Składniki:
- Pierś z indyka marynowana w majeranku
- Szpinak
- Orzechy włoskie
- Cebula czerwona (1/2 małej)
- Suszone śliwki 2 sztuki
- Oliwa z oliwek ( ½ szklanki)
- Marchewka
- Plaster jabłka (opcjonalnie)
Majeranek, sól himalajską i pieprz połączyć z częścią oliwy, dokładnie wymieszać i zamarynować indyka. Następnie wstawić do naczynia żaroodpornego i szczelnie zamknąć i piec w temperaturze 150 stopni przez 30 minut. Marchewkę i jabłko polać oliwą, a następnie włożyć do piekarnika na 15 minut. Śliwki podgrzać w gorącej wodzie. Po upieczeniu mięska odlać 100 ml zalewy i zmiksować z ugotowaną śliwką. Szpinak ułożyć na półmisku. Gotowe mięso pokroić na cienkie plastry. Poukładać na szpinaku zwilżonym oliwą, polać sosem śliwkowym dodać upieczoną marchewkę, jabłko i posypać orzechami.