Sałatka zimowa

Składniki:

  • Pierś z kurczaka w marynacie paprykowej
  • Mix sałat – sałata dębowa, rukola, lodowa, roszponka
  • Jarmuż zblanszowany (4 liście)
  • Piklowana dynia (1 malutka)
  • Czerwona cebula (połowa małej sztuki)
  • Pomidor
  • Pieczony burak (1/2 małego)
  • Czarny sezam
  • Śliwka (opcjonalnie)
  • Winegret

Pierś z kurczaka pokroić na bitki i zamarynować. Sałatę poszarpać do miski polać winegretem i wymieszać. Ułożyć uprzednio zblanszowany jarmuż (zalany wrzątkiem pozostawiony chwilę pod przykryciem i następnie przelany zimną wodą tak by utrzymał swój zielony kolor). Dodać pokrojone pikle oraz pokrojone w słupki buraki, pomidora oraz czerwoną cebulę w piórka. W między czasie usmażyć na grillu lub upiec w piekarniku pokrojoną pierś kurczaka dodać do sałatki, posypać sezamem.


klinikadiety