Kardamon jest rośliną imbirowatą znaną od tysięcy lat, która ze względu na swoje właściwości lecznicze znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej i kuchni terapeutycznej. Przyprawą są nasiona znajdujące się w strączkach, które możemy kupić w całości lub w postaci zmielonej. Jeżeli mamy wybór najlepiej wybrać nasiona w strąkach, które zapewnią smak, aromat i cenne właściwości zdrowotne na dłużej.
W medycynie tradycyjnej i ludowej używano kardamonu jako lekarstwa na ból brzucha, nudności i wymioty, ponieważ zawarte w kardamonie olejki eteryczne działają rozkurczająco na żołądek i pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dlatego powinny po niego sięgać osoby z problemami trawiennymi i nieżytem żołądka. Ponadto kardamon niszczy szkodliwe dla organizmu bakterie H. pylori, będące przyczyną powstawania wrzodów.
Kardamon pomaga także w schorzeniach dróg oddechowych, w tym oskrzeli oraz astmy. Kardamon złagodzi kaszel, udrożni zatkany nos, wzmocni odporność. Warto więc przy przeziębieniu lub grypie sięgnąć po herbatę z kardamonem. Wystarczy tradycyjną, czarną herbatę lub zieloną wsypać do dzbanka, dodać do niej kilka zmiażdżonych w moździerzu ziarenek kardamonu, zalać gorącą (85 st. C) wodą i odstawić na 5 min do zaparzenia. Można również wykonać inhalację z olejku kardamonowego, która pomoże uporać się zwłaszcza z uporczywym kaszlem. Ponadto, wywar z samego kardamonu może pomóc w pozbyciu się czkawki. Kardamon wystarczy zagotować w wodzie i po wystudzeniu wypić.
- Kardamon można kupić w postaci proszku, nasion oraz świeżych strączków, zwykle odmiany zielonej lub czarnej.
- Świeży kardamon najlepiej przechowywać w strączkach, ponieważ po wyjęciu i zmieleniu szybko traci smak.
- Mielony kardamon należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
- 10 strączków kardamonu = 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanej przyprawy.