KIEŁKI – SKARBNICA WITAMIN

MOC KIEŁKÓW

Maleńkie ziarenka a z nich kiełki bogate w witaminy (A, B1, B2, B6, B9, B12, C, D), związki mineralne (cynku, fosforu, magnezu, potasu, selenu, wapnia i żelaza) i inne cenne składniki, których często brakuje w naszym organizmie. W czasie kiełkowania powstaje ogromna ilość enzymów, uaktywniają się białka, a substancje zapasowe stają się łatwiej przyswajalne. To powoduje, że kiełki mają wyjątkowe wartości odżywcze, bo zawierają 10 do 30 razy więcej witamin niż najzdrowsze warzywa.

Kiełki można wyhodować z nasion fasoli mung, rzodkiewki, brokułu, rukoli, słonecznika, ciecierzycy, grochu, kukurydzy, lucerny, pora, pszenicy, słonecznika, soczewicy, soi.

Najprostszymi do wyhodowania są kiełki rzeżuchy, uprawa rzeżuchy jest bardzo łatwa i na efekty nie trzeba długo czekać.
Do spożycia wykorzystujemy jedynie listki i łodyżki. Rzeżucha jest idealnym dodatkiem do bardzo wielu dań: sałatek, kanapek, twarożków, jajek i oczywiście świetnie nadaje się jako dodatek do zup.

Świeża rzeżucha to prawdziwa skarbnica witamin: C, B, A, K i E oraz łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia. Pod względem wartości odżywczych przewyższa wiele warzyw. Warto po nią sięgać, zwłaszcza w okresie przedwiośnia kiedy nasz organizm potrzebuje wzmocnienia, a na sezonowe owoce i warzywa trzeba jeszcze nieco poczekać. Rzeżucha pobudza przemianę materii oraz ma pozytywny wpływ na nasz wygląd – odmładza i odświeża cerę, wpływa na kondycję włosów i paznokci.

Rzeżucha ma też świetne właściwości oczyszczające i pomoże nam zregenerować się po zimie. Znakomicie wpływa na zwiększenie odporności organizmu i jest prawdziwym naturalnym, zielonym zastrzykiem energii. Kiedy tylko dopadnie nas wiosenne przesilenie powinniśmy pomyśleć o zakupie nasion rzeżuchy (dostępne są przez cały rok w sklepach ogrodniczych).

A jak wykorzystać kiełki? Można ich użyć jako dodatek do zup, sałatek, surówek czy kanapek z hummusem lub awokado.

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z KIEŁKAMI

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 3 marchewki
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • 2 cukinie
  • 1 brokuł
  • 0,7 litra bulionu warzywnego
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.
  2. Marchewki i cukinie obrać, pokroić na cienkie plasterki, dodać do garnka wraz z ostrą papryką. Podsmażyć krótko.
  3. Do podsmażonych warzyw dodać rozmrożony groszek, różyczki brokuła, wlać bulion. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.
  4. Pod koniec gotowania dodać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy.
  5. Całość zmiksować na gładką masę. Doprawić obficie solą i pieprzem. Zagotować.
  6. Krem z groszku podawać ozdobiony ulubionymi kiełkami, np. rzodkiewki lub brokuła.

klinikadiety