Spirulina

Spirulina to potoczna nazwa sinic z rzędu Oscillatoriales. Znana od czasów starożytnych na terenie Czadu i Meksyku, dziś stosowana jest jako składnik kosmetyków i suplement diety.

Alga ta jest zwana także jako „zielone mięso”, gdyż składa się do 70% procent z białka, dzięki czemu jest idealna do spożycia dla wegan i wegetarian.

Spirulina bogata jest także w witaminy A, C, D, E, K oraz z grupy B, składniki odżywcze oraz mikroelementy, w tym beta-karoten, kwas foliowy, kwas linolenowy GLA, sprzężony kwas linolowy CLA, bioflawonoidy, żelazo, magnez, mangan, cynk, miedź i selen.  

Właściwości Spiruliny docenią szczególnie anemicy, gdyż jej działanie wspiera produkcję czerwonych krwinek. Dodatkowo sprawdzi się wśród osób palących i nadużywających alkoholu, gdyż wspiera i przyśpiesza detoksykację organizmu. Jej stosowanie wspomaga także leczenie chorób skóry, takich jak trądzik oraz hamuje proces jej starzenia.

Więcej informacji o innych składnikach Ganoterapii znajdziesz TUTAJ