Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • ½ szkl. oleju
  • 4 jaja
  • 2 szkl. drobno utartej marchewki
  • 2 szkl. mąki gryczanej/owsiana
  • 3 łyżki miodu lub ksylitolu  1/3 szkl
  • 2 łyżeczki proszki do pieczenia
  • sparzone morele suszone pokrojone/utarte jabłko/pokrojony bana/orzechy

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, morele pokrojone w kostkę.

Piec w temp. 180 st., ok. 40 min.

 

Przepis na termomix

Marchewkę zmiksować na piure z olejem.

Osobno ubić jajka z cukrem ( temp 37*C) / 5 min – wykorzystać motylek (obrót do tyłu).

Do ubitych jajek dodać zmiksowaną marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia oraz dodatki.

Na małych obrotach wszystko dokładnie zmiksować.

Przelać  do natłuszczonej foremki i piec w temp. 195 st., ok. 45 min.

 


klinikadiety