Barszcz czerwony z prażonymi ziarnami

Składniki:
• 1,5 kg buraków
• 1 kg ziemniaków
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 2 marchewki
• kawałek pory
• kawałek selera
• sól, pieprz do smaku
• 1 łyżka octu balsamicznego
• prażone ziarenka
• natka zielonej pietruszki
• 1,5 litra wody

Wykonanie:

  1. Buraki myjemy i układamy je w naczyniu do zapiekania z pokrywką, wlewamy
    dwie łyżki wody i łyżkę oliwy, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5
    godziny.
  2. Studzimy i obieramy ze skóry, kroimy na kawałki.
  3. Wrzucamy pokrojone buraki do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i
    pokrojoną marchewkę, seler i por. Wlewamy wodę, dodajemy czosnek oraz pokrojoną cebulę. Wszystko zagotowujemy i gotujemy pod
    przykryciem około 30 minut.
  4. Następnie miksujemy blenderem na krem, dodajemy ocet, sól, pieprz. Gotujemy jeszcze chwilkę wszystko na małym ogniu
    mieszając.
  5. Przelewamy do miseczek, posypujemy prażonymi ziarenkami i posiekaną natką pietruszki. Taki krem smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

klinikadiety