Opis
GOTOWY 14-DNIOWY JADŁOSPIS PRZY PROBLEMACH Z PĘCHERZYKIEM ŻÓŁCIOWYM: 1800 kcal, 4 posiłki + 1 przekąska, bez mleka i produktów mlecznych
Gotowy 14-dniowy jadłospis w pęcherzyku żółciowym, to model żywienia, który zalecany jest dla osób po konsultacji lekarskiej cierpiących na problemy z pęcherzykiem żółciowym – zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, po zabiegu usunięcia pęcherzyka żółciowego lub w przygotowaniu do operacji oraz w stanach zapalnych trzustki. Gotowy jadłospis to rozwiązanie także dla osób cierpiących na szereg różnych problemów związanych z układem trawiennym.
Dieta przy problemach z woreczkiem żółciowym to dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów. Dzięki niej masz szansę przestać odczuwać przykre dolegliwości związane z zaburzeniami pracy woreczka żółciowego lub po jego usunięcia a także zaburzeniami pracy trzustki, które często idą w parze z chorobami woreczka i dróg żółciowych.
Przygotowany jadłospis wyklucza wysokoprzetworzone produkty, potrawy smażone, grillowanie, wędzone, peklowane oraz mleko i produkty mleczne. Zadaniem diety lekkostrawnej jest odciążenie układu pokarmowego, zapewniając jednocześnie odpowiednią ilość energii oraz wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Odpowiedni dobór produktów bazujący na polskich składnikach oraz sposób przygotowania posiłków ułatwia trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
Idealnym rozwiązaniem zawsze jest dieta indywidualna, dostosowana do każdego z Was odpowiednim rozkładem makroskładników, uwzględnieniem Waszych preferencji smakowych z wykluczeniem nielubianych i problematycznych produktów.
Opcja gotowego jadłospisu sprawdzi się w przypadku oczekiwania na wizytę w naszym gabinecie, podpowiedzi jak zmienić styl życia i zacząć się zdrowo odżywiać, a także jest to świetne rozwiązanie dla osób, które radzą sobie ze swoją dietą, ale potrzebują nowego pomysłu, odświeżenia swojej kuchni.
E-book zawiera:
- Zalecenia dietetyczne przy problemach z pęcherzykiem żółciowym
- 14-dniowy jesienny jadłospis lekkostrawny
- zawiera potrawy mięsne i rybne
- dania z wykorzystaniem jaj
- Listę zakupów osobną do każdego tygodnia
Kaloryczność – 1800 kcal
Ilość posiłków dziennie – 4 posiłki + 1 przekąska 200 kcal
Rozkład makroskładników: 20 % białko, 30 % tłuszcze, 50% węglowodany
Jeśli potrzebujesz jadłospisu o niższej kaloryczności – 1600 kcal proponujemy zrezygnować z przekąski, która codziennie ma około 200 kcal.
Przykładowe przepisy w diecie:
- Owsianka z jabłkiem, siemieniem lnianym i konopnym
- Owsianka na mleku ryżowym z mango, płatkami migdałów i siemieniem lnianym
- Jaglanka z jabłkiem, siemieniem i zmielonymi pestkami dyni
- Krupnik warzywny z kaszą jaglaną, ziemniakami i skrzydełkiem
- Zupa krem dyniowo-ziemniaczany
- Pulpety drobiowo-warzywne z puree z batata i buraczkami
- Duszona pierś z kurczaka z warzywami oraz puree z pietruszki
- Pieczony dorsz z koperkiem i cukinią, puree z batata i brokuł gotowany skropiony olejem lnianym
- Ryż basmati z brokułem, natką pietruszki i olejem lnianym
- Biszkopt z jagodami i galaretką
- Galaretka z puree owocowym
Pamiętaj, że użyte dodatki i warzywa możesz wymieniać na inne w przypadku braku dostępności, gdy nie możesz spożywać danego składnika lub po prostu go nie lubisz.
Materiał ma cel informacyjny i nie może być traktowany jako porada medyczna, a treści w nim zawarte nie zastąpią wizyty lekarskiej ani diagnostyki. W przypadku problemów zdrowotnych w pierwszej kolejności należy skonsultować się z lekarzem. Nie ponosimy odpowiedzialności za błędy interpretacyjne, czy nieścisłości, które mogą pojawić się w tekstach.
Zawsze sugerujemy indywidualna konsultację ze specjalistą w celu dopasowania zaleceń.