Co i dlaczego powinieneś robić, by utrzymać prawidłowe funkcjonowanie mózgu?
Problemy z pamięcią, mgła umysłowa, kłopoty ze skupieniem i koncentracją? To mogą być symptomy zaburzeń neurodegeneracyjnych. Ten postępujący proces ma swoje przyczyny w: nieprawidłowym zaopatrzeniu mózgu w tlen i glukozę, upośledzonej produkcji energii przez mitochondria (pojęcie to przybliżam w dalszej części artykułu), stanie zapalnym organizmu czy predyspozycjach genetycznych.
Tlen niezbędnym substratem przemian energetycznych w mózgu
Niestabilny poziom glukozy we krwi winowajcą degeneracji neuronów
Sposób w jaki karmisz swoje komórki ma wielkie znaczenie. Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego zależy od stałej podaży glukozy dla neuronów, a jej stabilny poziom wpływa na syntezę i metabolizm neuroprzekaźników w mózgu. Glukoza jest paliwem energetycznym Twojego organizmu. Zatroszcz się o jego jakość i właściwą ilość w przyjmowanych posiłkach.
Szczególnie narażone na zmiany neurodegeneracyjne są osoby:
- Z hipoglikemią reaktywną -> skutkiem nagłego spadku poziomu glukozy jest zbyt duży wyrzut insuliny.
- Z Insulinoopornością związaną z cukrzycą typu 2 -> brak wrażliwości komórek nerwowych na insulinę przyczynia się do problemów w dostarczeniu glukozy do wnętrza komórki.
Różnice w postępowaniu żywieniowym i suplementacyjnym | ||||
Liczba posiłków | Zawartość węglowodanów w diecie | Rozkład węglowodanów na posiłki | Przykładowa suplementacja | |
Hipoglikemia reaktywna | Pięć, sześć posiłków.
Krótkie przerwy między posiłkami |
Optymalna w zależności od indywidualnego zapotrzebowania i tolerancji. | Równomiernie na wszystkie posiłki. Posiłek przed snem powinien charakteryzować się małą ilością węglowodanów a zwiększoną zawartością białka i tłuszczu. | Inozytol, koenzym Q-10, L-karnityna. |
Insulinooporność | Trzy posiłki oddzielone dłuższymi przerwami | Ograniczona szczególnie w pierwszej połowie dnia. | W pierwszej połowie dnia posiłki białkowo-tłuszczowe.
W drugiej połowie większy udział węglowodanów. |
Chrom, magnez, niotyna, tokoferole, (α,β,γ,δ, kwas alfa-lipinowy. |
Mitochondriopatia – neurodegeneracja na poziomie komórkowym
Czym są mitochondria? To małe organella komórkowe które odpowiedzialne są za produkcję energii.
Efektem zaburzonej pracy mitochondriów jest nadmierna produkcją wolnych rodników tlenowych, a mózg jest szczególnie wrażliwy na zaburzenia pracy układu utleniającego organizm.
Dobrą strategią jest przyjmowanie w diecie egzogennych antyoksydantów wspomagających działanie tych maleńkich pożytecznych cząsteczek,tj.:.
- Kurkumina zawarta w popularnej żółtej przyprawie.
- Galusan epigalokatechiny występujący w zielonej herbacie
- Resveratrol, którego odnajdziecie w winogronach, żurawinie i orzechach.
Jak szkodzi gluten?
Stan zwiększonej przepuszczalności jelit prowadzi do nietolerancji pokarmowych. Problemem jelit staje się gluten- a raczej białka roślinne: gliadyna i glutenina. Układ odpornościowy w wyniku nadwrażliwości na frakcje zbóż wytwarza swoiste przeciwciała, które skierowane przeciwko glutenowi mogą zaatakować własne komórki nerwowe.
7 podstawowych zasad na podsumowanie
- Zadbaj o prawidłowe stężenie glukozy i insuliny w surowicy krwi.
- Regularnie spożywaj posiłki.
- Dostosuj ilość spożywanych węglowodanów do indywidualnego zapotrzebowania.
- Utrzymuj stałe nasycenie organizmu tlenem.
- Eliminuj choroby upośledzające krążenie w naczyniach mózgowych (anemię, niedociśnienie tętnicze, cukrzycę).
- Zaopatruj organizm w antyoksydanty, które wspomagają pracę mitochondriów i uchronią przed wpływem wolnych rodników tlenowych.
- Zatroszcz się o zrównoważoną mikroflorę jelit.