Makowiec bez spodu

Makowiec bez ciasta czyli makowiec bez spodu to pyszne rozwiązanie dla wszystkich osób, które mają problemy z gospodarką cukrowo-insulinową czy nie tolerują glutenu. To tradycyjny wypiek, który pachnie bakaliami, migdałami, makiem, wanilią, a przede wszystkim świętami.

SKŁADNIKI:

  • 0,2 kg maku,
  • 0,2 kg masła klarowanego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 paczki wiórków kokosowych,
  • ½ laski wanilii,
  • 3 twarde kwaśne jabłka
  • ½ szklanki rodzynek,
  • ½ szklanki suszonych śliwek,
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/4 orzechów laskowych, 
  • łyżka skorki pomarańczowej
  1. Wieczorem wsypać mak do garnka, zalać dwoma litrami wrzątku i zostawić tak na noc, rano przecedzić mak przez bardzo gęste sito lub przez gazę i zostawić tak na 2-3 godziny, jeśli jest na sitku albo ręcznie od razu wycisnąć jak jest na gazie.
  2. Wyjąć masło klarowane z lodówki, rodzynki i śliwki włożyć do jakiegoś małego garnka, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką  na dwie minuty, potem odcedzić owoce na sitku, włączyć piekarnik i nastawić na 180 stopni.
  3. Odcedzony, w miarę suchy mak mielimy w maszynce do mięsa, mielimy mak DWA razy.
  4. Do dużej miski włożyć masło klarowane (musi być miękkie ale nie płynne/półpłynne).
  5. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych “oczkach” do pustej miski.
  6. Jajka wybić tak żeby oddzielić żółtko od białka, żółtka dodajemy do masła, a białka osobno do miski, jeśli mamy laskę waniliowa to przeciąć ja w poprzek  na dwie połówki, a potem jedna z nich przeciąć wzdłuż i delikatnie wybrać czubkiem nożyka ekstrakt . Jeżeli nie mamy laski waniliowej to wlać pół olejku do miski z masłem i żółtkami, masło z żółtkami  zmiksować mikserem aż się ładnie połączy i będzie miało jednolita konsystencje.
  7. Do masy masłowej dodać mak, miksować mikserem aż będzie równo połączone.
  8. Do masy makowej dorzucić orzechy, suszone owoce, skórkę pomarańczową  i łyżką dobrze wymieszać.
  9. Do masy makowo-orzechowo owocowej dodać starte jabłka i 4 łyżeczki wiórków kokosowych   i delikatnie wymieszać.
  10. Ubić białka jajek na sztywna piane, pianę przełożyć do masy makowej i  DELIKATNIE wymieszać.
  11. Blaszkę do ciasta wysmarować wewnątrz  łyżką klarowanego masła, tak żeby każdy centymetr był w środku posmarowany i posypać dwoma łyżkami wiórków kokosowych i równomiernie potrząsać/ przechylać blaszkę pod różnymi kątami, żeby wiórki obkleiły się wszędzie równo, na blaszkę wylewamy/wgarniamy łyżką   ciasto makowe.
  12. Pieczemy 1 godzinę.


klinikadiety