Żywienie w zaburzeniach neurodegeneracyjnych

Co i dlaczego powinieneś robić, by utrzymać prawidłowe funkcjonowanie mózgu?

 

Problemy z pamięcią, mgła umysłowa, kłopoty ze skupieniem i koncentracją?  To mogą być symptomy zaburzeń neurodegeneracyjnych. Ten postępujący proces ma swoje przyczyny w: nieprawidłowym zaopatrzeniu mózgu w tlen i glukozę, upośledzonej produkcji energii przez mitochondria (pojęcie to przybliżam w dalszej części artykułu), stanie zapalnym organizmu czy predyspozycjach genetycznych.

Tlen niezbędnym substratem przemian energetycznych w mózgu

Niestabilny poziom glukozy we krwi winowajcą degeneracji neuronów

Sposób w jaki karmisz swoje komórki ma wielkie znaczenie. Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego zależy od stałej podaży glukozy dla neuronów, a jej stabilny  poziom wpływa na syntezę i metabolizm neuroprzekaźników w mózgu. Glukoza jest paliwem energetycznym Twojego organizmu. Zatroszcz się o jego jakość i właściwą ilość w przyjmowanych posiłkach.

Szczególnie narażone na zmiany neurodegeneracyjne są osoby:

  • Z hipoglikemią reaktywną -> skutkiem nagłego spadku poziomu glukozy jest zbyt duży wyrzut insuliny.
  • Z Insulinoopornością związaną z cukrzycą typu 2 -> brak wrażliwości komórek nerwowych na insulinę przyczynia się do problemów w dostarczeniu glukozy do wnętrza komórki.
Różnice w postępowaniu żywieniowym i suplementacyjnym
Liczba posiłków Zawartość węglowodanów w diecie Rozkład węglowodanów na posiłki Przykładowa suplementacja
Hipoglikemia reaktywna Pięć, sześć posiłków.

Krótkie przerwy między posiłkami

Optymalna w zależności od indywidualnego zapotrzebowania i tolerancji. Równomiernie na wszystkie posiłki. Posiłek przed snem powinien charakteryzować się małą ilością węglowodanów a zwiększoną zawartością białka i tłuszczu. Inozytol, koenzym Q-10, L-karnityna.
Insulinooporność Trzy posiłki oddzielone dłuższymi przerwami Ograniczona szczególnie w pierwszej połowie dnia. W pierwszej połowie dnia posiłki białkowo-tłuszczowe.

W drugiej połowie większy udział węglowodanów.

Chrom, magnez, niotyna, tokoferole, (α,β,γ,δ, kwas alfa-lipinowy.

 

Mitochondriopatia  – neurodegeneracja na poziomie komórkowym

Czym są mitochondria? To małe organella komórkowe które  odpowiedzialne są za produkcję energii.

Efektem zaburzonej pracy mitochondriów jest nadmierna produkcją wolnych rodników tlenowych, a  mózg jest szczególnie wrażliwy na zaburzenia pracy układu utleniającego organizm.

Dobrą strategią jest przyjmowanie w diecie egzogennych antyoksydantów wspomagających działanie tych maleńkich pożytecznych cząsteczek,tj.:.

  • Kurkumina zawarta w popularnej żółtej przyprawie.
  • Galusan epigalokatechiny występujący  w zielonej herbacie
  • Resveratrol, którego odnajdziecie w  winogronach, żurawinie i orzechach.

Jak szkodzi gluten?

Stan zwiększonej przepuszczalności jelit prowadzi do nietolerancji pokarmowych. Problemem  jelit staje się gluten- a raczej białka roślinne: gliadyna i glutenina. Układ odpornościowy w wyniku nadwrażliwości na frakcje zbóż wytwarza swoiste przeciwciała, które skierowane przeciwko glutenowi mogą zaatakować własne komórki nerwowe.

7 podstawowych zasad na podsumowanie

  • Zadbaj o prawidłowe stężenie glukozy i insuliny w surowicy krwi.
  • Regularnie spożywaj posiłki.
  • Dostosuj ilość spożywanych węglowodanów do indywidualnego zapotrzebowania.
  • Utrzymuj stałe nasycenie organizmu tlenem.
  • Eliminuj choroby upośledzające krążenie w naczyniach mózgowych (anemię, niedociśnienie tętnicze, cukrzycę).
  • Zaopatruj organizm w antyoksydanty, które wspomagają pracę mitochondriów i uchronią przed wpływem wolnych rodników tlenowych.
  • Zatroszcz się o zrównoważoną mikroflorę jelit.

Pamiętaj! Mózg stanowi centrum Twojego intymnego świata.


Iwona Gryszkin

Dietetyk z 14 letnim doświadczeniem. Iwona Gryszkin ukończyła studia magisterskie na Wydziale Nauk o Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz podyplomowe studia dietetyczne na Akademii Medycznej w Poznaniu. Specjalizuję się w prowadzeniu i opracowywaniu programów dietetycznych towarzyszących terapiom medycznym w obszarach schorzeń metabolicznych, gastrologicznych jak i kardiologicznych.