Sezon gruszkowy trwa. Drzewa uginają się od ich ciężaru. Niedługo jednak minie sezon i tylko będzie można pomarzyć o gruszce z ogródka.
Dlatego jeśli chcecie delektować się jej smakiem, zachęcam do korzystania z gruszki w rożnych odsłonach.
Jest ona cennym źródło potasu, jodu i innych mikroelementów. Polecana przy zaparciach. Dla dzieci i osób starszych najlepsza w formie na ciepło. Z gruszką jednak muszą uważać osoby z problemami dróg żółciowych i wzdęciami.
Gruszki – co można z nich zrobić?
Z gruszek można przyrządzić nie tylko przetwory i desery. Te jesienne owoce są również idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, którym dodaje lekkiego aromatu i słodkiego smaku. Gruszki mogą być nadzieniem np. pieczonej kaczki, filetów z kurczaka. Sprawdzą się również jako składnik sałatek, kompotu. Idealnie komponują się także z orzechami i serem pleśniowym typu gorgonzola czy roquefort.
Pieczona gruszka nadziewana orzechami i płatkami owsianymi jest smacznym , szybkim i zdrowym deserem zarówno dla dzieci jak i starszych.
Gruszka pieczone z płatkami owsianymi, orzechami (1 porcja)
Składniki:
- 1 gruszka
- 1 łyżka płatków owsianych,
- 3 orzechy włoskie
- dodatki opcjonalnie: szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru
Wydrążyć z gruszki środek. Wymieszać z płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami i przyprawami Farsz włożyć do wydrążonej gruszki. Upiec w piekarniku ok 20 min w temp. 180C. Przełożyć na talerz, można polać sosem malinowym lub syropem klonowym lub odrobiną miodu.
Mus gruszkowo pietruszkowy
Składniki:
- 1 pietruszka
- 1 gruszka
- łyżeczka masełka
Pietruszkę i gruszkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W rondlu podlanym odrobiną wody poddusić pietruszkę i po chwili dodać gruszkę i masełko. Dusić do miękkości. Można dodać kilka plasterków banana wówczas mus będzie słodszy. Zmiksować lub zostawić w kawałkach. Taki mus nadaje się np. do omleta jajecznego na śniadanie lub deser.
A Wy jak wykorzystujecie gruszkę w kuchni? Mile widziane pomysły:)