Składniki na 2 porcje:
- 2 podłużne buraki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- garść sałaty, roszponki lub rukoli
- 2 szklanki suchej kaszy gryczanej
- 3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- oliwa lub olej rzepakowy
- sól, pieprz, tymianek
- Dressing zielony: kilka łyżek szczypiorku, 2 łyżki musztardy łyżka oliwy, szczypta soli i pieprzu – zmiksuj składniki
Przygotowanie:
Buraki pokrój w plastry, skrop oliwą, solą, tymiankiem, pieprzem i grilluj przez 10 minut. Szparagi przygotuj w taki sam sposób. Kaszę namocz wcześniej na godzinę lub na noc, a następnie gotuj przez 20-25 minut w czystej, lekko osolonej wodzie. Odcedź. Do miski przesyp ugotowaną kaszę, dodaj pokrojone buraki, szparagi, sałatę, orzechy i posiekany szczypiorek oraz natkę. Wymieszaj delikatnie. Polej zielonym dressingiem.