Dbałość o właściwe zdrowe odżywianie jest ważna dla prawidłowego wzrastania oraz utrzymania dobrego stanu zdrowia. Pozwala uniknąć wielu chorób, które rozwijają się niekiedy przez wiele lat jako skutek spożywania nadmiernej lub zbyt małej ilości określonych składników pokarmowych.
Odżywianie zgodnie z porami roku jest jednym z filarów dietetyki według Tradycyjnej medycyny Chińskiej. Według reguły medycyny i filozofii Wschodu, każda pora roku związana jest z określoną przemianą, narządem oraz smakiem. W medycynie chińskiej wiosna to czas maksimum energetycznego wątroby i woreczka żółciowego, to właściwy czas na oczyszczanie. Latem maksimum energetyczne przypada dla serca i jelita cienkiego, a późne lato zwane także babim latem to maksimum energetyczne śledziony, trzustki, żołądka. Jesień to czas płuc i jelita grubego, natomiast zimą wchodzimy w maksimum energetyczne nerek i pęcherza moczowego oraz czas regeneracji.
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej lato to czas Serca, meridianu serca i jelita cienkiego. Meridian Serca uważany jest za nierozłączny z umysłem i centrum emocjonalnym w ciele, które utrzymuje naszą osobowość, integralności i indywidualność. Serce to najważniejszy organ w organizmie człowieka, odpowiada ze równomierne i regularne tętno, odpowiednie ciśnienie krwi, reguluje prace naczyń krwionośnych. Funkcje serca łącza się bezpośrednio z tętnicami, językiem i cerą.
Z latem związany jest upał i spędzanie większej ilości czasu na świeżym powietrzu, bawiąc się i podróżując, sprzyja to silnemu poceniu się, a to wyczerpuje cenne płyny ciała i uszkadza Yin oraz Serce. W związku z tym dieta ma kluczowe znaczenie, aby uzupełnić płyny i nie wywoływać nadmiernego Ognia w organizmie. Przemiana Ognia powiązana jest ze smakiem gorzkim, który wspomaga i harmonizuje pracę serca, a kolor czerwony pobudza je do działania.
Pora roku | Lato |
Pogoda | Upał |
Kolor | Czerwień |
Narząd YIN | Serce |
Narząd YANG | Jelito cienkie |
Smak | Gorzki |
Zmysł | Mowa |
Głos | Śmiech |
Emocje | Radość |
Lato stanowi szczególną porę roku pod względem komponowania posiłków. To czas wzrostu i obfitości, kiedy mamy dostęp do największej ilości świeżych produktów. Powinniśmy spożywać te produkty, które rosną w naszym regionie – rozglądajcie się na targach oraz w swoich ogródkach.
Mamy jednak kilka produktów, które stanowią wyjątek i pochodzą z innej strefy klimatycznej – arbuz i mandarynka, ponieważ doskonale schładzają nasze ciało, a w okresie letnim powinniśmy spożywać przede wszystkim produkty nawilżające, o termice chłodnej, a nawet lekko zimnej z dodatkiem ostrych przypraw.

Latem potrzebujemy smaków i pokarmów, które nas odświeżą i nawilżą – sałatki, surówki, warzywa na parze, owoce, koktajle, sorbety, soki owocowo-warzywne. Wykorzystujemy mnóstwo letnich owoców o jaskrawych kolorach – jabłka, truskawki, jagody, porzeczki, maliny, cytryny, limonki, arbuzy, melony. Z warzyw szczególnie polecamy sałaty, ogórki, pomidory, szpinak, rabarbar, szparagi, mniszek, karczochy, botwinkę, cukinię, rzodkiewkę, seler naciowy.
Letnia dieta to duża ilość warzyw w połączeniu ze świeżymi ziołami, dobrej jakości tłuszczami, warzywami strączkowymi, np. fasolką mung oraz niewielką ilością produktów zbożowych (orkisz, ryż basmati). Jako źródło białko świetnie sprawdzi się tofu, wspomniana wcześnie fasolka mung, ryby, mięso drobiowe i królika. Dla osób, które potrzebują nawilżenia i dobrze tolerują produkty mleczne sprawdzi się zsiadłe mleko, kefir czy jogurt naturalny, jednak ostrożnie i z umiarem, ponieważ nabiał generuje w naszym organizmie dużo wilgoci.
Latem gotujemy lekko i szybko, wykorzystując głównie gotowanie na parze, blanszowanie i gotowanie w dużej ilości wody. Najlepiej lekkie zupy, buliony, kremy warzywne, chłodniki, a nawet zupy owocowe.
Unikamy z osuszających i energetycznie gorących produktów, jak kawa, alkohol, papierosy i ostre przyprawy. Produkty mięsne ograniczamy do minimum, a także unikamy smażenia ponieważ jest to obróbka termiczna typu Yang, którego mamy wystarczająco w okresie letnim. Rezygnujemy z ciężkich, tłustych, przetworzonych, nadmiernie wysuszających potraw. Mimo, że szukamy ochłodzenia unikamy picia lodowatej wody z dodatkowymi kostkami lodu, lodowatych potraw, deserów i napoi, gdyż wiąże się to z potrzebą ogrzania przez nasz organizm, dochodzi do wewnętrznego rozgrzania, co może spowodować poty i utratę cennych płynów lub zablokowanie energii trawiennej żołądka. Z tego samego powodu unikamy też lodów mlecznych, które dodatkowo wprowadzają do organizmu wilgoć. Połączenie smażonych lub grillowanych potraw, alkoholu i mlecznego deseru czyli letnie grillowanie lub siedzenie na działkach, to gwarancja wprowadzenia do organizmu gorącej wilgoci.

Zawsze, a w upalne dni w szczególności, należy pamiętać o odpowiednim nawodnianiu. Woda to główne źródło zdrowego życia. Odpowiada za regulacje temperatury ciała, dobre trawienie, obieg energii, oczyszczanie organizmu, utrzymanie zdrowej skóry, mięśni i stawów oraz pomaga kontrolować prawidłową masę ciała. W większości przypadków to właśnie nieodpowiednia podaż płynów przyczynia się do szybszego starzenia organizmu oraz powstawania chorób takich jak zaćma, cukrzyca, podwyższony cholesterol, nadciśnienie czy dehydratacja krążków międzykręgowych.
A więc jak zadbać o odpowiednie nawodnienie?
Bardzo korzystanie będzie nawilżać przegotowana woda z dodatkiem soku z cytryny i szczypty soli, kompoty z letnich owoców, zielona herbata, napary z kwiatów i liści (liście mięty, pokrzywy, melisy, rumianku, ruszczyk, kwiat chryzantemy oraz kwiat złocienia).
Warto także korzystać z naturalnych wyciągów roślinnych. Jedną ze sprawdzonych przez nas metod wspierania organizmu jest Ganoterapia DXN czyli wykorzystanie wyciągów z grzybów medycznych DXN. Reishi Mushroms Powder DXN wspiera układ krążenia, działa ochronnie na skórę oraz wątrobę oraz pomaga w regeneracji . Spirulina DXN odżywia i schładza organizm, regeneruje skórę, poprawia krążenie, dotlenienie i detoksykację organizmu. W razie chęci zamówienia prosimy o kontakt telefoniczny 606983877 bądź mailowy rejestracja@klinika-diety.pl
