Opis
GOTOWY 7-DNIOWY JADŁOSPIS CUKRZYCOWY – JESIEŃ: klasyczna dieta sezonowa o niskim indeksie glikemicznym
Gotowy 7-dniowy jadłospis o niskim IG, to model żywienia, który sprawdzi się osobom zmagającym z problemem nadwagi i otyłości, insulinoopornością, hiperinsulinomią i cukrzycą typu II. Przygotowany jadłospis będzie także odpowiedni dla pacjentów z zaburzeniami gospodarki lipidowej i hormonalnej (PCOS), w przypadku obniżonej odporności i złego samopoczucia. Gotowy jadłospis to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywieniem.
7-dniowy jadłospis cukrzycowy został stworzony z myślą o osobach zabieganych, pracujących oraz seniorach. Opiera się na prostych, smacznych posiłkach z wykorzystaniem sezonowych produktów. Wszystkie posiłki zostały skomponowane w oparciu o dietę o niskim indeksie glikemicznym, a suma wartości ładunku glikemicznego nie przekracza 60.
Jednym z fundamentalnych elementów zasad zdrowego odżywiania jest właśnie odżywianie zgodnie z porą roku, jakie występują w naszym klimacie. Korzystamy z tego co oferuje nam natura, bo ona daje nam o każdej porze roku to, czego potrzebuje nasz organizm.
Jesień to pora roku obfitująca w kolorowe i pachnące dary natury – w różne gatunki jabłek, gruszek, śliwek, dynie, buraczki, kapusty, marchew, selery. W naszej codziennej diecie powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw jedzonych głównie na ciepło –pieczonych, w postaci zup czy gulaszy. Jesienią jemy więcej posiłków kwaśnych – chleb na zakwasie, kapusta kiszona, oliwki, ogórki kiszone, fasolka mung, adzuki, ser, jogurt, cytryny, kwaśne odmiany jabłek. Posiłki przyprawiamy aromatycznymi ziołami jak tymianek, majeranek, lubczyk, imbir. Jesień to czas na wzmocnienie i oczyszczenie płuc i jelita grubego z nadmiaru wilgoci. Dobra kondycja płuc uchroni nas przed przeziębieniem, grypą i innymi dolegliwościami dróg oddechowych.
Idealnym rozwiązaniem zawsze jest dieta indywidualna, dostosowana do każdego z Was odpowiednim rozkładem makroskładników, uwzględnieniem Waszych preferencji smakowych i wykluczeniem nielubianych produktów.
Opcja gotowego jadłospisu sprawdzi się w przypadku oczekiwania na wizytę w naszym gabinecie, podpowiedzi jak zmienić styl życia i zacząć się zdrowo odżywiać, a także jest to świetne rozwiązanie dla osób, które radzą sobie ze swoją dietą, ale potrzebują nowego pomysłu, odświeżenia swojej kuchni.
E-book zawiera:
- Tabelę produktów z podziałem uwzględniającym IG
- Zasady klasycznej diety cukrzycowej
- 7-dniowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym
- Listę zakupów na cały tydzień
Kaloryczność – 1600 kcal
Ilość posiłków dziennie – 3 główne + 2 przekąski
Rozkład makroskładników: 20 % białko, 45 % tłuszcze, 35% węglowodany
Przykładowe przepisy w diecie:
- Omlet z musem z banan, gruszki i pietruszki
- Jajecznica z pieczarkami i natką pietruszki
- Pasta z białej fasoli i orzechów włoski z słupkami warzywnymi
- Selerowa zupa krem z sezamem i natką pietruszki
- Duszona słodka kapusta duszona na żeberku z kminkiem i koperkiem podawana z ziemniakami
- Leczo warzywne z ciecierzycą oraz surówka z kapusty
- Sałatka z wątróbką, kiełkami i grillowaną gruszką
- Jesienna sałatka z rukoli, pieczonej dyni i buraków z serem feta i grzanką
- Owsianko-kokosowe ciasto ze śliwkami
Pamiętaj, że użyte dodatki i warzywa możesz wymieniać na inne w przypadku braku dostępności, gdy nie możesz spożywać danego składnika lub po prostu go nie lubisz.
Dieta jest dobrze zbilansowana i odpowiednia dla osób chcących uregulować poziom cukru we krwi oraz zredukować masę ciała.
Dieta nie jest odpowiednia dla osób z jakimikolwiek zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, schorzeniami woreczka żółciowego, alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Nie korzystaj z niej, jeśli borykasz się ze skomplikowanymi problemami zdrowotnymi i hormonalnymi.
Umów się na wizytę, a my skomponujemy dla Ciebie indywidualny jadłospis.