Sałatka z pieczonymi burakami i kaszą

Składniki na 2 porcje:

  • 2 podłużne buraki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • garść sałaty, roszponki lub rukoli
  • 2 szklanki suchej kaszy gryczanej
  • 3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • sól, pieprz, tymianek
  • Dressing zielony: kilka łyżek szczypiorku, 2 łyżki musztardy łyżka oliwy, szczypta soli i pieprzu – zmiksuj składniki

Przygotowanie:

Buraki pokrój w plastry, skrop oliwą, solą, tymiankiem, pieprzem i grilluj przez 10 minut. Szparagi przygotuj w taki sam sposób. Kaszę namocz wcześniej na godzinę lub na noc, a następnie gotuj przez 20-25 minut w czystej, lekko osolonej wodzie. Odcedź. Do miski przesyp ugotowaną kaszę, dodaj pokrojone buraki, szparagi, sałatę, orzechy i posiekany szczypiorek oraz natkę. Wymieszaj delikatnie. Polej zielonym dressingiem.


klinikadiety