Orkiszowe ciasto ze śliwkami

Składniki

  • 100 gramów płatków orkiszowych lub owsianych
  • 100 gramów mąki orkiszowej
  • 20 gramów wiórków kokosowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 7 łyżek napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500-600 gramów śliwek

Składniki na kruszonkę:

  • 100 gramów mąki orkiszowej
  • 60 gramów stałego oleju kokosowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 30 gramów wiórków kokosowych

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (bez termoobiegu).
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i odstawić na 10 minut.
Śliwki pokroić w kostkę lub podzielić na ćwiartki.
Składniki na kruszonkę lekko zagnieść formując palcami grudki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem spód.
Ułożyć śliwki.
Posypać wierzch kruszonką.
Piec aż ciasto będzie rumiane z wierzchu, około 45-50 minut w 180 stopniach.

Smacznego 🙂


klinikadiety