Coraz częściej zauważamy problem insulinooporności u dzieci. Do jej rozwoju przyczyniają się czynniki genetyczne i środowiskowe, czyli to co jemy i jak żyjemy.
Zauważamy, że obecnie dzieci prowadzą siedzący tryb życia oraz spożywają nadmierną ilość kalorii, co w konsekwencji prowadzi do gromadzenia się tkanki tłuszczowej oraz wystąpienia nadwagi i otyłości. Tłuszczyk zaczyna się kumulować, a na brzuszkach dzieci pojawiają się coraz większe fałdki. Długotrwały, podwyższony poziom insuliny powoduje, że nasz organizm pracuje w trybie gromadzenia zapasów.
Powszechny dostęp do słodkich napojów, batoników, cukierków czy ciasteczek, a także częste spożywanie posiłków mącznych (naleśniki, pierożki, makarony, kluseczki) i mlecznych sprzyja podjadaniu oraz dostarczaniu nadmiernej ilości prostych węglowodanów. Są to produkty o wysokim indeksie glikemicznym, których degradacja do cząsteczek glukozy zaczyna się już w jamie ustnej. W ten sposób stężenie glukozy we krwi gwałtownie rośnie, a trzustka zmuszana jest do produkcji dużej ilości insuliny, aby stężenie cukru wyrównało się do prawidłowego poziomu.
Węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym powodują powolny wzrost stężenia glukozy we krwi, które utrzymuje się w marę na stałym poziomie. Organizm wydziela umiarkowaną ilość insuliny, a stężenie cukru wraca powoli po poprzedniej wartości, dzięki temu nie odczuwamy napadów głodu. Węglowodany złożone dają długotrwałe uczucie sytości i zawierają wiele zdrowych składników odżywczych potrzebnych do pracy i rozwoju organizmu.

Dieta dziecka powinna składać się z jak najmniej przetworzonych produktów. Warto wybierać zdrowsze rozwiązania, np.:
- zamiast makaronu z białej mąki – makaron pełnoziarnisty,
- zamiast białego ryżu – ryż brązowy,
- ziemniaki zastąp kaszą,
- płatki kukurydziane na mleku – owsianką lub płatkami zbożowymi na mleku roślinnym
- jogurt owocowy zastąp jogurtem naturalnym z dodatkiem sezonowych owoców
- jako przekąskę podawaj dla dziecka słupki warzyw i plasterki owoców w towarzystwie orzechów lub migdałów
Pamiętaj, że pierwszym krokiem do leczenia insulinoopornośći jest zmiana diety i regularna aktywność fizyczna.