Jesienne przepisy z wykorzystaniem grzybów

 

Jesień w Polsce obfituje w przeróżne grzyby, które można wykorzystać w naszej kuchni.

Dlatego mamy dla Was kilka propozycji na wykorzystanie darów lasu na talerzu.

Należy jednak pamiętać, że potrawy z grzybów najlepiej zjeść w dniu, w którym zostały przygotowane.

 

KLASYCZNY OMLET Z KURKAMI

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g kurek umytych i pokrojonych
  • świeży szczypiorek drobno posiekany
  • masło
  • olej
  • sól

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać po łyżkę oleju. Kurki smażyć ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i koprem. Wymieszać, trzymać w cieple, aż omlet będzie gotowy. Jajka rozbić z odrobiną soli. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła. Wylać masę jajeczną i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas podważając brzegi tak, by płynna masa spływała na dno patelni. Gdy omlet zacznie się ścinać, zwinąć go lub złożyć na pół i zsunąć na talerz, obłożyć kurkami i posypać szczypiorkiem.

                                                                                       

PLACKI GRYCZANE Z KURKAMI

Na placki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • Woda
  • szczypta soli
  • olej

Na sos kurkowy:

  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • Sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Mąkę zmiksować z wodą w takich proporcjach, by powstało ciasto gęstości śmietany. Doprawić solą, dodać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, natłuszczać ją cienką warstwą oleju i usmażyć niewielkie placki. Kurki oczyścić, dokładnie umyć, odsączyć z nadmiaru wody na sitku. Pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są duże, drobne zostawić w całości. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać kurki, dusić ok. 15 minut, następnie dodać koperek, doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu.

 

ZUPA GRZYBOWA Z FASOLĄ

Składniki:

  • 1/2 kg małych leśnych grzybów (ew. pół na pół z małymi pieczarkami)
  • średniej wielkości cebula
  • 2 marchewki
  • 1–2 suszone borowiki
  • masło klarowane
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1–2 puszki grubej białej fasoli
  • sól, pieprz, mielona papryka, rozmaryn, tymianek
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Grzyby dokładnie czyścimy, płuczemy i osączamy. Obraną cebulę siekamy. Obrane marchewki kroimy w kostkę. Suszone grzyby mielemy na proszek.
  • W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, wrzucamy cebulę i dusimy, aż będzie miękka i zacznie się lekko brązowić. Dokładamy świeże grzyby, dusimy aż będą przynajmniej na wpół miękkie.
  • Dokładamy marchewkę, liście laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zalewamy bulionem, dosypujemy grzyby mielone, mieszamy.
  • Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa i grzyby będą miękkie, dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy odsączoną z zalewy i przepłukaną fasolę, doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką.

 

ZUPA CUKINIOWA Z KURKAMI

Składniki:

  • 300 g kurek
  • 500 g cukinii lub kabaczka
  • 100 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól

Przygotowanie:

Kurki dokładnie oczyścić, umyć i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i łyżkę masła, wrzucić cebulę, zeszklić na małym ogniu, dodać kurki, smażyć ok. 15 minut, aż grzyby zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Cukinię pokroić w kostkę (ja zostawiam skórkę, jeśli jest miękka). Wrzucić do garnka, dodać obrane i pokrojone ziemniaki, zalać 2 l wody. Gotować do miękkości ok. 20 minut. Zupę doprawić solą, łyżką masła. Dodać 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Całość zmiksować na krem, dodać kurki, zagotować.

 

KASZOTTO Z KURKAMI

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g kurek
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy 10 g
  • garść posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz, liść laurowy, tymianek, majeranek
  • 500 ml bulionu

Przygotowanie:

Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj suchą kaszę i podsmaż chwilę. Dodaj oczyszczone i pokrojone kurki i zalej bulionem. Dodaj liść laurowy. Duś, aż bulion odparuje, a kasza napęcznieje. Dopraw tymiankiem i majerankiem oraz solą i pieprzem.

 

RISOTTO Z RYDZAMI

Składniki:

  • 200 g rydzów
  • cebula średniej wielkości
  • 2 łyżki masła
  • 100 g ryżu
  • 1 l bulionu
  • świeży tymianek

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Cebulę bardzo drobno posiekać. Bulion mocno podgrzać. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę. Zmniejszyć ogień i pozwolić, żeby cebula się zeszkliła. Dodać pokrojone w paski grzyby, smażyć razem ok. 10 minut, często mieszając, nie pozwolić, aby cebula się przypaliła. Czas na ryż. Zmniejszyć ogień do minimum. Wsypać ryż na patelnię cały czas mieszając do momentu, aż będzie szklisty. Wlać łyżkę wazową bulionu. Mieszając bardzo często (żeby nie rzec nieprzerwanie), dodawać stopniowo bulion jak tylko poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Postępować tak do momentu, aż bulion się skończy, co powinno zająć od 20 do 30 minut. Na koniec dodać listki tymianku.

 

KASZOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Składniki:

  • 100 gramów kaszy gryczanej
  • 200 gramów leśnych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 2 laski selera naciowego
  • 1 litr rosołu (może być drobiowy albo warzywny)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Por pokroić w półplasterki, seler naciowy i marchew w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, dodać por, seler i marchew. Smażyć kilka chwil aż warzywa zmiękną. Następnie do całości dodać oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby i smażyć razem z warzywami aż zaczną ładnie pachnieć. Dodać suchą kaszę gryczaną i zalać rosołem. Zmniejszyć ogień i gotować aż kasza zmięknie a cały płyn zostanie wchłonięty. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać łyżeczkę czosnku. Pod sam koniec do kaszotta dodać pęczek posiekanej drobno natki pietruszki.

 

TAGLIATELLE Z KURKAMI

Składniki na 1 porcję:

  • 70 g makaronu pełnoziarnistego/ gryczanego
  • 100 g kurek lub innych grzybów leśnych
  • Sól
  • Łyżka kopru
  • Natka pietruszki
  • Pół małej cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

Na maśle podsuszamy pokrojona w kostkę cebulkę. Dodajemy kurki i dusimy bez przykrycia aż będą miękkie. Przyprawimy koperkiem i solą i dokładnie mieszamy. Mieszamy z makaronem. Posypujemy świeżą natką pietruszki.

 

MAKARON Z CIECIERZYCY Z KURKAMI

Składniki:

  • 350 g kurek
  • pół pęczka dymki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • świeżo mielony pieprz
  • rozmaryn
  • 250 g makaronu z ciecierzycy

Przygotowanie:

Kurki oczyścić, dokładnie umyć i osączyć na sicie. Pokroić na kawałki podobnej wielkości. Na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć grzyby 10 minut, często mieszając. Następnie dodać pokrojoną dymkę. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Smażyć jeszcze 5 minut, często mieszając. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odlać. Połączyć z kurkami, przesmażyć chwilę razem i od razu podawać.

 

SMACZNEGO 🙂


klinikadiety