MOC KIEŁKÓW
Maleńkie ziarenka a z nich kiełki bogate w witaminy (A, B1, B2, B6, B9, B12, C, D), związki mineralne (cynku, fosforu, magnezu, potasu, selenu, wapnia i żelaza) i inne cenne składniki, których często brakuje w naszym organizmie. W czasie kiełkowania powstaje ogromna ilość enzymów, uaktywniają się białka, a substancje zapasowe stają się łatwiej przyswajalne. To powoduje, że kiełki mają wyjątkowe wartości odżywcze, bo zawierają 10 do 30 razy więcej witamin niż najzdrowsze warzywa.
Kiełki można wyhodować z nasion fasoli mung, rzodkiewki, brokułu, rukoli, słonecznika, ciecierzycy, grochu, kukurydzy, lucerny, pora, pszenicy, słonecznika, soczewicy, soi.
Najprostszymi do wyhodowania są kiełki rzeżuchy, uprawa rzeżuchy jest bardzo łatwa i na efekty nie trzeba długo czekać.
Do spożycia wykorzystujemy jedynie listki i łodyżki. Rzeżucha jest idealnym dodatkiem do bardzo wielu dań: sałatek, kanapek, twarożków, jajek i oczywiście świetnie nadaje się jako dodatek do zup.
Świeża rzeżucha to prawdziwa skarbnica witamin: C, B, A, K i E oraz łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia. Pod względem wartości odżywczych przewyższa wiele warzyw. Warto po nią sięgać, zwłaszcza w okresie przedwiośnia kiedy nasz organizm potrzebuje wzmocnienia, a na sezonowe owoce i warzywa trzeba jeszcze nieco poczekać. Rzeżucha pobudza przemianę materii oraz ma pozytywny wpływ na nasz wygląd – odmładza i odświeża cerę, wpływa na kondycję włosów i paznokci.
Rzeżucha ma też świetne właściwości oczyszczające i pomoże nam zregenerować się po zimie. Znakomicie wpływa na zwiększenie odporności organizmu i jest prawdziwym naturalnym, zielonym zastrzykiem energii. Kiedy tylko dopadnie nas wiosenne przesilenie powinniśmy pomyśleć o zakupie nasion rzeżuchy (dostępne są przez cały rok w sklepach ogrodniczych).
A jak wykorzystać kiełki? Można ich użyć jako dodatek do zup, sałatek, surówek czy kanapek z hummusem lub awokado.
ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z KIEŁKAMI
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 3 marchewki
- 2 szklanki mrożonego groszku
- 2 cukinie
- 1 brokuł
- 0,7 litra bulionu warzywnego
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki oliwy
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cebule obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.
- Marchewki i cukinie obrać, pokroić na cienkie plasterki, dodać do garnka wraz z ostrą papryką. Podsmażyć krótko.
- Do podsmażonych warzyw dodać rozmrożony groszek, różyczki brokuła, wlać bulion. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Pod koniec gotowania dodać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy.
- Całość zmiksować na gładką masę. Doprawić obficie solą i pieprzem. Zagotować.
- Krem z groszku podawać ozdobiony ulubionymi kiełkami, np. rzodkiewki lub brokuła.