Chłodnik litewski

Na ciepłe dni najlepszym wyborem są chłodniki. A oto przepis na najbardziej klasyczny z chłodników – chłodnik litewski.

Składniki na 4 porcje:

  • duży pęczek botwiny wraz z buraczkami
  • 2 ogórki
  • pęczek posiekanego koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • cukier, sól i pieprz (do smaku)
  • sok z połówki cytryny
  • 0,75 l maślanki / kefiru / jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  1. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Łodygi kroimy drobno wraz liśćmi (o ile są ładne, jeśli są pożółkłe lub dziurawe – wówczas je wyrzucamy).
  2. Wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody – tylko tyle, by przykryła warzywa.
  3. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym gazie ok. 10 minut. Doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Studzimy.
  5. Dolewamy maślankę, dodajemy zgnieciony czosnek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki.
  6. Chłodnik litewski odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.
  7. Przed podaniem doprawiamy ewentualnie solą lub pieprzem.
  8. Podajemy z połówką jajka na twardo.

klinikadiety