KRAKERSY Z ZIAREN (5 porcji)
Składniki:
- 1 szklanka (135g) nasion słonecznika
- ½ szklanki (90g) nasion lnu
- 1/3 szklanki (50g) nasion dyni
- ¼ szklanki (40g) sezamu
- 1 ½ szklanki (150g) płatków owsianych, certyfikowanych jeśli jesteś na diecie bezglutenowej
- 2 łyżki nasion CHIA (można pominąć)
- 4 łyżki babki PŁESZNIK
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka słodu (np. syropu klonowego, miodu)
- 3 łyżki stopionego oleju kokosowego
- 1 ½ szklanki (350ml) wody
Przygotowanie:
- W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki.
- Syrop klonowy, olej (rozpuszczony) i wodę wymieszać razem. Dodać do suchych składników i wymieszać.
- Jeśli ciasto będzie suche to dodać jeszcze jedną, lub dwie łyżeczki wody. Można też dodać przyprawy (np. kilka listków rozmarynu, czosnek)
- Ciasto można podzielić na pół i upiec 2 blachy bardzo cienkich krakersów, lub jedną blachę trochę grubszych (według upodobań). W przypadku 2 blach, do jednej dodać przyprawy (rozmaryn, czosnek, oregano lub kminek) .
- Wyłożyć blachę z piekarnika (tą dużą) papierem do pieczenia i rozwałkować na niej ciasto (można rozprowadzić je ręką), tak aby na całej blaszce miało taką samą grubość. Odstawić na 2 godziny lub dłużej, nawet na całą noc. Pokroić na prostokąty przed pieczeniem.
- Rozgrzać piekarnik do 180C. Piec krakersy przez 10 minut. Po tym czasie przekręcić je na drugą stronę i piec kolejne 10 minut, aż będą złociste i chrupiące.
- Jak ostygną połamać na kawałki. Taki chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3 tygodnie.
Wartości:
Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) |
2663 | 83,3 | 193 | 182 |