Opis
GOTOWY 4-TYGODNIOWY SEZONOWY JADŁOSPIS WIOSENNO-LETNI: niski indeks glikemiczny, bez pszenicy, 4 posiłki lub 4 posiłki + 1 przekąska
Wiosna i lato to czas, kiedy każdy z nas powinien przeprowadzić generalny porządek w swoim organizmie, porządkując nawyki związane z przyjmowaniem ciężkich zimowych potraw oraz odżywić organizm dostarczając wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin. Wiosna i lato to najlepszy czas, by wdrążyć zdrowe nawyki żywieniowe. W tym czasie mamy największą różnorodność świeżych warzyw i owoców, a pogoda za oknem zachęca do zwiększenia aktywności fizycznej, szczególnie na świeżym powietrzu.
Z talerza powinny zniknąć lub należy ograniczyć udział pokarmów mięsnych i słonych, ponieważ przyczyniają się do blokad wątroby w wyniku, czego dochodzi do wiosennych kolek, gorączek w konsekwencji dających podłoże do rozwijania się alergii tak uciążliwych w tym przecież okresie.
Wiosną i latem pojawia się ochota na lekkie aromatyczne dania. Wiosna kojarzy nam się z zielenią i takiego koloru produkty powinny znaleźć się na naszych talerzach jako główny składnik – sałaty, kiełki, pędy zbóż, np. pszenicy lub jęczmienia i jak najwięcej surowych, oczyszczających potraw. Młode warzywa zapiekane, gotowane lub po prostu na surowo są wspaniałym urozmaiceniem często jakże monotonnej codziennej diety.
Przygotowanie posiłków wiosenno-letnich staje się prostsze niż zimą przez skrócenie czasu gotowania, wprowadzenie surówek i skiełkowanych roślin, dodając na koniec oleje tłoczone na zimno. Wprowadzamy też produkty fermentowane, które wspierają pracę wątroby takie jak kiszonki, chleb na zakwasie, żur z mąki żytniej oraz zakwas z buraków.
Żywienie w okresie wiosnno-letnim:
- Oczyszczanie wątroby i pęcherzyka żółciowego
- Dieta powinna być najlżejsza w stosunku do diet stosowanych przez resztę roku
- Wskazane są młode rośliny, świeża zielenina, kiełki i niedojrzałe pędy pszenicy lub trawy innych zbóż
- Korzystne jest stosowanie ziół przyprawowych o smaku ostrym
- Zwiększanie surowego pożywienia powinno następować stopniowo
4-tygodniowy jadłospis wiosenno-letni to model żywienia, który sprawdzi się osobom zmagającym z problemem nadwagi i otyłości, insulinoopornością, hiperinsulinomią i cukrzycą typu II. Przygotowany jadłospis będzie także odpowiedni dla pacjentów z zaburzeniami gospodarki lipidowej i hormonalnej, w przypadku obniżonej odporności i złego samopoczucia. Gotowy jadłospis to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywieniem.
Przygotowany 4-tygodniowy jadłospis zadba, by na Twoim talerzu pojawiła się różnorodność i sezonowe produkty. To świetne rozwiązane, aby zoptymalizować czas poświęcany na planowanie posiłków, tworzenie listy zakupów i przygotowywanie posiłków. Z przygotowanych jadłospisów może korzystać cała rodzina, a dzięki aż 4 tygodniom diety, nie pojawi się monotonia i znudzenie, ponieważ przygotowane jadłospisy możesz mieszać i stosować w dowolnej kolejności.
Idealnym rozwiązaniem zawsze jest dieta indywidualna, dostosowana do każdego z Was odpowiednim rozkładem makroskładników, uwzględnieniem Waszych preferencji smakowych i wykluczeniem nielubianych produktów.
Opcja gotowego jadłospisu sprawdzi się w przypadku oczekiwania na wizytę w naszym gabinecie, podpowiedzi jak zmienić styl życia i zacząć się zdrowo odżywiać, a także jest to świetne rozwiązanie dla osób, które radzą sobie ze swoją dietą, ale potrzebują nowego pomysłu, odświeżenia swojej kuchni.
E-book zawiera:
- 4-tygodniowy różnorodny sezonowy jadłospis wiosenno-letni
- 2 tygodnie – 4 posiłki
- 2 tygodnie – 4 posiłki + 1 przekąska
- Listę zakupów osobną do każdego tygodnia
Kaloryczność – 1600 kcal
Ilość posiłków dziennie – 4 posiłki lub 4 posiłki + 1 przekąska
Rozkład makroskładników: 20 % białko, 45 % tłuszcze, 35% węglowodany
Przykładowe przepisy w diecie:
- Owsianka na mleku kokosowym z truskawkami, gorzką czekoladą i migdałami
- Owsianka jogurtowa z borówkami i ziarnami
- Zapiekana owsianka z truskawkami
- Zielony omlet z hummusem, warzywami i kiełkami
- Omlet jajeczny z jogurtem, borówkami i płatkami migdałów
- Wiosenna sałatka z jajkiem, rzodkiewkami i kiełkami
- Zupa jarzynowa z młodymi ziemniakami, kapustą i natką pietruszki
- Zupa cukiniowa z kurczakiem i ziarnami
- Kotleciki brokułowe z indykiem, fasolka szparagowa z masełkiem i koperkiem oraz surówka colesław
- Sandacz pieczony z fasolką szparagową oraz surówką z marchewki i jabłka
- Leczo z kurczakiem oraz bukiet sałat
- Cukinia faszerowana ryżem i warzywami z dodatkiem mozzarelli
- Sałatka z komosą ryżową, awokado i kiełkami
- Wiosenna sałatka z czosnkowymi ziemniakami i dressingiem
- Wiosenny makaron z pesto szpinakowym i rzodkiewkami
- Chia pudding na mleku kokosowym z borówkami i płatkami migdałów
- Koktajl szpinak-pietruszka-banan-pomarańcza
Pamiętaj, że użyte dodatki i warzywa możesz wymieniać na inne w przypadku braku dostępności, gdy nie możesz spożywać danego składnika lub po prostu go nie lubisz.
Dieta nie jest odpowiednia dla osób z jakimikolwiek zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, schorzeniami woreczka żółciowego, alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Nie korzystaj z niej, jeśli borykasz się ze skomplikowanymi problemami zdrowotnymi i hormonalnymi.
Umów się na wizytę, a my skomponujemy dla Ciebie indywidualny jadłospis.