Opis
GOTOWY 14-DNIOWY JADŁOSPIS BEZ WĘGLOWODANÓW ZBOŻOWYCH: bez glutenu, mleka i produktów mlecznych, 3 posiłki + 1 przekąska
Gotowy 14-dniowy jadłospis bez węglowodanów zbożowych, to propozycja dla osób, które szukają pomysłów na menu, ale mają już zaleconą przez specjalistę dietę z wykluczeniem. Dieta bez węglowodanów zbożowych zakłada znaczne ograniczenie udziału węglowodanów w rozkładzie makroskładników, a tym samym eliminację produktów bogatych w węglowodany jak np. pieczywo, makarony, ziemniaki, ryż i kasze. Dieta odznacza się zwiększoną podażą białka pochodzącego głównie z produktów mięsnych, ryb i jaj, charakteryzującego się wysoką przyswajalnością. Źródłem zdrowych tłuszczów w diecie są ryby, nieprzetworzone mięso i produkty odzwierzęce oraz produkty pochodzenia roślinnego, jak oliwa z oliwek, olej lniany, siemię lniane, orzechy, pestki i nasiona.
Jadłospis bez węglowodanów zbożowych to model żywienia, który sprawdzi się osobom zmagającym z problemem nadwagi i otyłości, insulinoopornością, hiperinsulinomią i cukrzycą typu II. Przygotowany jadłospis będzie także odpowiedni dla pacjentów z zaburzeniami gospodarki hormonalnej oraz w przypadku obniżonej odporności i złego samopoczucia. Gotowy jadłospis to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywieniem.
Idealnym rozwiązaniem zawsze jest dieta indywidualna, dostosowana do każdego z Was odpowiednim rozkładem makroskładników, uwzględnieniem Waszych preferencji smakowych i wykluczeniem nielubianych produktów.
Opcja gotowego jadłospisu sprawdzi się w przypadku oczekiwania na wizytę w naszym gabinecie, podpowiedzi jak zmienić styl życia i zacząć się zdrowo odżywiać, a także jest to świetne rozwiązanie dla osób, które radzą sobie ze swoją dietą, ale potrzebują nowego pomysłu, odświeżenia swojej kuchni.
E-book zawiera:
- 14-dniowy jadłospis bez węglowodanów zbożowych
- potrawy mięsne
- potrawy z wykorzystaniem ryb
- potrawy z wykorzystaniem jaj, ciecierzycy, soczewicy, fasoli
- Listę zakupów osobną do każdego tygodnia
Kaloryczność – 1700 kcal
Ilość posiłków dziennie – 3 posiłki + 1 przekąska
Rozkład makroskładników: 25 % białko, 55 % tłuszcze, 20% węglowodany
Przykładowe przepisy w diecie:
- Omlet jajeczny z wiórkami kokosowymi, musem malinowym i kawałeczkami czekolady
- Lekka sałatka z jajkiem, kukurydzą, papryką i nasionami chia
- Pieczone filety rybne z migdałami, fasolką szparagową z marchewką i sezamem oraz surówką colesław
- Paleo gołąbki w sosie pomidorowym z surówką z kapusty pekińskiej
- Sałatka z grillowanym kurczakiem i granatem
- Sałatka z fasolą i tuńczykiem
- Pieczony kalafior z ciecierzyca z pasta tahini i natką pietruszki
- Gofry na mące z ciecierzycy z hummusem i warzywami
- Wiosenna zupa jarzynowa z botwinką i koperkiem
- Zupa ogórkowa z mięsem
- Lody bananowe z awokado w polewie czekoladowej
- Lemoniada jabłkowo-cytrynowa z miętą
Pamiętaj, że użyte dodatki i warzywa możesz wymieniać na inne w przypadku braku dostępności, gdy nie możesz spożywać danego składnika lub po prostu go nie lubisz.
Dieta nie jest odpowiednia dla osób z jakimikolwiek zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, schorzeniami woreczka żółciowego, alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Nie korzystaj z niej, jeśli borykasz się ze skomplikowanymi problemami zdrowotnymi i hormonalnymi.
Umów się na wizytę, a my skomponujemy dla Ciebie indywidualny jadłospis.