Burgery z cukinii indyka

SKŁADNIKI

  • 400 g filetu indyka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 cukinii lub 4 pieczarki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  • Mięso indyka zmielić w maszynce/melakserze/rozdrabniaczu. Dodać łyżkę zimnej wody i chwilę powyrabiać dłonią.
  • Na patelni na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek, kmin rzymski, suszone oregano i smażyć przez minutę.
  • Wlać drugą łyżkę oliwy i dodać cukinię startą na tarce o dużych oczkach. Smażyć przez ok. 2 – 3 minuty.
  • Zawartość patelni przestudzić, dodać do mięsa, doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem. Wymieszać i uformować w dłoniach nieduże kotleciki.
  • Rozgrzać patelnię grillową, obtaczać burgery w oliwie z suszonych pomidorów lub zwykłej oliwie i kłaść na patelnię, grillować po około 2,5 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.

klinikadiety