Sałatka z grillowanym kurczakiem

Sałatka z grillowaną piersią kurczaka

 

Składniki 150g grillowanej piersi z kurczaka
¼ mango
garść rukoli
garść sałaty lodowej
2 łyżki pestek dyni

 

* domowy winegret

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać.

 

Przygotowanie:

  1. Mango, sałatę i rukolę umyć pod bieżącą wodą.
  2. Mango obrać i pokroić w kosteczkę.
  3. Sałatę porwać na mniejsze kawałki i wymieszać z rukolą.
  4. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Sałatę, rukolę, mango  wymieszać razem. Posypać pestkami dyni.
  6. Na sałatkę położyć kurczaka i polać domowym winegret.

Iwona Gryszkin

Dietetyk z 14 letnim doświadczeniem. Iwona Gryszkin ukończyła studia magisterskie na Wydziale Nauk o Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz podyplomowe studia dietetyczne na Akademii Medycznej w Poznaniu. Specjalizuję się w prowadzeniu i opracowywaniu programów dietetycznych towarzyszących terapiom medycznym w obszarach schorzeń metabolicznych, gastrologicznych jak i kardiologicznych.