Składniki:
Poniższy przepis można zmodyfikować, dodając własne dodatki lub eliminując te, które dana osoba nie toleruje.
- wołowina: kruche mięso ze schabu lub udziec
- skórki chleba (można pominąć)
- boczek
- ogórki kiszone
- cebula
- suszone grzyby
- olej rzepakowy
- mąka (można pominąć)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wołowinę na roladki pokroić w plastry, najlepiej w poprzek włókien. Bardzo!!! cienko ubić tłuczkiem.
- Mięso posolić i popieprzyć.
- Namoczyć suszone grzyby. Cebulę pokroić w pióra.
- Ogórki kiszone i boczek pokroić w bardzo cienkie wąskie paseczki.
- Na plastry mięsa położyć skórki chleba, plasterki ogórka i boczku.
- Zawinąć.
- Delikatnie obtoczyć w mące ( lub można pominąć).
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy.
- Kłaść roladki na gorący tłuszcz i przyrumienić z każdej strony.
- Przełożyć do drugiego garnka.
- Przelać tłuszcz, dodać wody i piec do miękkości.
- Dodać wcześniej namoczone suszone grzybki, pokrojoną cebulę w paski.
- Dusić do miękkości na małym ogniu.