Składniki
- 100 gramów płatków orkiszowych lub owsianych
- 100 gramów mąki orkiszowej
- 20 gramów wiórków kokosowych
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 7 łyżek napoju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500-600 gramów śliwek
Składniki na kruszonkę:
- 100 gramów mąki orkiszowej
- 60 gramów stałego oleju kokosowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 30 gramów wiórków kokosowych
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (bez termoobiegu).
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i odstawić na 10 minut.
Śliwki pokroić w kostkę lub podzielić na ćwiartki.
Składniki na kruszonkę lekko zagnieść formując palcami grudki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem spód.
Ułożyć śliwki.
Posypać wierzch kruszonką.
Piec aż ciasto będzie rumiane z wierzchu, około 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego 🙂