Wszechobecny chwast, parzące ziele i źródło zdrowia.
Pokrzywa jest rośliną jadalną. Młode liście pokrzywy dodawane są do sałatek lub przygotowuje się z nich zupę. Liście, ziele, korzenie, a także nasiona wykorzystuje się jako surowiec zielarki. Liście zbiera się przed kwitnieniem, korzenie jesienią. Rośliny wykorzystywane do produkcji leków są uprawiane na plantacjach.
Pokrzywa ma między innymi właściwości wzmacniające organizm, dlatego zalecana jest do picia jako herbatka jesienią i zimą, kiedy najczęściej atakują chorobotwórcze wirusy i bakterie. Poprawia odporność, pomaga się zregenerować po chorobie czy operacjach. Wzmacnia krew poprzez stymulowanie produkcji czerwonych krwinek. Wspiera nerki i cały układ moczowy swoim działaniem moczopędnym oraz usuwaniem zbędnych metabolitów z organizmu, dlatego polecana jest osobom cierpiącym na kamicę nerkową oraz borykającym się z zatrzymaniem wody w organizmie. Wspomaga trawienie i przyswajanie pokarmów poprzez pobudzanie wydzielania soku żołądkowego oraz żółci, łagodzi dolegliwości żołądkowe, jelit, śledziony, a nawet wątroby. Działa przeciwzapalnie i antyalergicznie. Pomaga przy problemach skórnych, dzięki właściwością antybakteryjnym zwalcza trądzik, który ma podłoże bakteryjne. Wysoką zawartość witamin B1, C, E, i K, a także fosforu, manganu, krzemu czy wapnia, pozytywnie oddziałuje na włosy i paznokcie. Jest idealna dla anemików, osób osłabionych, otyłych i cukrzyków.
SAŁATKA Z POKRZYWY I MANGO
Składniki na 1 porcję:
- 4 liście sałaty masłowej
- 10 liści pokrzywy
- 1/3 mango
- 1/3 czerwonej cebuli
- 4 oliwki
- oliwa
- sól
Przygotowanie:
- Pokrzywę myjemy i parzymy: zalewamy ją wrzątkiem, a po chwili wyjmujemy. Wraz z sałatą drzemy ją na mniejsze kawałki i wkładamy do dużej miski. Mango i cebulę obieramy i kroimy w piórka. Oliwki kroimy na pół i wrzucamy do sałatki. Całość skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i lekko solimy.
Pokrzywę można stosować także zewnętrznie np. do płukania skóry głowy czy przemywania stanów zapalnych skóry. Napary z tej rośliny zawierają znaczne ilości bio-dostępnej dla skóry krzemionki, która wzmacnia cebulki i mineralizuje skórę.
ODWAR Z LIŚCI POKRZYWY
2 – 2 ½ łyżki surowca zalewamy chłodną wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy pod przykryciem przez 5 minut, a następnie pozostawiamy na 10 minut,
po czym przecedzamy do termosu. Pić 3-4 razy dziennie po jedzeniu.