Nieprawidłowy stosunek omega 3 do omega 6 przyczyną stanów zapalnych i chorób przewlekłych.

Nieprawidłowy stosunek omega 3 do omega 6

Z dotychczasowych obserwacji i badań mogę potwierdzić poniższe stwierdzenia.

Wysoki stosunek omega-6 / omega-3, jaki występuje w dzisiejszych zachodnich dietach, sprzyja patogenezie wielu chorób przewlekłych, w tym chorobie sercowo-naczyniowej. Nadmierne spożycie kwasu linolowego (LA) prowadzi do utleniania lipoproteiny o małej gęstości (LDL), agregacji płytek krwi i koliduje z wprowadzeniem niezbędnych kwasów tłuszczowych (EPA) w błon komórkowych flopolipidów. Oba kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 wpływają na ekspresję genu. Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują silne działanie przeciwzapalne, hamują interleukinę 1 beta, czynnik martwicy nowotworu – alfa (TNF alfa) i interleukinę-6, podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-6 są prozapalne. Ponieważ stan zapalny jest u podstaw wielu chorób przewlekłych, w tym choroby wieńcowej, spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 odgrywa ważną rolę w przebiegu choroby, szczególnie u osób z odmianą genetyczną, na przykład u osób z odmianami genetycznymi 5-lipooksygenazy. Zwiększony kwas arachidonowy (AA) znacznie zwiększa widoczny efekt miażdżycowy genotypu, podczas gdy zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych omega-3, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) blokuje ten efekt. Interakcja z dietą a genami sugeruje ponadto, że kwasy tłuszczowe omega-6 promują, podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-3 morskich EPA i DHA hamują zapalenie powodowane przez leukotrieny, co prowadzi do miażdżycy tętnic.

The Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio, Genetic Variation, and Cardiovascular Disease, Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition

Warto wprowadzić do deity dobrej jakości ryby, tran, algi morskie, olej lniany i olej rzepakowy. Należy jednak pamiętać, by źródło pochodzenia było sprawdzone, a także dbać o jakość i sposób przechowywania olejów.  Warto dla równowagi stosować antyoksydanty jakimi są warzywa, owoce, zioła i naturalne przyprawy.


Iwona Gryszkin

Dietetyk z 14 letnim doświadczeniem. Iwona Gryszkin ukończyła studia magisterskie na Wydziale Nauk o Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz podyplomowe studia dietetyczne na Akademii Medycznej w Poznaniu. Specjalizuję się w prowadzeniu i opracowywaniu programów dietetycznych towarzyszących terapiom medycznym w obszarach schorzeń metabolicznych, gastrologicznych jak i kardiologicznych.