Jesień w kuchni to bardzo ważny okres, ponieważ w tym okresie zaczynamy się przygotowywać do nadchodzącej zimy. Jesienią powinniśmy zmienić techniki przygotowywania posiłków. Nasza dieta powinna być trochę bardziej odżywcza niż latem, ale wciąż lekka. Staramy się unikać ciężkich dań, szczególnie smażonych, dużej ilości produktów zwierzęcych i tłuszczów. Zaczynamy gotować pod przykrywką, zmniejszamy ilość użytej wody do przygotowania potrawy oraz gotujemy dłużej i na mniejszym ogniu. Możemy także piec w piekarniku. Częściej wykorzystujemy produkty o właściwościach rozgrzewających.
Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa

Składniki
- 3 duże pietruszki
- 1 ziemniak
- 1 gruszka
- 2 szalotki
- 3 łyżki oliwy
- 2 szklanki wody
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- kilka gałązek kolendry
Sposób przygotowania
Pietruszki, ziemniaka oraz gruszkę obieramy, kroimy w kostkę; szalotki siekamy. Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i podsmażamy na złoto. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Dodajemy posiekaną kolendrę i ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę wody.
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Składniki:
- 2 dynie hokkaido (około 2 kg po obraniu)
- 2 cebule
- 2 łyżeczki łagodnego curry
- 1 puszka tłustego mleka kokosowego
- około 500-1000 ml bulionu lub mleka roślinnego (zależnie od tego, jaką konsystencję zupy preferujesz)
- sól i pieprz do smaku
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
- Dynie myję, przekrawam na pół, wyjmuje łyżką pestki i układam na blasze. Piekę w piekarniku. Na blasze układam tez obrane i przekrojone na pół cebule.
- Upieczoną dynię i cebule przekładam do blendera kielichowego, dodaję szczyptę lub dwie soli, mleko kokosowe, bulion, curry i miksuje na jednorodną masę. Zupa powinna być kremowa i aksamitna. Gęsta lub rzadsza zależnie od tego jaka lubisz. Ja wole gęstą, prawie jak krem.
- Na suchej patelni prażę wiórki kokosowe.
- Zupę z dyni podaję w misce, polewam kilkoma kroplami śmietany dla ozdoby i posypuje wiórkami.
Zupa krem z kalafiora ze złotą cebulką

Składniki:
- 1 kalafior – 800 g
- 4 większe ziemniaki – 500 g
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego – 750 ml
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula – 130 g
- 2 duże ząbki czosnku
- przyprawy: po pół łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej
- tymianek, kolendra
Przygotowanie:
- Do średniej wielkości garnka wlać dwie łyżki delikatnej oliwy lub użyć dwóch łyżki masła klarowanego. Obrać i kroić cebulę na małe kawałki. Cebulę można zastąpić porem.
- Do garnka dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć pięć minut. Dodać obrane i pokrojone w plasterki dwa duże ząbki czosnku i smażyć całość jeszcze dwie minuty.
- Kalafiora oczyścić i odciąć wystający głąb. Całą główkę przepłukać pod zimną wodą. Podzielić na różyczki.
- Ziemniaki obierać, pokroić w kostkę i dodać do garnka z podsmażoną cebulką i czosnkiem. Na ziemniaki wyłożyć różyczki kalafiora.
- Do garnka wlać 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego.
- Gotować zupę pod przykrywką przez około 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. Jeśli nie są, to zupę gotować jeszcze pięć minut.
- Zblendować zupę na gładko. Dodać jeszcze dwie łyżki masła oraz przyprawy: pół łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej. Raz jeszcze miksować krem z kalafiora i dopiero po drugim miksowaniu sprawdź jej smak.
- Zupę zamieszać i wyłączyć, jak tylko ponownie się zagotuje.
- Do zupy już na talerzach dodać podsmażoną na oleju lub maśle cebulkę. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem i ziołami.
Tarta z gruszek z migdałami

Składniki:
Spód do tarty:
- 2 szklanki mąki
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 150 g masła (zimne z lodówki) – odłożyć odrobinę do posmarowania formy do tarty
- pół szklanki zimnej wody
- forma do tarty posmarowana masłem i podsypana mąką
Nadzienie:
- 5 obranych gruszek (odmiana nadająca się do pieczenia)
- łyżka soku z cytryny
- łyżka wody różanej (opcjonalnie)
- ⅓ szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 50 g masła
- 1/5 szklanki cukru
- pół szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- garść migdałów do dekoracji (u mnie łuskane i kilka ze skórką)
Przygotowanie:
- Zagniatamy razem składniki tarty i wkładamy ciasto na 15 minut do zamrażalki. Ten krok można zrobić poprzedniego dnia, żeby mieć mniej pracy.
- Kiedy ciasto się chłodzi kroimy gruszki na cienkie plasterki. Mieszamy w dużej misce z sokiem z cytryny, wodą różaną, mąką, solą i cynamonem.
- Następnie wyjmujemy ciasto na tartę z zamrażalki i trzemy ciasto na tarce na wiórki bezpośrednio na formę do tarty. Formujemy z wiórków spód i boki tarty.
- Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
- W tym czasie przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki w misce tak, żeby miały konsystencję mokrego piasku.
- Wyjmujemy spód do tarty z piekarnika, układamy gruszki i posypujemy je kruszonką. Dekorujemy tartę migdałami i pieczemy 30 minut w 180 stopniach (góra, dół). Zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto dyniowe

Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
- 2 płaski łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 150 g cukru
- 200 g dyni startej na dużych oczkach (Hokkaido, w skórce – ok. 2 szklanki)
- 100 ml oleju rzepakowego
- 4 jaja
- 150 g obranych i posiekanych orzechów włoskich (ok. 1.5 szkl.)
- 50 g suszonej żurawiny
Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- kawałek obranej dyni, pokrojonej w 5 mm plasterki (ok. 25plasterków)
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować dodatek: Łyżkę cukru wymieszać z łyżeczką cynamonu i 1/4 łyżeczki mielonego imbiru. Dodać plasterki dyni. Wymieszać. Odstawić.
- Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do jednej, większej miski. Dodać sól, mielone przyprawy i cukier. Wymieszać łyżką.
- Dodać startą dynię, jaja, olej oraz bakalie. Wszystko ponownie wymieszać.
- Ciasto dyniowe przełożyć do foremki. Na wierzchu rozłożyć plasterki dyni obtoczone w cynamonowym cukrze.
- Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 45 minut to tzw. suchego patyczka. Wyjąć z pieca, odczekać 10 minut a następnie przełożyć ciasto na kratkę. Ostudzić.