Składniki:
• 1,5 kg buraków
• 1 kg ziemniaków
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 2 marchewki
• kawałek pory
• kawałek selera
• sól, pieprz do smaku
• 1 łyżka octu balsamicznego
• prażone ziarenka
• natka zielonej pietruszki
• 1,5 litra wody
Wykonanie:
- Buraki myjemy i układamy je w naczyniu do zapiekania z pokrywką, wlewamy
dwie łyżki wody i łyżkę oliwy, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5
godziny. - Studzimy i obieramy ze skóry, kroimy na kawałki.
- Wrzucamy pokrojone buraki do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i
pokrojoną marchewkę, seler i por. Wlewamy wodę, dodajemy czosnek oraz pokrojoną cebulę. Wszystko zagotowujemy i gotujemy pod
przykryciem około 30 minut. - Następnie miksujemy blenderem na krem, dodajemy ocet, sól, pieprz. Gotujemy jeszcze chwilkę wszystko na małym ogniu
mieszając. - Przelewamy do miseczek, posypujemy prażonymi ziarenkami i posiekaną natką pietruszki. Taki krem smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.