Orkiszowe pierogi z jagodami

W wersjach z i bez jajka, koniecznie na mące z leczniczych, prastarych odmian orkiszu.
W podobny sposób można zrobić pierogi z wiśniami.

Wersja bez jajka:

  • 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
  • półtorej szklanki gorącej wody (lub mleka, może być roślinne),
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli bez antyzbrylaczy.

Wersja z jajkiem: 

  • 1 kg mąki orkiszowej,
  • 1 wiejskie jajo,
  • dobrze ciepłej wody tyle ile ciasto zabierze (2 – 2,5 szklanki),
  • szczypta soli bez antyzbrylaczy,
  • można dać łyżkę oleju.

Niezależnie od wersji:

  • dużo jagód (borówek czy wydrylowanych wiśni)
  • odrobina surowego cukru trzcinowego z galgantem (po szczypcie do każdego pieroga).

Mąkę przesiewamy do dużej miski, zalewamy gorącą wodą i odczekujemy chwilę, aż się zaparzy. Dodajemy resztę składników (olej, sól, czasem jajko) i zagniatamy ciasto. Zbite w kulę odstawiamy na kwadrans (do pół godziny), niech odpocznie. Aby nie wyschło warto zwilżyć je wodą i przykryć ściereczką.

Ciasto dzielimy na 2-3 części i kolejno cienko rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką kółka, napełniamy owocami z odrobiną cukru i zlepiamy. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy minutę od wypłynięcia.

 

Źródło gdzie można kupić pradawną odmianę orkiszu:

https://www.sklephildegarda.pl/pl/p/MAKA-BIO-TYP-700-1KG-SUNVITA/1225


klinikadiety