Gruszka cenny i smaczny owoc

Sezon gruszkowy trwa.  Drzewa uginają się od ich ciężaru. Niedługo jednak minie sezon i tylko będzie można pomarzyć o gruszce z ogródka.

Dlatego jeśli chcecie delektować się jej smakiem,  zachęcam do korzystania z gruszki w rożnych odsłonach.

Jest ona cennym źródło potasu, jodu i innych mikroelementów.  Polecana przy zaparciach. Dla dzieci i osób starszych najlepsza w formie na ciepło.  Z gruszką jednak muszą uważać osoby z problemami dróg żółciowych i wzdęciami.

Gruszki – co można z nich zrobić?

Z gruszek można przyrządzić nie tylko przetwory i desery. Te jesienne owoce są również idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, którym dodaje lekkiego aromatu i słodkiego smaku. Gruszki mogą być nadzieniem np. pieczonej kaczki, filetów z kurczaka. Sprawdzą się również jako składnik sałatek, kompotu.  Idealnie komponują się także z orzechami i serem pleśniowym typu gorgonzola czy roquefort.

Pieczona gruszka nadziewana orzechami i płatkami owsianymi jest smacznym , szybkim  i zdrowym deserem zarówno dla dzieci jak i starszych.

Gruszka  pieczone z płatkami owsianymi, orzechami  (1 porcja)

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 1 łyżka płatków owsianych,
  • 3 orzechy włoskie
  • dodatki opcjonalnie: szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru

Wydrążyć z gruszki środek. Wymieszać z płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami i przyprawami Farsz włożyć do wydrążonej gruszki. Upiec w piekarniku ok 20 min w temp. 180C. Przełożyć na talerz, można polać sosem malinowym lub syropem klonowym lub odrobiną miodu.

Mus gruszkowo pietruszkowy

Składniki:

  • 1 pietruszka
  • 1 gruszka
  • łyżeczka masełka

Pietruszkę i gruszkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W rondlu podlanym odrobiną wody poddusić pietruszkę i po chwili dodać gruszkę i masełko. Dusić do miękkości. Można dodać kilka plasterków banana wówczas mus będzie słodszy. Zmiksować lub zostawić w kawałkach.   Taki mus nadaje się np. do omleta jajecznego  na śniadanie lub deser.

A Wy jak wykorzystujecie gruszkę w kuchni?  Mile widziane pomysły:)

 


Iwona Gryszkin

Dietetyk z 14 letnim doświadczeniem. Iwona Gryszkin ukończyła studia magisterskie na Wydziale Nauk o Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz podyplomowe studia dietetyczne na Akademii Medycznej w Poznaniu. Specjalizuję się w prowadzeniu i opracowywaniu programów dietetycznych towarzyszących terapiom medycznym w obszarach schorzeń metabolicznych, gastrologicznych jak i kardiologicznych.