Dzienniczek żywieniowy- zasady prowadzenia
- Dzienniczek prowadź przez minimum 3 dni (im więcej tym lepiej) – ważne żeby były to dni typowe, nie świąteczne. Dobrze, jeśli jeden z tych dni to typowa sobota lub niedziela.
- Postaraj się o jak największą szczegółowość zapisów.
- Zapisuj wszystko co zjadasz i pijesz- rodzynki, orzeszki, kabanos, łyżeczka miodu.
- Określ i zapisz ilość cukru dodanego (1 kostka, łyżeczka).
- Jeśli uda Ci się zapisuj godzinę spożycia posiłku.
- Pisz rodzaj posiłku np. śniadanie czy drugie śniadanie albo podjadanie lub np. nuda, stres, apetyt na słodycze itp.
- Wpisz miejsce posiłku- dom, biuro, restauracja itp.
- Opis posiłku: zapisuj nazwę produktów i jeśli potrafisz określić – zawartość tłuszczu (np. jogurt 3%, mleko 2,0%, serek 15%, chleb pszenno-żytni itp.).
- Zwróć uwagę na ilość. Jeśli możesz spisz wagę z opakowania np. jogurt 150g, w pozostałych przypadkach wpisuj np. jeden plasterek, 2 łyżeczki, 4 płaskie łyżki np. kaszy gryczanej, pół szklanki, 1 średni ziemniak, 5 kulek winogron lub np. garść winogron.
- Oceń w jakim jesteś stanie przed posiłkiem. Jesz z głodu, czy w zasadzie jesteś syta/syty tylko coś byś…, a może jesteś głodna/głodny jak wilk.
- W uwagach opisz swoje samopoczucie po posiłku (uczucie przepełnienia, zgaga itp.) oraz zaznacz czy był to posiłek typowy.
- Bardzo ważne jest szczegółowe opisanie posiłków. Noś dzienniczek przy sobie, możesz zapisywać w zeszycie, notesie ale nie zostawiaj tego do wieczora lub na kolejny dzień, skończy się na zapisywaniu „na oko”.
- Zapisuj również aktywność fizyczną- spacer czy zajęcia fitness- określ intensywność i czas.
- Pisz prawdę, robisz to dla siebie i dla pożądanego efektu.
Pobierz dzienniczek poniżej, zapisz go na komputerze, uzupełni i odeślij do nas na adres: rejestracja@gmail.com