Makowiec bez ciasta czyli makowiec bez spodu to pyszne rozwiązanie dla wszystkich osób, które mają problemy z gospodarką cukrowo-insulinową czy nie tolerują glutenu. To tradycyjny wypiek, który pachnie bakaliami, migdałami, makiem, wanilią, a przede wszystkim świętami.
SKŁADNIKI:
- 0,2 kg maku,
- 0,2 kg masła klarowanego,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 paczki wiórków kokosowych,
- ½ laski wanilii,
- 3 twarde kwaśne jabłka
- ½ szklanki rodzynek,
- ½ szklanki suszonych śliwek,
- 1/4 szklanki orzechów włoskich,
- 1/4 orzechów laskowych,
- łyżka skorki pomarańczowej
- Wieczorem wsypać mak do garnka, zalać dwoma litrami wrzątku i zostawić tak na noc, rano przecedzić mak przez bardzo gęste sito lub przez gazę i zostawić tak na 2-3 godziny, jeśli jest na sitku albo ręcznie od razu wycisnąć jak jest na gazie.
- Wyjąć masło klarowane z lodówki, rodzynki i śliwki włożyć do jakiegoś małego garnka, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką na dwie minuty, potem odcedzić owoce na sitku, włączyć piekarnik i nastawić na 180 stopni.
- Odcedzony, w miarę suchy mak mielimy w maszynce do mięsa, mielimy mak DWA razy.
- Do dużej miski włożyć masło klarowane (musi być miękkie ale nie płynne/półpłynne).
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych “oczkach” do pustej miski.
- Jajka wybić tak żeby oddzielić żółtko od białka, żółtka dodajemy do masła, a białka osobno do miski, jeśli mamy laskę waniliowa to przeciąć ja w poprzek na dwie połówki, a potem jedna z nich przeciąć wzdłuż i delikatnie wybrać czubkiem nożyka ekstrakt . Jeżeli nie mamy laski waniliowej to wlać pół olejku do miski z masłem i żółtkami, masło z żółtkami zmiksować mikserem aż się ładnie połączy i będzie miało jednolita konsystencje.
- Do masy masłowej dodać mak, miksować mikserem aż będzie równo połączone.
- Do masy makowej dorzucić orzechy, suszone owoce, skórkę pomarańczową i łyżką dobrze wymieszać.
- Do masy makowo-orzechowo owocowej dodać starte jabłka i 4 łyżeczki wiórków kokosowych i delikatnie wymieszać.
- Ubić białka jajek na sztywna piane, pianę przełożyć do masy makowej i DELIKATNIE wymieszać.
- Blaszkę do ciasta wysmarować wewnątrz łyżką klarowanego masła, tak żeby każdy centymetr był w środku posmarowany i posypać dwoma łyżkami wiórków kokosowych i równomiernie potrząsać/ przechylać blaszkę pod różnymi kątami, żeby wiórki obkleiły się wszędzie równo, na blaszkę wylewamy/wgarniamy łyżką ciasto makowe.
- Pieczemy 1 godzinę.