Pulpety mięsno-warzywne z użyciem wytłoków z sokowyciskarki

Składniki:
• chude mięso z indyka 400 g
• wytłoki warzywne ( pozostałość z sokowyciskarki) – można pominąć  lub dać starte osobno warzywa ( marchew, pietruszkę, cukinię)
• ½ cebuli
• jajko
• pół pęczka koperku
• pół pęczka pietruszki
• szczypta pieprzu
• szczypta soli
• łyżka masła

Przygotowanie:

Mięso z indyka zmielić w maszynce (można w malakserze).
Dodać odrobinę 30 ml wody i wyrabiać w dłoniach.
Na tłuszczu zeszklić cebulę.
Posiekać drobno koperek i pietruszkę.
Wymieszać mięso z wytłokami z warzyw, jajkiem i przyprawami.
Uformować kotlety.
Pulpety ugotować na parze lub można również włożyć do piekarnika.

 

 


klinikadiety