KRAKERSY Z ZIAREN

KRAKERSY Z ZIAREN (5 porcji)

Składniki:

  • 1 szklanka  (135g) nasion słonecznika
  • ½ szklanki  (90g) nasion lnu
  • 1/3 szklanki  (50g) nasion dyni
  • ¼ szklanki  (40g)  sezamu
  • 1 ½ szklanki  (150g) płatków owsianych, certyfikowanych jeśli jesteś na diecie bezglutenowej
  • 2 łyżki nasion CHIA (można pominąć)
  • 4 łyżki babki PŁESZNIK
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka słodu (np. syropu klonowego, miodu)
  • 3 łyżki stopionego oleju kokosowego
  • 1 ½ szklanki (350ml) wody

 

Przygotowanie:

  1. W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki.
  2. Syrop klonowy, olej (rozpuszczony) i wodę wymieszać razem. Dodać do suchych składników i wymieszać.
  3. Jeśli ciasto będzie  suche to dodać jeszcze jedną, lub dwie łyżeczki wody. Można też dodać  przyprawy (np. kilka listków rozmarynu, czosnek)
  4. Ciasto można podzielić na pół i upiec 2 blachy bardzo cienkich krakersów, lub jedną blachę trochę grubszych (według upodobań). W przypadku 2 blach, do jednej dodać przyprawy (rozmaryn, czosnek, oregano lub kminek) .
  5. Wyłożyć blachę z piekarnika (tą dużą) papierem do pieczenia i rozwałkować na niej ciasto (można rozprowadzić je ręką), tak aby na całej blaszce miało taką samą grubość. Odstawić na 2 godziny lub dłużej, nawet na całą noc. Pokroić na prostokąty przed pieczeniem.
  6. Rozgrzać piekarnik do 180C. Piec krakersy przez 10 minut. Po tym czasie przekręcić je na drugą stronę i piec kolejne 10 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  7. Jak ostygną połamać na kawałki. Taki chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3 tygodnie.

Wartości:

Energia (kcal) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g)
2663 83,3 193 182

Iwona Gryszkin

Dietetyk z 14 letnim doświadczeniem. Iwona Gryszkin ukończyła studia magisterskie na Wydziale Nauk o Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz podyplomowe studia dietetyczne na Akademii Medycznej w Poznaniu. Specjalizuję się w prowadzeniu i opracowywaniu programów dietetycznych towarzyszących terapiom medycznym w obszarach schorzeń metabolicznych, gastrologicznych jak i kardiologicznych.