MNISZEK LEKARSKI

Mniszek lekarski lub mniszek pospolity jest najczęściej traktowany jako uciążliwy chwast, ale dzięki właściwością leczniczym znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej.

Rośnie dziko na łąkach, trawnikach, przydrożach czy zaroślach. Liście mniszka lekarskiego na sałatkę i do suszenia najlepiej zbierać wczesną wiosną, zanim pojawią się pąki. Kwiaty zrywa się, gdy są w pełni rozwinięte. Korzenie roślin starszych zbiera się jesienią, wykopując je z ziemi, dokładnie myje, usuwa części nadziemne, kroi w plastry i suszy. Korzeń, kwiaty i liście mniszka lekarskiego powinno się suszyć w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza, w warunkach naturalnych.

Właściwości

Mniszek lekarski to roślina, która znana jest ze swoich właściwości oczyszczających, moczopędnych, żółciopędnych i żółciotwórczych. Oprócz tego herbata z mniszka lekarskiego obniża poziom cholesterolu i cukru oraz pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Działa też oczyszczająco – dzięki jego właściwościom organizm oczyszcza się z toksyn oraz złogów, co dodatkowo wzmacnia go oraz poprawia stan skóry. To roślina dzięki której można zapobiec alergiom, obniżyć poziom złego cholesterolu, a także dostarczyć bezcennych witamin i składników mineralnych do organizmu. W mniszku lekarskim znajduje się inulina, czyli naturalny prebiotyk, który pomaga wzmocnić odporność organizmu. Ponadto trójterpeny, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo, garbniki roślinne (taniny) – działają bakteriobójczo, potencjalnie chroniąc przed chorobami nowotworowymi. Oprócz nich w mniszku znaleźć można również potas, magnes, krzem oraz witaminy z grupy B, witaminę A oraz witaminę C. Najczęściej wykorzystywane właściwości lecznicze mniszka lekarskiego są w chorobach wątroby i woreczka żółciowego a także całego układu pokarmowego.

 

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego:

– wzmacnia układ immunologiczny,

– usuwa toksyny z organizmu

– pomaga podczas infekcji (kaszel, stany zapalne jamy ustnej i gardła)

działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie

– wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych

– wspomaga leczenie nerek i kamicy.

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego na ksylitolu i cytrynie

Kwiaty należy zbierać w suchy i słoneczne dni. Powinny być dobrze rozwinięte, a przede wszystkim z dobrego źródła ( z dala od parkingów, dróg, autostrad, zakładów). Najbardziej wartościowe są kwiaty majowe.

  • 500 rozwiniętych główek kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 cytryna
  • 1 litr wody
  • 1/2 kg cukru

Kwiaty rozłożyć na blacie lub gazecie, aby pozbyć się małych czarnych robaczków. Po 30 minutach należy włożyć kwiatki do garnka, zalać wrzącą wodą, lekko ugnieć. Kwiatki gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodać wyparzoną cytrynę pokrojoną na plastry. Zamieszać całość i przykryć pokrywką. Odstawić na 12 godzin. Następnie odcedzić przez gazę i do wywaru dodaj cukier. Wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gorący syrop przelać do umytych i wyparzonych słoiczków i pasteryzować. Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy. W okresie przeziębienia można stosować 4 łyżeczki osoby dorosłe, dzieci 2 łyżeczki. Można dodawać do herbaty i letnich lemoniad.

Sok z mniszka lekarskiego, a dokładniej z jego liści i ewentualnie korzeni. Ma bardzo charakterystyczny smak, dlatego można połączyć go z jabłkiem czy marchwią wyciskając z nich sok. Aby przygotować sok z mniszka lekarskiego wystarczy wrzucić liście i kawałki korzeni (korzenie boczne odcinamy) do wyciskarki wolnoobrotowej. Jeżeli zebraliście sporo liści mniszka i nie jesteście pewni, czy uda Wam się wypić aż tyle soku, możecie utrwalić sok z mniszka lekarskiego dodając do niego spirytusu w proporcjach 1 porcja alkoholu na 5 porcji soku i przechowując później w lodówce.

Ma działanie wzmacniające organizm, a właśnie tego potrzebujemy po długiej zimie. Poza tym, poprawia trawienie i działa moczopędnie. Po sok z mniszka lekarskiego powinny sięgać przede wszystkim osoby z problemami związanymi z wątrobą i woreczkiem żółciowym, ponieważ pobudza wydzielanie żółci. Pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Jest bogaty w sole mineralne, witaminy i potas, którego zazwyczaj brakuje w naszej diecie, ponieważ nie posiadają go produkty wysoko przetworzone.


klinikadiety