Składniki:
- Pierś z kurczaka w marynacie paprykowej
- Mix sałat – sałata dębowa, rukola, lodowa, roszponka
- Jarmuż zblanszowany (4 liście)
- Piklowana dynia (1 malutka)
- Czerwona cebula (połowa małej sztuki)
- Pomidor
- Pieczony burak (1/2 małego)
- Czarny sezam
- Śliwka (opcjonalnie)
- Winegret
Pierś z kurczaka pokroić na bitki i zamarynować. Sałatę poszarpać do miski polać winegretem i wymieszać. Ułożyć uprzednio zblanszowany jarmuż (zalany wrzątkiem pozostawiony chwilę pod przykryciem i następnie przelany zimną wodą tak by utrzymał swój zielony kolor). Dodać pokrojone pikle oraz pokrojone w słupki buraki, pomidora oraz czerwoną cebulę w piórka. W między czasie usmażyć na grillu lub upiec w piekarniku pokrojoną pierś kurczaka dodać do sałatki, posypać sezamem.