOS ma problem z zajściem w ciąże, należy jednak podkreślić, że ta liczba się zmniejsza jeśli pacjentka nie jest otyła (mimo rozpoznanego PCOS)

Nietolerancja mleka nasila astmę

Mleko i jego przetwory mogą być podstawową przyczyną reakcji astmatycznych u dzieci niestosujących diety bezmlecznej.Podobnie u dorosłych – eliminacja produktów mlecznych z diety astmatyków nie tylko ogranicza produkcję śluzu, ale ma na celu głównie eliminację reakcji alergicznych w obrębie górnego układu oddechowego

Bez względu na to czy chodzi o nadprodukcję śluzu, antybiotyki czy alergię na białko mleka czy cukier mleczny (laktozę) – dowiedziono, że zdecydowanie pogarsza astmę. W przeprowadzonych badaniach wyeliminowanie całkowite produktów mlecznych na okres 4 miesięcy spowodowało znaczącą poprawę samopoczucia wśród 71 proc. astmatyków, a po utrzymaniu diety przez rok – u aż 92 proc. chorych!

DIETA DLA MÓZGU

Okazuje się, że dieta śródziemnomorska zapobiega rozwojowi demencji (jak udowodnili naukowcy z University of Exeter’s Medical School. Świeże warzywa i owoce, orzechy, ryby i oliwa z oliwek, stanowiące bazę tej diety mają korzystny wpływ na mózg i zapobiegają demencji i zaburzeniom poznawczym oraz chronią przed udarem, którego ryzyko powiązane jest z uwarunkowaniami genetycznymi.

DIETA DLA ALERGIKÓW POMAGA DZIECIOM Z ADHD

ADHD czyli zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi dotyczy 5-7% dzieci w wieku szkolnym, a odsetek ten wzrasta. Trudności z kontrolą emocji i zachowań u niektórych dzieci mogą mieć podłoże alergiczne, a objawy nasilają się po zjedzeniu produktów będących alergenami. Dlatego w ich przypadku dieta eliminacyjna jest skuteczna. Przyjmowanie pokarmów, po których rośnie poziom przeciwciał IgG zaostrza ADHD.

WITAMINA D W DIECIE DZIECKA

Niedobory witaminy D u dzieci i młodzieży zwiększają prawdopodobieństwo nadwrażliwości na alergeny, co udowodniono w 2011 r. (physorg.com), stosując szereg badań diagnostycznych i laboratoryjnych na ponad 6500 osobach. Przeprowadzono także test krwi, oceniający czułość na działanie 17 najczęściej występujących alergenów. Przy niskim poziomie witaminy D wykazano nadwrażliwość na 11 spośród 17 alergenów (m.in. psa, dębu czy karalucha, ale i w pożywieniu, m.in. w orzeszkach ziemnych). Poziom niedoboru witaminy D to mniej niż 15 nanogramów na mililitr krwi, poziom optymalny to ponad 30 nanogramów na mililitr. Dzieci z zaniżonym poziomem witaminy D miały 2,4 razy większe prawdopodobieństwo uczulenia na orzeszki ziemne niż te z poziomem witaminy D w normie. Nie stwierdzono podobnej zależności u osób dorosłych. Witaminę D można znaleźć przede wszystkim w rybach: węgorzu, śledziu, dorszu, tuńczyku czy makreli, serach, maśle i jajach.

PSZENICA – CZY WARTO JEJ UNIKAĆ?

Naukowcy coraz częściej donoszą, że odpowiada za otyłość, cukrzycę i inne choroby cywilizacyjne. Wielu pacjentów wróciło do zdrowia po wyeliminowaniu jej z diety, zaś cukry w pszenicy rzeczywiście mogą powodować silną reakcję insulinową, sprzyjającą znacznym wahaniom poziomu cukru we krwi i pojawieniu się wtórnego, nieuzasadnionego uczucia głodu, co prowadzi do nadwagi. Kolejną wadą pszenicy są fityniany, które uniemożliwiają wchłanianie cennych składników w pożywieniu, a nawet nam szkodzą. Fityniany są mniej aktywne, co umożliwia przyswajanie minerałów, gdy chleb wyprodukowany jest na zakwasie, a nie na drożdżach.