ODPORNOŚĆ NA JESIEŃ

Jest jesień, zrobiło się zimno, ciemno i ponuro. Statystycznie w tym czasie spada odporność, częściej pojawiają się infekcje, zapalenie oskrzeli, katar czy przewlekły kaszel. W obecnym czasie poza przeziębieniami i grypą, istnieje także niebezpieczeństwo zachorowania na koronawirusa.

Jak myślisz, dlaczego tak się dzieje? Spadek odporności w tym czasie może wynikać z kilku powodów. Po pierwsze  szybko robi się ciemno i mniej przyswajamy witaminy D, po drugie w diecie brakuje ciepłych, rozgrzewających posiłków.

Tak!!! Z niewłaściwego żywienia  w tym okresie możemy nabawić się infekcji i stać się  OFIARAMI KRĄŻĄCYCH W POWIETRZU wirusów!!!

Dlaczego dzięki odpowiedniej diecie zadbasz o oporność jesienią?

Bo…

  • zapewni Ci w tym czasie radzenie sobie z zimnem i wirusami
  • będziesz mieć więcej energii do pracy i sił w  stawianiu czoła codziennym wyzwaniom
  • będziesz mógł korzystać z aktywnego spędzania czasu na świeżym powietrzu, a nie w obawianiu się, że każdorazowe wyjście to strach o przeziębienie!

Jak  zadbać o odporność dietą?

Należy korzystać z podpowiedzi jakie daje nam natura!

Zgodnie z filozofią TMC podążanie za praktycznymi rozwiązaniami, które sprawdzają się od tysięcy lat skutkuje utrzymaniem zdrowia na wysokim poziomie. Wg tradycyjnej medycyny chińskiej każda pora roku przyporządkowana jest danemu narządowi. Jesienią główną rolę grają płuca i jelita. Dlatego musimy o nie zadbać. Jest takie powiedzenie, że centrum odporności jest w jelitach. W skrócie: zimno w jelitach-katar w nosie! Medycyna chińska mówi nam, aby rozgrzewać nasze ciało, a w szczególności jesienią unikać zimnych, wychładzających pokarmów.

Najważniejsze wskazówki jak zbudujesz  odporność

  • jedz ciepłe śniadania: dobrze sprawdzą się tu rozgrzewająca owsianka, jaglanka lub ciepła zupa
  • używaj przypraw korzennych: cynamon, kardamon, imbir, kurkuma, które rozpraszają zimno i wilgoć, a także działają przeciwwirusowo
  • unikaj sałatek– typowych dla okresu letniego, lepiej skorzystać z kiszonej kapusty, czosnku, cebuli, dyni
  • unikaj nadmiaru produktów mlecznych i cukru
  • wyraźnie zmień techniki gotowania- więcej duś, piecz, gotuj
  • ciepły posiłek w ciągu dnia np. jeśli siedzisz długo w pracy- dobrze sprawdza się zupa w termosie
  • pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej.

Jeśli wasze codzienne menu będzie oparte na modnych wychładzających sałatkach, sokach owocowych i jogurtach w konsekwencji zimno  osłabi żołądek, spenetruję ciało i spadek odporności murowany. Wasz organizm będzie szukał energii w postaci cukru i tłuszczu, co skutkuje objadaniem się słodyczami, przytyciem, infekcjami, bo cukier to dobra pożywka dla bakterii i wirusów.

Jesienne zioła i przyprawy

Aby skutecznie poprawić komfort termiczny jesienią i zimą, warto dołączyć do posiłków oraz napojów przyprawy, takie jak: cynamon, imbir, kurkuma. Charakteryzują się one nie tylko rozgrzewającymi właściwościami, ale również posiadają w swym składzie substancje antybakteryjne i przeciwutleniające. Do innych przypraw, których nie należy pomijać w jesiennej diecie zaliczymy:

  • kardamon,
  • chilli,
  • goździki,
  • kminek,
  • oregano,
  • kolendra,
  • majeranek,
  • bazylia.

Podczas chłodniejszych pór roku dużo chętniej sięgamy po korzenne, ciepłe i nieco egzotyczne smaki i aromaty, które sprawiają, że od razu robi nam się cieplej i przyjemniej. Charakterystyczny słodko-ostry smak przyjemnie kojarzy nam się dalekimi podróżami, poprawia humor oraz delikatnie rozgrzewa. Zatem gdy na zewnątrz ziąb i plucha, zadbajcie o to, by na waszych kuchennych półkach nie zabrakło powyższych ziół i przypraw.

Dlatego jeszcze raz: zadbanie o prawidłowe ciepłe odżywianie jesienią i zimą zapewni Ci odporność!!!

A na jesienne wieczory polecamy rozgrzewające napije:

NAPÓJ IMBIROWY

  • Ok. 5cm obranego świeżego imbiru
  • 6 goździków
  • 6 nasion kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 plastry pomarańczy
  • 1 szklanka wrzątku
  • ksylitol, syrop klonowy lub miód (ewentualnie)
  1. Imbir pokroić w plasterki i włożyć do dużej szklanki czy kubka z wszystkimi przyprawami.
  2. Całość zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i odstawić na 6-7 minut.
  3. Następnie wlać sok z cytryny i dodać plastry pomarańczy. Do smaku ewentualnie dosłodzić ksylitolem, syropem klonowym lub miodem.

ZŁOTE MLEKO

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • Łyżeczka kurkumy
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • Cynamon
  • imbir
  • ½-1 łyżeczki masła klarowanego lub oleju migdałowego
  • Jasny miód do smaku

Połączyć mleko z przyprawami i mocno podgrzewać, ale nie gotować.


klinikadiety