Roladki wołowe

Składniki:

Poniższy przepis można zmodyfikować, dodając własne dodatki lub eliminując te, które dana osoba nie toleruje.

  • wołowina: kruche mięso ze schabu lub udziec
  • skórki chleba (można pominąć)
  • boczek
  • ogórki kiszone
  • cebula
  • suszone grzyby
  • olej rzepakowy
  • mąka (można pominąć)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wołowinę na roladki pokroić w plastry, najlepiej w poprzek włókien. Bardzo!!! cienko ubić tłuczkiem.
  2. Mięso posolić i popieprzyć.
  3. Namoczyć suszone grzyby. Cebulę pokroić w pióra.
  4. Ogórki kiszone i boczek pokroić w bardzo cienkie wąskie paseczki.
  5. Na plastry mięsa położyć skórki chleba, plasterki ogórka i boczku.
  6. Zawinąć.
  7. Delikatnie obtoczyć w mące ( lub można pominąć).
  8. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy.
  9. Kłaść roladki na gorący tłuszcz i przyrumienić z każdej strony.
  10. Przełożyć do drugiego garnka. 
  11. Przelać tłuszcz, dodać wody i piec do miękkości.
  12. Dodać wcześniej namoczone suszone grzybki, pokrojoną cebulę w paski.
  13. Dusić do miękkości na małym ogniu.

klinikadiety