Zakrzepica

Jednym z czynników wpływających na hemostazę, czyli fizjologiczne mechanizmy regulujące krzepliwość krwi, jest dieta. Poszczególne składniki odżywcze mogą wywierać efekt pro- lub przeciwzakrzepowy, tym samym stymulując powstawanie skrzeplin i ich narastanie lub  też zapobieganie ich tworzenia:

  • Białka i aminokwasy – niedobór związków białkowych skutkuje zwiększoną agregacją płytek krwi i powstaniu zakrzepów.
    Z drugiej zaś strony niektóre aminokwasy – np. metionina – mogą mieć działanie prozakrzepowe.
  • Udowodniony jest również pozytywny wpływ argininy na agregację i adhezję płytek krwi, co równoznaczne jest z działaniem przeciwzakrzepowym.
  • Hiperglikemia (zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi) hamuje zaś rozkład powstałego skrzepu. W związku z powyższym, należy dbać o optymalizowanie stężenia glukozy we krwi poprzez komponowanie posiłków o niskim ładunku glikemicznym i jak najmniejsze wahania poziomu glukozy we krwi.
  • Witamina E – może wywierać działanie ochronne poprzez hamowanie utleniania lipoprotein LDL, poprawę stanu śródbłonka i zapobieganie przylegania płytek krwi. Jest również przeciwutleniaczem, który zapobiega szkodliwemu wpływowi wolnych rodników na stan naczyń krwionośnych.
    Źródła: migdały, olej z kiełków pszenicy.
  • Witamina K – bierze udział w syntezie czynników krzepnięcia, wykazuje więc działanie prozakrzepowe i w związku z tym zaleca się monitorowanie jej podaży w chorobach takich jak zakrzepica, gdyż może znosić lub zmniejszać działanie leków z  grupy antagonistów witaminy K stosowanych w przebiegu choroby. Ograniczenie spożycia witaminy K jest głównym zaleceniem dietetycznym w zakrzepicy. Źródła: liście szkarłatu, awokado, brokuły, brukselka, kapusta, liście kolczocha jadalnego, szczypior, kolendra, cykoria, liścia kapusty włoskiej, owoc kiwi, liście sałaty, liście mięty, pietruszka, groszek, orzeszki pistacjowe, wodorosty, liście szpinaku, rzepa, rzeżucha.
  • Witaminy z grupy B – jak wcześniej wspomniano, ich odpowiednio wysoka podaż warunkuje prawidłową przemianę homocysteiny i zapobiega rozwojowi hiperhomocysteinemii, przyczyniającej się do powstawania chorób układu krążenia. Źródła: kasze, pieczywo, makarony zbożowe.
  • Siarka organiczna – koreluje z działaniem przeciwpłytkowym, zapobiegając powstawaniu skrzepów. Źródła: cebula, czosnek.
  • Kwasy omega-3 – poprzez poprawę funkcji śródbłonka i działanie przeciwzakrzepowe. Źródła: tran, olej lniany, łosoś; substancje przeciwzapalne – zawarte na przykład w kurkumie i imbirze, mogą mieć działanie protekcyjne na stan śródbłonka i zapobiegać powstawaniu zakrzepów.
  • Woda – odpowiednie nawodnienie zapobiega zagęszczaniu krwi; antyoksydanty – (witamina C,E, β-karoten) o działaniu protekcyjnym na śródbłonek naczyń krwionośnych; źródła: owoce i warzywa (uwaga na zawartość witaminy K).
  • Kwasy tłuszczowe omega-6 i tłuszcze trans – należy zadbać o prawidłowy stosunek kwasów z rodzin n-6 do n-3 oraz zminimalizowanie izomerów trans kwasów tłuszczowych, co będzie zapobiegać stanom zapalnym w obrębie naczyń krwionośnych, miażdżycy i zakrzepom. Źródła kwasów omega-6: oleje roślinne, źródła tłuszczy trans: produkty wysokoprzetworzone, utwardzone tłuszcze roślinne.
Detoks układu limfatycznego

Postaraj się wyeliminować z niej przetworzoną żywność. Słodkie pokarmy mogą prowadzić do nagromadzenia się toksyn w organizmie. Ogranicz cukry proste – im mniej „odpadów” nasz system limfatyczny ma do przefiltrowania, tym szybciej i łatwiej limfa będzie oczyszczała nasze ciało.

Wyeliminuj ze swojego menu czerwone mięso, owoce morza oraz nasycone tłuszcze – są trudne do strawienia i mogą zapychać twój układ chłonny. Ogranicz białą mąkę i nabiał – mleko krowie możesz zastąpić np. mlekiem sojowym lub migdałowym. Zacznij wybierać produkty bezglutenowe, kupuj organiczne owoce i warzywa – produkty z ekologicznych upraw ograniczą znacznie ilość toksyn, które dostarczasz do swojego organizmu w postaci sztucznych nawozów. Postaw na rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i produkty z pełnego ziarna. Pij przynajmniej 8 szklanek wody dziennie, dzięki której limfa łatwiej zacznie wypłukiwać z twojego ciała toksyny. Detoks wspomogą również takie zioła, jak: mniszek lekarski, echinacea, czerwona koniczyna, gorzknik kanadyjski, szkarłatka oraz traganek. Należy również wyeliminować produkty mleczne, które wzmagają oziębienie organizmu oraz produkcję śluzu.

Jeśli chcesz, aby oczyszczanie układu limfatycznego było jeszcze bardziej efektywne, właściwą dietę i zdrowy styl życia wspomóż, włączając do swojego menu kilka sprawdzonych napojów detoksykujących. Pierwsze zmiany poczujesz już po tygodniu.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ocet jabłkowy to doskonały sposób na skuteczne odchudzanie organizmu. Zawiera około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowe, mlekowe i cytrynowe. Jako środek na odchudzanie, ocet był już znany w czasach starożytnych.
Znany ze swoich właściwości oczyszczających ocet jabłkowy będzie idealnym składnikiem twojego detoksykującego napoju. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 250 ml octu jabłkowego (najlepszy będzie organiczny),
  • 250 ml naturalnego miodu (wybierz ulubiony),
  • 8 ząbków czosnku.

Wszystkie produkty wrzuć do miksera. Miksuj przez minutę na średnich obrotach. Napój przelej do słoika i odstaw do lodówki na 5 dni. Przez następne 2 tygodnie pij 2 łyżeczki dziennie tuż przed pierwszym śniadaniem.

Porzeczkowy smoothie
Czerwone porzeczki stabilizują poziom cholesterolu i cukru we krwi

Czerwone porzeczki stabilizują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ten pyszny napój nie tylko oczyści twój układ limfatyczny, ale także nerki. Aby go przygotować potrzebujesz:

  • 250 g czerwonych porzeczek,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 1 łodygi selera naciowego (bez liści)
  • 1 świeżego ogórka,
  • 1 jabłka,
  • 1 gruszki.

Pokrój składniki na drobne kawałki i wrzuć do miksera. Miksuj, aż wszystkie produkty idealnie się połączą. Pyszny i zdrowy smoothie pij przez cały dzień.

Lemoniada z jarmużu

Do przygotowania tego idealnego na upalne, letnie dni napoju będziesz potrzebować:

  • 250 g świeżego jarmużu,
  • 2 łyżki stołowe startego imbiru,
  • 1 jabłko,
  • sok ze świeżo wyciśniętej 1 cytryny,
  • 250 ml wody gazowanej.

​Wszystkie składniki połącz w mikserze lub za pomocą blendera. Dodaj kilka kostek lodu i gotowe! Lemoniada ma orzeźwiający, lekko kwaśny smak, możesz dosłodzić ją łyżeczką naturalnego miodu.

Pamiętaj, aby detoks układu limfatycznego przeprowadzać przynajmniej raz na 6 miesięcy. Lepiej, jeśli będziesz detoksykować swój organizm zapobiegawczo co 2 miesiące – nie czekaj, aż zauważysz pierwsze symptomy pogorszenia się twojego stanu zdrowia. Działaj!

Aglutynacja

Gdy do organizmu wtargną obce antygeny, komórki układu odpornościowego wytwarzają przeciwciała do tych antygenów. Ich zadaniem jest atakowanie, lecz również oznakowanie obcego antygenu po to, aby go zniszczyć. Zachodzi reakcja zwana aglutynacją czyli sklejaniem, zlepianiem. Przeciwciało przyłącza się do antygenu bakterii czy wirusa i skleja się razem z nim. Kiedy wirusy czy bakterie są posklejane i zgrupowane, łatwiej jest je identyfikować oraz usunąć. Ponieważ mikroby muszą polegać na swojej umiejętności wymykania się, jest to potężny mechanizm obronny. To jest jak skuwanie razem przestępców; stają się oni wówczas daleko mniej niebezpieczni, niż kiedy im się pozwala poruszać swobodnie. Przeciwciała „przeciwne innej grupie krwi” są najsilniejszymi przeciwciałami naszego układu odpornościowego. Ich zdolność do sklejania – aglutynacji – komórek krwi przeciwnej grupy krwi jest tak potężna, że może być obserwowana bezpośrednio na szkiełku gołym okiem. Przeciwciała grupy krwi są wytwarzane automatycznie, najczęściej pojawiają się zaraz po urodzeniu i osiągają dorosły wiek po czterech miesiącach.Wiele rodzajów pożywienia aglutynuje komórki pewnych grup krwi (w sposób podobny do odrzucania), lecz innych nie. Oznacza to, że żywność szkodliwa dla komórek jednej grupy, może być korzystna dla komórek innej grupy. Wiele antygenów w żywności ma cechy podobne A lub B. W żywności, którą zjadamy znajdują się lektyny białkowe i jeśli nie są one zgodne z antygenem grupy krwi, również zachodzi proces aglutynacji zaburzając procesy metaboliczne. Jeżeli tylko lektyna osiedli się gdzieś w organizmie, wywiera magnetyczny efekt na komórki w tym regionie. Zlepia komórki i są one przeznaczone na zniszczenie, tak jak gdyby były obcymi intruzami. Organizm zużywa mnóstwo energii, by je zniszczyć.

Jeśli więc zjadasz dużo takich substancji, efektem ubocznym ich eliminacji z ustroju mogą być:

  • podrażnienie śluzówki żołądka, jelit;
  • marskość wątroby;
  • blokowanie przepływu krwi przez nerki;
  • zwolniona przemiana materii,
  • złe samopoczucie i wiele innych niekorzystnych efektów.

Większość lektyn znajdujących się w żywności nie zagraża życiu, chociaż niektóre mogą powodować wiele problemów. W większości przypadków układ obronny broni nas przed lektynami. 95% lektyn, które wchłaniamy z typowych diet, jest wydalanych przez organizm. Lecz co najmniej 5% lektyn przechodzi do krwiobiegu, gdzie poprzez różne reakcje niszczy czerwone i białe ciałka krwi. Działanie lektyn w przewodzie pokarmowym może być jeszcze groźniejsze. Tam często powodują one ostre zapalenia wrażliwej śluzówki jelit i to działanie aglutynujące może pozorować alergię pokarmową. Nawet nieznaczna ilość lektyny zdolna jest skleić wielką liczbę komórek, jeśli wejdzie w reakcję z daną grupą krwi.


klinikadiety