Cordyceps

Cordyceps Chiński (łac. Ophiocordyceps sinensis) jest grzybem wywodzącym się z Płaskowyżu Tybetańskiego. Jego stosowanie w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, zaowocowało badaniami, które wykazały między innymi właściwości przeciwnowotworowe oraz wspierające układ oddechowy przy np. astmie czy zapaleniu oskrzeli. Stosowanie cordycepsu odmładza organizm oraz poprawia wydolność tlenową organizmu. Ze względu na swój wysoki potencjał odżywczy jest on zaliczany do grupy tzw. superfoods, stanowiących jedzenie przyszłości.

Grzyb ten ma także właściwości przeciwzapalne, wynikające z jego intensywnej ochrony przed stresem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki oraz syntezowanie nowych komórek układu odpornościowego w organizmie, co wpływa na zwalczanie infekcji oraz zapobieganie mutacjom kodu genetycznego. 

Badania przeprowadzone na komórkach nowotworowych dowiodły iż Cordyceps wpływa bezpośrednio na ograniczenie ekspresji białek antyapoptotycznych i promocję białek proapoptotycznych, przyczyniając się tym samym do niszczenia komórek nowotworowych, ograniczania ich proliferacji oraz ewentualnych przerzutów komórek nowotworowych na inne organy.

Więcej informacji o innych składnikach Ganoterapii znajdziesz TUTAJ

 

Produkty zawierające Cordyceps