Gojnik na problemy z pamięcią i zawrotami głowy.

Mało znany o niezwykłych właściwościach

Gojnik, inaczej szałwia libańska lub herbata górska. Jest źródłem składników mineralnych, m.in. żelaza, magnezu, cynku, potasu, sodu, miedzi, kobaltu.

Szałwia libańska wpływa bardzo korzystnie na organizm:

  • niweluje powstawanie wolnych rodników,
  • usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego
  • opóźnia procesy starzenia się,
  • wspomaga układ krążenia,
  • pomaga w walce z niedokrwistością,
  • naturalnie reguluje ciśnienie krwi i temperaturę ciała,
  • wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, antybakteryjne i przeciwgrzybiczo,
  • pomaga usuwać toksyny z organizmu,
  • wspiera leczenie chorób nerek i wątroby,
  • sprawdza się w leczeniu przeziębień, kataru i grypy,
  • niweluje uczucie zmęczenia, poprawia samopoczucie, działa uspokajająco,
  • reguluje pracę układu nerwowego, polepsza wydajność mózgu,
  • wzmaga potencję, uważany jest za afrodyzjak.

Co więcej…

Herbata z gojnika jest świetna, gdy masz … problemy z pamięcią i zawrotami głowy! Jest polecana zwłaszcza osobom starszym, a także u osób z chorobą Alzheimera. Herbatkę z gojnika warto włączyć też jako profilaktykę.

 

W jakiej postaci najlepiej go spożywać ?

Aby w pełni korzystać z atrybutów gojnika, należy sięgnąć po ziele ususzone w całości i odpowiednio je zaparzyć. Są dwie możliwości parzenia zioła:

  1. wywar: 2 łyżeczki połamanej uprzednio herbaty należy zalać wrzątkiem i parzyć przez 5–10 minut,
  2. odwar: 1 łyżeczkę gojnika zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty.

Napój nadaje się do spożycia zarówno na gorąco, jak i na zimno. Przestudzony posiada dodatkową zaletę – efektywnie gasi pragnienie.

Na obecną chwilę nie ma żadnych ograniczeń co do spożywania naparu z gojnika. Dla oczekiwanych  rezultatów należy spożywać go regularnie. Profilaktycznie najlepiej wypijać jedną filiżankę dziennie, natomiast w stanach chorobowych do trzech na dobę.

Cena gojnika waha się od około 10 do 30 zł i zależą od wielkości opakowania, stopnia rozdrobnienia surowca i formy, w jakiej jest sprzedawany (suszone liście, proszek, tabletki). Można nabyć go w sklepach ze zdrową żywnością, zielarsko-medycznych i ekologicznych.


Iwona Gryszkin

Dietetyk z 14 letnim doświadczeniem. Iwona Gryszkin ukończyła studia magisterskie na Wydziale Nauk o Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz podyplomowe studia dietetyczne na Akademii Medycznej w Poznaniu. Specjalizuję się w prowadzeniu i opracowywaniu programów dietetycznych towarzyszących terapiom medycznym w obszarach schorzeń metabolicznych, gastrologicznych jak i kardiologicznych.