Na ciepłe dni najlepszym wyborem są chłodniki. A oto przepis na najbardziej klasyczny z chłodników – chłodnik litewski.
Składniki na 4 porcje:
- duży pęczek botwiny wraz z buraczkami
- 2 ogórki
- pęczek posiekanego koperku
- 1-2 ząbki czosnku
- cukier, sól i pieprz (do smaku)
- sok z połówki cytryny
- 0,75 l maślanki / kefiru / jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Łodygi kroimy drobno wraz liśćmi (o ile są ładne, jeśli są pożółkłe lub dziurawe – wówczas je wyrzucamy).
- Wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody – tylko tyle, by przykryła warzywa.
- Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym gazie ok. 10 minut. Doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Studzimy.
- Dolewamy maślankę, dodajemy zgnieciony czosnek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki.
- Chłodnik litewski odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.
- Przed podaniem doprawiamy ewentualnie solą lub pieprzem.
- Podajemy z połówką jajka na twardo.