SKŁADNIKI
- 400 g filetu indyka
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 cukinii lub 4 pieczarki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Mięso indyka zmielić w maszynce/melakserze/rozdrabniaczu. Dodać łyżkę zimnej wody i chwilę powyrabiać dłonią.
- Na patelni na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek, kmin rzymski, suszone oregano i smażyć przez minutę.
- Wlać drugą łyżkę oliwy i dodać cukinię startą na tarce o dużych oczkach. Smażyć przez ok. 2 – 3 minuty.
- Zawartość patelni przestudzić, dodać do mięsa, doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem. Wymieszać i uformować w dłoniach nieduże kotleciki.
- Rozgrzać patelnię grillową, obtaczać burgery w oliwie z suszonych pomidorów lub zwykłej oliwie i kłaść na patelnię, grillować po około 2,5 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.