Dzienniczek Żywieniowy

Dzienniczek żywieniowy- zasady prowadzenia

  1. Dzienniczek prowadź przez minimum 3 dni (im więcej tym lepiej) – ważne żeby były to dni typowe, nie świąteczne. Dobrze, jeśli jeden z tych dni to typowa sobota lub niedziela.
  2. Postaraj się o jak największą szczegółowość zapisów.
  3. Zapisuj wszystko co zjadasz i pijesz- rodzynki, orzeszki, kabanos, łyżeczka miodu.
  4. Określ i zapisz ilość cukru dodanego (1 kostka, łyżeczka).
  5. Jeśli uda Ci się zapisuj godzinę spożycia posiłku.
  6. Pisz rodzaj posiłku np. śniadanie czy drugie śniadanie albo podjadanie lub np. nuda, stres, apetyt na słodycze itp.
  7. Wpisz miejsce posiłku- dom, biuro, restauracja itp.
  8. Opis posiłku: zapisuj nazwę produktów i jeśli potrafisz określić – zawartość tłuszczu (np. jogurt 3%, mleko 2,0%, serek 15%, chleb pszenno-żytni itp.).
  9. Zwróć uwagę na ilość. Jeśli możesz spisz wagę z opakowania np. jogurt 150g, w pozostałych przypadkach wpisuj np. jeden plasterek, 2 łyżeczki, 4 płaskie łyżki np. kaszy gryczanej, pół szklanki, 1 średni ziemniak, 5 kulek winogron lub np. garść winogron.
  10. Oceń w jakim jesteś stanie przed posiłkiem. Jesz z głodu, czy w zasadzie jesteś syta/syty tylko coś byś…, a może jesteś głodna/głodny jak wilk.
  11. W uwagach opisz swoje samopoczucie po posiłku (uczucie przepełnienia, zgaga itp.) oraz zaznacz czy był to posiłek typowy.
  12. Bardzo ważne jest szczegółowe opisanie posiłków. Noś dzienniczek przy sobie, możesz zapisywać w zeszycie, notesie ale nie zostawiaj tego do wieczora lub na kolejny dzień, skończy się na zapisywaniu „na oko”.
  13. Zapisuj również aktywność fizyczną- spacer czy zajęcia fitness- określ intensywność i czas.
  14. Pisz prawdę, robisz to dla siebie i dla pożądanego efektu.

Pobierz  dzienniczek poniżej, zapisz go na komputerze, uzupełni i odeślij do nas na adres:  rejestracja@gmail.com

POBIERZ PLIK